Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimsellik Üzerine

İlhan Kutluer

Bilimsellik Üzerine Sözleri ve Alıntıları

Bilimsellik Üzerine sözleri ve alıntılarını, Bilimsellik Üzerine kitap alıntılarını, Bilimsellik Üzerine en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilim Ve Teknik
Bilim ile teknolojiyi birbirinden ayıran ikinci temel nedense onların amaçlarındaki farklılıkta ve evrenle olan ilişkisinde yatar. Bir kere bilim anlamak ister, teknoloji ise evrene egemen olmak ister.
Usta!.... Büyüksün..
Ne fizik, ne kimya ne de sosyoloji bizi daha iyi bir hayata ulaştıramaz. Fizik bal gibi bir ulusu atom bombasıyla yok edebilir, kimya bir kenti zehirlemekte kullanılabilir ve sosyolojiye insanları gütmede ve sınıfları sınıflara kırdırmada başvurulabilir. Bilim yaslanmağa ve harman dövmeğe yarayan bir değnek, pişirmeye ve aydınlanmağa yarıyan bir ateş, kullanmaya ve serinlemeğe yarayan bir sudan başka bir şey değildir. Yalnızca bir gereçtir yani. Maneviyattan mahrum bilgiye gelince, zincirinden boşanmış bir canavardır o. Dagobert D. Runes A Dictionary of Thought
Reklam
İmanı kendi kaynakları dışında aramak benim görüşüme göre esaslı bir haddini bilmezliktir. İsmet Özel, Üç Mesele'den
Mesela ben
Bütün gelişmelere rağmen bugün bilimin her şeyi açıklayabileceğine inanan insanların sayısı küçümsenemeyecek kadar çoktur.
Bilim, bir aygıt ve bir tuzakla başladı. Aygıt tekerlekti, tuzaksa ateş. İki tekerlekli arabadan dünyayı dolaşan uçaklara, çakmak taşından insan yapısı nükleer füzelere gelinceye değin çok yol aldık. Şimdi merak ediyorum; acaba Hiroşima'nın sakinleri savaş arabası saldırılarına göğüs geren antik insandan daha mı çok farkında bilimin evrimin? (...) Dagobert D. Runes, A Dictionary of Thought
Din-Bilim çatışması diye bir şey varsa bu ancak Batı için doğrudur. Galile'nin engizisyon önünde yargılanması, Kopernik'in koğuşturmaya uğraması, Newton'un kitabını çekine çekine yayınlayabilmesi hep bu çatışmaya örnek olarak gösterilir. Batı'da bilimin tarihini kaleme alanlar aslında hep bu çatışmanın tarihini ele aldılar.
Reklam
Aristo, "Doğa boşluktan nefret eder" demiş; size özgü olan kavrayış biçimlerini yitirmişseniz, yerini gayri biçimler dolduracaktır doğal olarak.
Doğa Daha Önemli
Islamic Science'ta Nasr şunları kaydetmiştir: "İslâm uygarlığı karışık makinalar yapacak araçlara ve onların cemaatin gündelik ihtiyaçlarına seferber etme imkânlarına sahipti. Fakat tıpkı barutu bulup da silâh üretemeyen Çinliler gibi müslümanlar, tabiî çevreyle uyum içinde olmayan bir teknoloji yaratma anlamına gelebilecek herhangi bir adım atmadılar. Teknolojinin gelişmesiyle gelebilecek tehlikeleri hissettiklerinden bu alanda bildiklerinin tümünü uygulamaya koymadılar... Zira tabiattaki hassas muvazenenin bozulmasıyla ortaya çıkacak sonuçlar İslâmî açıdan merkezî bir öneme sahipti.." Tabiatın kutsallığı klâsik İslâm bilgini için saf bilim uğraşından daha önemliydi.
Doğayı egemen olunması gereken bir düşman, bir rakip, bir şerir güç olarak görüyorsanız, doğadaki cinlere perilere karşı açtığınız savaşta size başarılar (!) dileriz.
O gelmiş cahiliyyet sona ermişti. Kur'an ilim'di; zulmetlerden Nur'a çıkarmıştı.
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.