Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimsel Zihnin Oluşumu

Gaston Bachelard

Bilimsel Zihnin Oluşumu Gönderileri

Bilimsel Zihnin Oluşumu kitaplarını, Bilimsel Zihnin Oluşumu sözleri ve alıntılarını, Bilimsel Zihnin Oluşumu yazarlarını, Bilimsel Zihnin Oluşumu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akıl özünde politrop bir psikolojik etkinliktir: sorunları tersine çevirmek ister, çeşitlendirmek, birbirine nakletmek, çoğalmalarını sağlamak ister.
İmgeler arasında nasıl da tuhaf biçimde gidilip geliniyor! Havaifişekçilerin güneşi, adını gökteki Güneşten almıştı…Hayal gücünün psikanalizi yapılmadığında imgeler arasında böyle karşılıklı yer değiştirmeler sıkça yaşanır. Hayalleri kabul eden bir bilim, metaforların kurban olur, hem de başka bilimlerden çok daha fazla. Dolayısıyla bilimsel zihnin hayallerle, benzetmelerle, metaforlarla ara vermeksizin mücadele etmesi gerekir.
Reklam
Aslında düşüncenin yaşadığı büyüme krizleri, bilme sisteminin tümüyle yeniden kurulmasını gerektirmektedir. Bu durumda, iyi eğitilmiş bir beynin yeniden eğitilmesi gerekir. Bu beyin, tür değiştirir. Bir önceki türe, belirleyici bir işlevle karşı çıkar. Bilimsel icadın zorunlu kıldığı zihinsel devrimler sonunda insan değişen bir tür olup çıkar, ya da daha doğru bir ifadeyle, değişmeye ihtiyaç duyan, değişmemekten ötürü acı çeken bir tür olup çıkar. Zihin açısından bakıldığında insanın ihtiyaçlara ihtiyacı vardır.
Bilginin otomatik biçimde bilmeye yaradığını, kültürün yaygınlaştıkça kolaylaştığını, erken edinilmiş başarılarla ve basit üniversite sınavlarıyla onaylanan zekanın da maddi bir servet gibi sermayeleştiğini düşünmek boş bir iyimserlik olacaktır…İyi eğitilmiş bir beynin ne yazık ki kapalı bir beyin olduğundan eminiz. İyi bir beyin okul tarafından üretilmiştir.
Edinilmiş kanı iyi düşünmez; edinilmiş kanı düşünmez: ihtiyaçları birer bilgi olarak tercüme eder. Nesneleri yararlılıkları açısından belirterek, onlar hakkında bilgi edinmeyi kendine yasaklar. Edinilmiş kanı üstüne hiçbir şey temellendirilemez: önce onu yerle bir etmek gerekir. Üstesinden gelinmesi gereken ilk engel, edinilmiş kanıdır.
Bilimsel kültürün karşısına çıktığında zihin asla genç değildir. Hatta çok yaşlıdır, çünkü kendi önyargılarının yaşındadır. Bilime adım atmak zihinsel olarak gençleşmektir, keskin bir değişimi kabullenmektir ve bu değişimin bir geçmişi yalanlaması gerekir.
Sayfa 24
Reklam
Aydınlık bir zihinde bile karanlık bölgeler, gölgelerin yaşamayı sürdürdüğü mağaralar vardır. Yeni insanda bile, eski insanın kalıntıları yaşar.
Basılmış kitapla okunmuş kitap, okunmuş kitapla anlaşılmış, sindirilmiş, benimsenmiş kitap birbirinden nasıl da uzaktır!
Sayfa 16
318 syf.
·
Puan vermedi
20. yüzyılın ilk yarısında kaleme alınmış, bilim üzerine yazılmış ilginç ve orijinal bir kitap. Belki de en dikkat çekici olan yazarın bilimi, 1905'te başlatması ve bu tarihten öncesini gerçek anlamda bilim dönemi olarak nitelemekten kaçınması. 1800 öncesini bilim-öncesi hal olarak niteleyen yazar, bu tarihten 1905'e kadarki süreci de bilime hazırlık evresi olarak takdim etmektedir. Kitabın büyük bölümü, bilim üzerine yazılmış, çoğunluğu 18. yüzyıla ait olan kitapların değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Yazar, bu eserlerdeki içeriğin neden bilim kabul edilemeyeceğini, onlarca örnek üzerinden izaha çalışıyor. Konuya ilgi duyanlar için incelenmesi gereken bir kitap. İyi okumalar.
Bilimsel Zihnin Oluşumu
Bilimsel Zihnin OluşumuGaston Bachelard · İthaki Yayınları · 201314 okunma
İyi bir beyin okul tarafından üretilmiştir.
İthaki
Reklam
Sizi dinliyorum: baştan aşağı kulak olmuşum. Sizinle konuşuyorum: baştan aşağı zihin olmuşum.
İthaki
Günümüzde insanın en büyük acılarının kaynağı, ancak yine insan olabilir.
İthaki
Aynı şeyi söylesek bile, sizin söylediğiniz hep biraz akıldışı; benim söylediğim ise hep biraz daha akla uygundur.
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.