Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antropoloji

Bilime Yön Verenler - Margaret Mead

Michael Pollard

Bilime Yön Verenler - Margaret Mead Gönderileri

Bilime Yön Verenler - Margaret Mead kitaplarını, Bilime Yön Verenler - Margaret Mead sözleri ve alıntılarını, Bilime Yön Verenler - Margaret Mead yazarlarını, Bilime Yön Verenler - Margaret Mead yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Geleneksel anne rolü, "nüfusu zaten çok fazla olan bu dünyada, çocuk doğurmaktan daha yararlı şeyler yapmak isteyen kadınlar için gereksiz zaman harcamaktır," diyordu Margaret.
"İnsan doğasına atfettiğimiz birçok şey, uygarlığımızın bizi zorladığı baskılardan öte şeyler değildir."
Sayfa 21
Reklam
"Gönül verilmiş bir doktrini kanıtlamak üzere araştırma yapılırken, araştırmacının derinlerdeki inançları, onu istemeden hata yapmaya götürebilir."
Sayfa 55
Niçin böyle davranıyoruz? Niçin kimmiz mutlu, kimimiz mutsuz, kimimiz kavgacı, kimimiz dost, kimimiz yardım sever, kimimiz memnun edilmesi zor insanlarız? Doğru ve yanlışla, haklı ya da haksıza, güzel ve çirkinle ilgili düşüncelerimiz nerden geliyor? Bu duygularla mı doğduk, yoksa bunları ailemizden ve çevredeki insanlardan mı öğrendik?
"Gençlerimizin yaşadıkları huzursuzluklar, o gençlerin doğasından mı gelmektedir, yoksa uygarlığımızdan mı kaynaklanmaktadır? Değişik durumlarda, gençler değişik görüntüler sergiliyor."
"Hiç şüpheniz olmasın. Aklı başında bir grup insan dünyayı değiştirebilir. Bu hep böyle olmuştur." Her zaman bir grupta iyi bir fikri hayata geçirmek mümkün olmayabilir. Ancak içlerinden biri saldırı unsurlarını ustalıkla yöneterek, fikri ayakta tutabilir.
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
1920' lerde Margaret Mead adında bir kadının, Amerikan yerlilerinin kültürlerini araştırmak amacıyla yola çıkması anlatılıyor. O dönemde bir kadının böyle bir araştırma amacıyla yerli halkın yaşadığı alanlara gitmesi ne kadar tepki toplasa da, bu kadın olumsuzluklara rağmen araştırmalarını sürdürüyor. Üniversite hocamın tavsiyesiyle okuduğum bu kitap, Margaret adındaki bu kadına hayranlık duymamı ve yaşam öyküsünü merak etmemi sağlıyor. Bu araştırmaları ile "Samoa' da Yaşlanmak" kitabını yazan Margaret; insana ve onu oluşturan kültürü derinlemesine inceliyor. Bu kitapta özellikle, "doğa ve terbiye" konusu dikkat çekiyor. Çocukların her seyi doğal yolla öğrenmesi "doğa" ; çocukların aile terbiyesi ve öğretisi ile yetişmesi de "terbiye" olarak addediliyor.
Bilime Yön Verenler - Margaret Mead
Bilime Yön Verenler - Margaret MeadMichael Pollard · İlkkaynak Kültür Sanat · 19969 okunma
İnsanları anlamak ve kültürlerini tam anlamıyla öğrenebilmek, ancak böyle bütün buruna, yoğun biçimde bir arada yaşamakla söz konusu olabilir. Birbirine bağlı yaşamları yakından inceleyerek insanlığın var olma gereksinimini, durmaksızın yinelenen deneyimlerini ve yakınlığın anlamını tam olarak çıkarabiliriz. Çünkü yakınlığın kaynağı, eski şakalara tekrar tekrar gülmekte, eski kavgalardaki öfkeyi anımsamakta, aynı alacakaranlıkta yemek yemekte, ama babaları doğmadan önce olup bitenlerin çocuklara, masallar biçiminde tekrar tekrar anlatmasındadır.
Daha yaşamın ilk aylarında, çocuk, bir kadının elinden öteki kadının ellerine rahatlıkla verilirken, bir insana büyük önem verilmemesi, bir ilişkiye büyük umutlar bağlanmaması gerektiği dersi öğreniliyordu.
Birçok kültürdeki insanlar, bedenlerini süsleyerek kişiliklerini ve kimi zaman da toplum içindeki yerlerini belirlerler.