Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilimsellik Üzerine

İlhan Kutluer

Bilimsellik Üzerine Gönderileri

Bilimsellik Üzerine kitaplarını, Bilimsellik Üzerine sözleri ve alıntılarını, Bilimsellik Üzerine yazarlarını, Bilimsellik Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özellikle din ile bilim söz konusu olduğunda sarfedilecek dikkat daha yoğun olmalı, bu konuda sağlıklı bir tefrik etme düzeyine ulaşılmalıdır. "Zira dinin konuştuğu alanlar, genellikle, bilimin sustuğu alanlardır."
Sayfa 116Kitabı okudu
Reklam
Bilimle, bilim tarihiyle, bilim felsefesiyle uğraşırken her türlü duygusal şartlanmalardan arınmalı, bilimin leh ya da aleyhinde tavır almak üzere psikolojik savuma mekanizmalarına barvurmaktan şiddetle kaçınmalıdır.
Sayfa 116Kitabı okudu
"Bir şeyi tanımlamak, bir bakıma onun sınırlarını belirlemektir."
116 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
"Bilimsellik" Üzerine
Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir. Bilim, 'mantıksal-deneyci' bir yöntemle 'fiziksel' olgular alanı içinde yapılan araştırmalar bütünüdür. "Bilimsellik" üzerine yazılmış olan bu kitapta Bilimsellik kavramının okuyucu zihnindeki çağrışımları daha bir zenginleşmesi, sınırları daha belirginleşmesi, bilim üzerine manalı manasız bu tür tartışmalardan çok bilimin bilim olarak ne olduğuna, bilimsellik kavramının zihnimizde netliğe kavuşması bakımından bir yaklaşımda bulunması için yazılmış bir denemedir. Eskilerin tanım karşılığında kullandıkları bir terim vardır: Hadd.. Hudud (yani sınırlar) kelimesi bunun çoğulu. Yani bir şeyi tanımlamak bir bakıma onun sınırlarını belirlemektir. İşte bilimi ve bilimselliği tanımlamak, bir bakıma bu kavramların sınırlarını belirlemek, bu sınırların dışındaki şeylerin onlara yakınlaştırılmasını önlemek, içindekilerin ise yerlerini saklı tutmak anlamına gelmektedir. Bilim ve bilimsellik zihnimizde yalnızca ait oldukları yeri işgal ederlerse ne efsaneler ne de felâketler üretmeye gerek kalmaz.
Bilimsellik Üzerine
Bilimsellik Üzerineİlhan Kutluer · Beyan Yayınları · 19845 okunma
Kopernik'in gelişine kadar Batlamyus modeli benimsenmiş ve bu model asırlarca yapılan gözlem ve deneylere kendince bir anlam kazandırmıştı. Sonra Kopernik geldi ve daha yetkin bir model geliştirerek devrimsel bir atılım yaptı. Daha doğrusu kavramsal bir devrim gerçekleştirdi. Böylece Batlamyus modeli terkedildi. Ama Kuhn'un bakış açısıyla, kimsenin tutup Batlamyus teorisinin yanlış, Kopernik teorisinin doğru olduğunu söylemesi anlamlı olmayacaktır. Bu düşüncenin getirdiği başka bir mantıksal sonuç da bilimin aslın da ilerlemediğidir. Bilim devrimsel sıçramalar yapar, evrimsel bir süreci takip ederek ilerlemez. Yani biz yeni bir kavramsal sistemi benimsemiş olmakla, bilgilerimizde bir ilerleme kaydetmiş olmuyoruz.
Reklam
Bilimsel önermeler doğrulanamazlar, yalnızca yanlışlanabilirler:
Popper'a göre bilimsel önermeler doğrulanamazlar, yalnızca yanlışlanabilirler. Bu ne demektir? « Su yüz derecede kaynar » yasasına inandırılmışızdır. Bir süre sonra kapalı kaplarda suyun başka derecelerde kaynadığını farkederiz ve yasayı değiştıririz: 《 Su açık kaplarda 100 santigrat derecede kaynar 》 Bu işi hallettiğimizi sanırken, suyun daha yükseklerde bu derecede kaynamadığını farkederiz. Ve yasa yine değişir: « Su açık kaplarda, deniz seviyesindeki atmosfer basıncında 100 santigrat derecede kaynar. Bunun böyle sürmeyeceğini kimse temin edemez. Demek ki bu yasayı destekleyen yüzlerce örnek ve destek bulsaydık yine bu yasayı doğrulamış olmazdık. Beklenmedik bir olay, bir farkına varış doğrulanmış kabul edilen yasayı yanlışlayıverir. Çünkü yasaya aykırı olabilecek tüm karşı örnekleri, yasayı vaz'ederken tek tek gözlemleyemeyiz. Ancak gözlemlerimizin adedini çoğaltabiliriz. Bununsa doğrulanabilirlik açısından teorik bir anlamı yoktur. Bu yüzden bilimin koyduğu yasalar ancak yüksek bir olasılık ifade ederler.
Sayfa 60 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
Bilim Felsefesi:
"Neyin bilimsel olduğu, neyin olmadığı konusunda yargı mercii bilim felsefesidir günümüzde. Buna bilim de itiraz etmemektedir."
Bilimi, bir "insanlık dini" olarak görme eğilimi, bilimsel ifadeleri dinsel ifadelermiş gibi kullanma alışkanlığı sonuç ve örneklerine her gün rastlanan olgulardır.
Bir Biliminsanına Göre Matematik:
Matematik, bilime özgü klasik bir lisan olarak elimde. Onun yapısal karakteri benim bilimsel ifadelerimi kanıtlayacak ve sınayacak bir karaktere sahip. yanısıra, anlam sorununa karşılık olarak da mantığa ihtiyacım var. Şu halde mantık ve matematiğin tezevvüc ettiği sembolik mantık benim için en uygun bilimsel dil olacaktır.
Reklam
Bilim:
Bilim, 'mantıksal-deneyci' bir yöntemle 'fiziksel' olgular alanı içinde yapılan araştırmalar bütünüdür.
"Varsayımlar matematiksel olarak doğrulanarak yasa oluyorlar."
" Bilimsel teori denilen şey, aslında varsayımlar üretmekten, doğa yasasına ulaşmak sürecine kadar yürütülen bilimsel yöntemin kendi içinde tutarlı bir mantık-matematik sistemi çerçevesinde ortaya atılamasından başka bir şey değildir.
bence de
"Ne dinin bilimselleştirilmeye ihtiyacı vardır, ne de bilimin dinselleştirilmeye tahamülü. Burada din'i en has anlamıyla, bilimi de Batıda kazandığı anlamıyla kullanıyorum."
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.