Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimsel Bir Kültür Teorisi

Bronislaw Malinowski

Bilimsel Bir Kültür Teorisi Gönderileri

Bilimsel Bir Kültür Teorisi kitaplarını, Bilimsel Bir Kültür Teorisi sözleri ve alıntılarını, Bilimsel Bir Kültür Teorisi yazarlarını, Bilimsel Bir Kültür Teorisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Birlikte yemek yemek, nicelik, alışkanlık, tarz koşullarını da beraberinde getirir ve böylece sofra topluluğunun bir dizi yasası: gelişir. insan türünde çiftleşme, hiçbir zaman ve hiçbir yerde, diğer insanların duyguları ve tepkisi göz önüne alınmadan yapılmayan bir iştir. Herkesin önünde çiftleşmek aslında son derece seyrektir; bu ya toplumsal normlardan doğrudan sapma biçiminde; yani cinsel sapıklığın bir biçimi olarak ortaya çıkar, ya da çok özel durumlarda karmaşık bir büyü ayininin ya da mistik bir törenin bir parçası olur. Sonuncu durumda, çıplak bir içtepinin biyoloji gereği doyurulmasından çok fizyolojik bir olgunun, kültürel amaçla kullanılması söz konusudur. Dinlenme, uyku; kas ve sinir faaliyeti, hareket ihtiyaçlarının doyurulması da, özel veriler, maddi nesnelerden oluşan bir aygıt ve toplumca düzenlenip izin verilmiş faaliyet alanları gerektirir. En basitinden en karmaşığına bütün kültürlerde idrarın ve dışkının boşaltılması ç9k özet. koşullarda yapılır ve katı bir kurallar sistemiyle çevrilidir. Kimi ilkellerin büyü ve kötü büyü karşısındaki korkularında insan pisliğinden gelen tehlikelere ilişkin düşüncelerinde, uygar Avrupa'da rastladığımızdan da katı yalıtlama ve gizlilik yasaları vardır. Bütün bu durumlarda, gösterdiğimiz gibi, edimin kendisi de, yani yaşamsal sürecin çekirdeği de kültür tarafından düzeltilir, sınırlanır ve değiştirilir.
İhtiyaçlar ve bunların türevleri teorisi, bize biyolojik, fizyolojik ve kültürel nedenler arasındaki ilişkilerin daha kesin, işlevsel bir anali­zini veriyor.
Reklam
Herhangi bir topluluğu incelediğimizde, bu ister son derece ilkel, ister yüksek bir uygarlık aşamasında olsun, her zaman topluluğun bir iaşe sisteminin var olduğunu görürüz.
178 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Evrim başarısı
Kültüre bakışı antropolog gözüyle görmek isteyen bu kitabı mutlaka okumalı. Genel olarak insanın kökenine inen çoklu bilimsel alanlar ile formüle edilmiş genel teoriler üzerinde durulmuş. Her antropolog veya etnoloğun bakış açısı üzerinden gidilerek klan, kabile ve buna benzer gruplaşmaların kökeninin nedenleri araştırılmış. Yaşamın ortak değeri olan beslenme, üreme gibi faktörler açıklanmış ve son olarak Frazer üzerinden başlık açılmış. Parça parça okumaya çalıştım. İyi okumalar dilerim.
Bilimsel Bir Kültür Teorisi
Bilimsel Bir Kültür TeorisiBronislaw Malinowski · Kabalcı Yayınevi · 199247 okunma
Antropoloji'nin daha fazlasını da yapacağına eminim
Antropoloji, insan kurumlarını -devlet ya da kabile devleti gibi politik kurumları, kölelik ya da yarı kölelik gibi ekonomik kurumları, kast sistemi veya değer gibi yasa koyucu kurumları-karşılaştırmalı olarak inceleme yoluyla, savaşın çoğu olumlu, yapıcı işlevinin bugün çağdaş dünyamızın başka aracıları tarafından üstlenilmiş olduğunu ve onun geriye yalnızca zararlı, yıkıcı rolünün kaldığını gösterebilir.
Karşılaştırma yöntemi eskiden olduğu gibi bugün de antropoloji biliminin genel ilkelerinin formüle edilmesinde başlıca teorik araçtır.
Reklam
Cinsellik kendine özgü rekabetleri ve kıskançlıkları ile sosyal açıdan da bir kaosu davet eder.
Sayfa 169Kitabı okudu
Komunizm İlkelliktir
İnsanın en ilkel koşullardayken komünizm, animizm ya da tabunun egemen olduğu sosyal sistemlerde yaşadığıdır.Kökenlerin saptanmasındaki belirgin hilelerden biri,şu veya bu kabilenin ya da insan tipinin en eski insanlığın ilkel standart kalıntısı olduğu biçimindeki az çok keyfi kabuldedir.
Bilgisi olmadığı için bir yerinden element uydurdu insanoğlu
İnsan sonunda bilgi ve tahmin sistemleri oluşturma ihtiyacını geliştirdiyse, insan türünün kökenini ve amacını sormadan,yaşam,ölüm,evren problemleriyle uğraşmadan yapamadı.Böylece, insanın bilgiyi örgütleme ihtiyacından doğrudan doğruya din ihtiyacı da doğar.
Frazer
"Yaşamak ve yaşamı üretmek, beslenmek, çocuk yapmak insanın bütün geçmişteki ilk istekleri bunlardır ve dünya durdukça da onun ilk istekleri olarak kalacaklar"dır," Burada Frazer her sözcüğüyle bize insan kültürünün en derinde biyolojik ihtiyaçların üstüne kurulduğunu söylüyor.
Reklam
Bilim, gözlemlere dayanan ve teorik ilkeleri, daha sonra da sistematik bir bilgiyi içeren bir teknolojide cisimlenir. Büyü, ayinin, icranın ve okunan büyülü formülün birliği olarak ortaya çıkar, kendini insana gözlem ve deneyimle değil, gizemli bir biçimde işleyen mucizeyle gösterir.Din, kamusal ve özel törenler, dua, kurban ve takdis töreni biçimini alır.
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.