Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik Sayı: 541

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik Sayı: 541 Gönderileri

Bilim ve Teknik Sayı: 541 kitaplarını, Bilim ve Teknik Sayı: 541 sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik Sayı: 541 yazarlarını, Bilim ve Teknik Sayı: 541 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Göktaşlarından sonra, bizim için en büyük tehditlerden biri de gama ışını patlamaları. Gama ışını patlamaları gökyüzündeki en güçlü patlamalar. Bu kadar büyük bir patlama yakınlarda bir yerlerde gerçekleşirse elbette gezegenimizdeki yaşam üzerinde birtakım etkileri olabilir. Patlamadan kaynaklanan gama ışınları ve diğer yüksek enerjili ışınımın büyük bölümü atmosferde soğurulacaktır. Ne var ki bu sırada meydana gelen tepkimeler ozon tabakasının yok olmasına neden olabilir. Gökbilimciler, yaklaşık 3200 ışık yılı ötede meydana gelen bir gama ışını patlamasının ozon tabakasının yarısını yok edebileceğini düşünüyor.
Neptün’ün ötesinde bulunan cüce gezegen Haumea’nın yörüngesi de eliptiktir. Kendi çevre sindeki dönüşünü 3,9 saatte tamamlayan Haumea, bu alanda Güneş Sistemi içinde bir rekorun sahibidir. Güneş çevresindeki bir turunu ise 282 yılda tamamlar
Reklam
Pişmiş bir yumurtayı kendi çevresinde döndürüp izlemişseniz yumurtanın dönerken yalpaladığını görmüşsünüzdür. Bu dönüş bir topun kendi ekseni çevresinde dönmesine hiç benzemez. Şimdi kendi çevresinde dönerken yalpalayan, yumurta şeklinde bir gökcismi düşünün. Böyle bir gök cismi olabilir mi? Sorunun yanıtını Güneş Sistemi’nin “Neptün ötesi bölge” olarak tanımlanan Kuiper Kuşağı’ndaki Haumea adlı cüce gezegen veriyor. Haumea, aralarında Plüton’un da olduğu sistemimizdeki beş cüce gezegenden biri. Şekli yumurtayı andırıyor.
Sayfa 30
Yapılan araştırmalar ülkemizde gereksiz antibiyotik kullanımının hayli yaygın olduğunu gösteriyor. Ülkemizde antibiyotikler yaklaşık % 20’lik bir oranla en çok tüketilen ilaç sınıfını oluştururken dünyada bu oran yaklaşık % 9. Yapılan bir anket çalışması ülkemizde hastaların % 26’sının doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullandığını, % 17’sininse doktordan antibiyotik talep ettiğini ortaya koyuyor
Evimizde ki en kirli eşya?
Peki evlerimizdeki en kirli eşyalar nerede dersiniz? Şaşırtıcı gelecek belki ama bu eşyalar mutfaklarımızda. Örneğin bir kesme tahtasında, klozet oturağında olduğundan 200 kat fazla dışkıda bulunan bakteri bulunuyor. Bunun nedenini anlamak zor değil. Klozet kapağı evdeki en kirli eşya olarak görüldüğünden sık sık temizleniyor. Oysa bir kesme tahtası çok daha seyrek yıkanıyor ve girintili yüzeylerinde biriken besin artıkları onlarla beslenen bakteriler için ideal bir yuva oluşturuyor.
Sayfa 8 - Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Obez ve Neşeli
Bir dirhem et bin ayıp örter, demişler. Eskiden kilolu olmanın güzellik ve sağlık göstergesi olduğu düşünülürmüş. Güzellik göreli bir kavram olduğundan bu konuda bir şey söylemek zor. Ama aşırı kilolu olmanın sağlıklı olmadığı artık iyi biliniyor. Aşırı kilo özellikle kalp ve damar hastalıklarına, yüksek tansiyona ve diyabet gibi fiziksel sorunlara yol açıyor. Obezitenin depresyona da yol açtığını gösteren çalışmalar var. Genler üzerinde yapılan güncel bir araştırmaysa, beklenenin tersine obeziteyle depresyon arasında tersine bir ilişki olduğunu gösteriyor.
Sayfa 7 - Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi kahve fincanından ilaca kadar, hayal edebildiniz hemen hemen her şeyi evinizin rahatlığında yapabilme imkânı sağlayacak bir teknoloji. Özlem Kılıç Ekici “Üç Boyutlu Yazıcı Teknolojisi” yazısında gelişen bu teknolojiyi farklı yönleriyle inceliyor. Alp Akoğlu kıyamet söylentilerine farklı bir açıdan yaklaşıyor ve olası kıyamet senaryolarını bilimsel açıdan tartışıyor. Bülent Gözcelioğlu orkideleri konu alan yazısıyla bu narin ve nadide çiçeklere dikkat çekerken, ülkemizde ve Dünya’da bazı orkide türlerinin soylarının tehlikede olduğunu ve korumak için çaba harcamamız gerektiğini hatırlatıyor. Kadir Demircan “Yemeyin Yapıştırın” başlıklı yazısında midyelerin hiç bilmediğimiz bir yönünden bahsediyor. Gemilere ve iskelelere yapışmasından rahatsız olduğumuz midyelerin cerrahlar tarafından kullanılabilecek süper yapıştırıcılara öncülük edebileceğini eminim bizim gibi sizler de bilmiyordunuz. Bayram Tekin “Var Olabilen Şeyler ve Var Olması Gereken Şeyler” başlıklı yazısında Higgs bozonundan başlayarak var olabilen temel parçacıklardan kütleçekimine kadar birçok konuda bizleri aydınlatıyor ve evrenin ne kadarını anladığımızı sorguluyor. Abdurrahman Coşkun ise yazısında öldürücü bir zehir olarak bildiğimiz arsenik ile yaşam arasındaki ilginç dansı anlatıyor. Börteçin Ege bulut bilişimi ve bu hizmetin güvenliğini sorguluyor. Levent Daşkıran bilmediğimiz bir şeyler olduğunda internette başvurduğumuz ilk kaynaklardan olan Wikipedia’nın hikâyesini bizlerle paylaşıyor.
Bilim ve Teknik Sayı: 541
Bilim ve Teknik Sayı: 541Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 201212 okunma