Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerçek Bir Yanılsama

Bilinç

Tevfik Alıcı

Bilinç Sözleri ve Alıntıları

Bilinç sözleri ve alıntılarını, Bilinç kitap alıntılarını, Bilinç en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilinç düzeyinde bir davranışa ilişkin niyetlenme, beyin o davranışla ilgili bilinçdışı süreçleri başlattıktan sonra ortaya çıkmaktadır.
L.M. bardağa çay ya da kahve dökmekte bile büyük zorluklar yaşamaktadır, çünkü bardağa dökülen çay ya da kahve, ona kristal gibi donmuş görünmektedir. Ayrıca bardağın içinde sıvının yükseldiğini göremediğinden, bardağın dolup dolmadığı konusunda doğru zamanı kestirememektedir. İnsanlar konuşurken onları dinlemekte zorlandığını da söylemektedir, çünkü hareket halindeyken bu insanların yüzlerini ve özellikle ağızlarını görememektedir. Bulunduğu odanın içinde, ikiden fazla insan hareket halindeyken kendini aşırı derecede rahatsız ve emniyetsiz hissetmektedir, çünkü insanlar onun için “bir orada bir burada belirivermektedir, ama onları yürürken ya da hareket ederken görememektedir”. Hasta aynı rahatsızlığı daha fazlasıyla dışarıda kalabalık caddelerde ya da çarşılarda yaşamakta, ve bu yüzden mümkün olduğunca bu gibi yerlerden kaçınmaktadır. Yoldan geçen arabayı görebilmektedir, ama nasıl bir hızda geldiğini göremediği için yolun karşısına geçmeye cesaret edememektedir.
Reklam
Yanılsamalar gerçekle algının uyuşmadığı durumlardır.
Beyin gibi hamur kıvamında, elle tutulur, gözle görülür bir madde, ne tür bir mekanizmayla, elle tutmak bir yana bir başkasında olup olmadığından bile emin olamadığımız tümüyle öznel, metafizik bir gerçekliğe yol açabilir?
Bilinç, kendine kesitler halinde görünmez; “zincir”, “dizi” gibi sözcükler bilinç deneyimimizi doğru olarak betimleyemez. Bilinç eklemeli değildir; süreklidir, akıp gider. En uygun betimleme “nehir ya da “ırmak” metaforudur. Öyleyse bundan sonra bilince, ... öznel deneyimler ırmağı diyelim. (James 1890: 239)
Platon yaşadığımız bu dünyanın gölgeler dünyası olduğunu, asıl gerçek ve ebedi olanın fikirler (idea) dünyası olduğunu düşünmüştür. Bilinç ve irade sahibi insanın, ölümsüz bir ruh olduğunu ve bu ruhun ölümlü bir bedende hapsolduğunu, nihayet bedenin ölümüyle ruhun özgürlüğe kavuştuğunu söylemiştir. Platon’un bu “idealist” yaklaşımı günümüze dek özellikle büyük dinler yoluyla insanların düşüncelerini derinden etkilemiştir.
Reklam
Sinema sanatına orijinal olarak hareket eden resimler (motion pictures) adı verilmiştir. Çünkü sinema olarak izlediğimiz aksiyon ve hareket aslında hızlı bir biçimde yer değiştiren (genellikle saniyede 24 resim) durağan resimlerden başka bir şey değildir.
Sayfa 215Kitabı okudu
Çocukluğumdan beri beni daha fazla meraklandıran, ne evrenin ötesinde, ne yıldızlar kadar uzak, ne de ölüm sonrası kadar olanaksız, ama en az onlar kadar gizemli, şimdi, şu anda, aynı yerde ve aynı zamanda, hatta yanı başımda, gözlerimle görebildiğim, ellerimle omzuna dokunabildiğim bir başka insanın öznel dünyası olmuştur.
Sayfa 11
Sizce bu bir mucize miydi? Tesadüfün iğne deliği? Yoksa ben bir medyum muydum? Geleceği mi gördüm? İçime mi doğdu? Belki de kalp kalbe karşı geldi, ne dersiniz?
Sayfa 127Kitabı okudu
Descartes’in refleks mekanizması; kazara ateşe basan bir insanın ayaklarında bulunan sinirler uyarılır ve bu uyarılma küçük borulara benzeyen sinirler boyunca “hayvan ruhunun” taşınmasıyla ayaktan beyne ulaşır. Aynı şekilde de beyinden kaslara sinyal gider ve kişi refleks olarak ayağını çeker.
70 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.