Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022)

Bilim ve Teknik Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
2020 yılında yapılan bir deney, anestezide kullanılan kimyasal maddelerin beynimizdeki nöronlar arasındaki bağlantı noktaları olan sinapslardaki elektriksel sinyal iletimini nasıl etkilediğine odaklandı. Deney, uygulanan anestezik ilacın bilişsel yeti ve hareketle ilgili yüksek frekanslı sinyalleri engellediğini gösterdi. Öte yandan, ilacın nefes almak gibi hayatta kalma odaklı temel vücut fonksiyonlarında kullanılan düşük frekanslı sinyallerin iletimine etkisinin düşük olduğu da tespit edildi.
En uzak cisimleri ve tozun içine gizlenmiş soğuk nesneleri gözlemek için kızılötesi dalga boylarındaki ışığı toplayabilmemiz gerekir.
Reklam
JWUT'u tanıtırken insanlığın uzaya gönderdiği en büyük ve en karmaşık teleskop diyerek söze başlamak gerekiyor. Aslında bugüne kadar uzaya taşıyabildiğimiz en hassas gözlemevi. JWUT o kadar hassastır ki teorik olarak Ay'la aynı mesafede bir arının bırakacağı ısı izini tespit edebilir. Toplamda 6,5 ton kütleye sahip gözlemevi, üç ana bölümden oluşuyor: Optik ve bilimsel aygıtlar (kameralar, tayfölçerler vb.), Güneş kalkanı, taşıyıcı uzay aracı ve destek sistemleri. JWUT, bir kızılötesi teleskoptur ve bu nedenle mühendislerin optik teleskoplara göre çok daha fazla dikkat etmesi gereken iki nokta vardır. Bir yandan teleskobun yeterince ışık toplaması için büyük ana ayna yüzeyine ihtiyaç duyulurken bir yandan da istenmeyen kızılötesi dalga boylarındaki ışığı toplamaması için optik sistem ve alıcılar optik teleskoplara göre çok daha soğuk tutulmalıdır.
Bildiğimiz tek yaşam alanı olan küçük dünyada ve kozmik izolasyonda yaşıyoruz.
kitap, okumak mı? dinlemek mi?
İnsanlar bir dakikada ortalama 250 kelime okurken, konuşma hızı dakikada ortalama 150 kelimedir. Yani aynı kitabı dinlemeye kıyasla daha hızlı okuyabilirsiniz. Dergide 2 tam sayfa aradaki fark bilimsel olarak anlatılmış.
James Webb Uzay Teleskobu, evrenimizin ilk oluşan gök adalarını gözlemek için kızılötesi dalga boylarında yüksek çözünürlük ve hassasiyette gözlemler yapacak. Bu teleskop, evrendeki önemli yapıların oluşum hikayelerini çözmemize yardımcı olacak birkaç kilit sorunun çözümüne katkı sağlayacak: Yeniden iyonlaşma ne zaman ve nasıl gerçekleşti? Yeniden iyonlaşmaya neden olan kaynaklar nelerdir? İlk gök adalar hangileridir? Bu soruların cevabı aranırken kozmik zaman yolculuğunda yaklaşık 13,5 milyar yıl geriye gideceğiz. Başka bir deyişle, evrenin Büyük Patlamadan sonraki birkaç yüz milyon yıl yaşındaki durumunu izleyeceğiz. Evrenin âdeta çocukluk dönemlerini gözleyerek bugünkü davranışlarını anlamaya çalışacağız.
Reklam
Hubble'ın varisi James Webb
JWUT'un bilimsel misyonu " evrenin erken dönemlerini araştırmış; gezegenlerin, yıldızlarız ve gök adalarının oluşma süreçlerini ve doğalarına ışık tutmak" diyerek özetleyebiliriz.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.