Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali

Murtaza Mutahhari

Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali Gönderileri

Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali kitaplarını, Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali sözleri ve alıntılarını, Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali yazarlarını, Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnançsız münafıklar, dindar olan ahmakları daima İslam'a karşı kullanmışlardır.
Sayfa 134Kitabı okudu
Hz.Ali
Falan şey haktır, çünkü falancalar buna muvafıktırlar. Filan şey batıldır, çünkü filancalar ona karşıdırlar "denilemez. Şahıslar asla hak ve batılın ölçüsü olamazlar. Bilakis şahısların durumu hakla ölçülür;hak ve batıldır ölçü olan!
Reklam
Kişinin bir seyi çok sevmesi gözlerini kusurlu, kalbini hasta eder.
Sevgi ve aşk öyle bir güçtür ki gevşeklik, bencillik ve şiddeti yok edip şefkat ve fedakarlığa dönüştürür. Kabalığı giderip duygusallığı getirir. Sorumluluk ve birlikteliği aşılar. Ayrılığı gayrılığı yok eder. Hırçınlık ve bunalıma son verir. İnsanın bütün güçlerini organize ve seferber eder. Kısaca sevgi ve aşk köklü değişiklikler yaratma gücüne sahiptir.
Müminlerin Emiri Hz. Ali'nin (a.s) de buyurmuş olduğu gibi: "Günahın en kötüsü, hafife alınan günahtır." (Nehcü'l-Belâğa, 340. Vecize)
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Abdurrahman b. Mülcem, İmam Ali'nin (a.s) en azılı düşmanlarındandı. Onun kendisi için ne kadar tehlikeli bir düşman olduğunu İmam Ali (a.s) de biliyordu. İmam'ın yakın dostları: "Bu çok tehlikeli; izin ver, işini bitirelim!" dedik- lerinde: "Önce idam edip sonra yargılamak mı?! Asla!" diye cevap vermiş İmam ve şöyle devam etmişti: Henüz cinayet vuku bulmadan kısasa kalkışılabilir mi? Eğer o benim katilimse, ben onu nasıl öldürebilirim ki? O zaman o benim değil, ben onun katili olu- rum! Ben onun yaşamasını istemekteyim, o ise beni öldürmek istemekte!1 Evet, İmam (a.s): "Ben onun iyiliğini isterken, o benim kötülüğümü istiyor; ben onu seviyorum, o ise bana düşmanlık besliyor." diyor. Dahası, sevgi insanoğlunun yegâne kurtuluş reçetesi değildir. Kimi huy ve karakterler için şiddet de şarttır; yeri geldiğinde savaş, mücadele ve dışlama da sevgi kadar şart ve elzemdir. İslâm dini hem sevgi ve çekicilik dinidir, hem karşı koyma ve iticilik dini!
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Reklam
İslâm dini de bir sevgi okuludur aslında, nitekim Enbiyâ Suresi'nin 197. ayetinde Peygamberimizin (s.a.a) bütün âlemler için yalnızca rahmet olarak gönderildiğine vurgu yapılır. Yani en tehlikeli düşmanları için bile bir rahmettir o; onları da sever.1
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Ali (a.s) hem din âlimiydi hem bilge, hem arifti hem sosyal lider, hem zahitti hem asker, hem hâkimdi hem işçi, hem hatipti hem yazar. Kısacası Ali (a.s) tam anlamıyla ve bütün güzellikleriyle kâmil bir insandı.
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
İslâm felsefe tarihinde meşhur bir hadise vardır: İbn Sina'nın bilgi ve zekâsına hayran olan öğrenci- lerden biri, bir gün: "Bu zekâ ve ilimle peygamberlik iddiasında bulunsanız, pek çok taraftar bulurdunuz." der. Ünlü bilgin bu cahilane yaltakçılık karşısında susmaktan başka çare bulmaz. Aradan zaman geçer. Bir kış günü sabahın ilk vakitlerinde İbn Sina, yataktan öğrencisine seslenir ve bir bardak su ister. Havanın soğuk olması nedeniyle bunu yapmaya üşenen öğrencisi çeşitli bahaneler öne sürmeye başlar ve yatağından çıkmaz. Bu sırada sabah ezanını okuyan müezzinin sesi duyulur. İbn Sina: "Bak dostum!" der, "Bana peygamber- lik iddiasında bulunsam, inanacağını söylüyordun; hâlbuki şimdi bir bardak su vermiyor, sıcacık yatağını bir lahzacık olsun terk edemiyorsun. Şu müezzin ise, aradan 1000 küsur yıl geçtiği hâlde Hz. Peygamber'in (s.a.a) emrine itaat etmek amacıyla bu soğukta yatağı- nı terk edip minareye çıkarak Allah'ın birliğine ve Re- sulullah'ın (s.a.a) elçiliğine şahadet etmektedir. Ne kadar seçkin de olsa, bir bilginle bir peygamberin söz- lerinin, zihin ve kalpler üzerindeki etki ve nüfuzu arasındaki fark böylesine kıyaslanamayacak kadar bü- yüktür işte!"
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Emirü'l-Müminin İmam Ali'nin (a.s) kişilik ve karakteristik yapısı, bir kişinin kalemi ve bir kitabın hacmiyle anlatılamayacak kadar çok boyutludur. Bu konuda bir bireyin ya- pabileceği azami şey, onun bu fevkalade çarpıcı kişiliğinin boyutlarından birine veya birkaçına değinebilmektir. Bu muazzam kişiliğin en ilginç boyutlarından biri, insanlar üzerindeki olumlu veya olumsuz etkisi; daha yerinde bir deyişle onun kendisine has "çekicilik ve iticilik gücü"dür. Daha da şaşırtıcı olanı, üzerinden asırlar geçmesine rağmen bu eşsiz kişiliğin bugün de insanlar üzerinde aynı etkiyi göstermekte olmasıdır. İşte elinizdeki kitapta bu konuyu incelemeye çalıştık.
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Reklam
Yüce yaratıcı, Rab olması hasebiyle lütuf vasfını izhar edip, eğitici ve güvenilir (emin) insanları elçi olarak gönderir ki, kötünün iyisine sığınma zaafından insanları kurtarıp iyi- nin en iyisine kavuştursun. Bu doğrultuda sadece teori (ayet) göndermekle kalma- mış, bu teorileri hayat tarzı olarak yaşayan canlı örnekler de insanlığa sunmuştur. Hz. Peygamber'in (s.a.a): "Ben ilmin şehriyim, Ali onun kapısıdır.", "Ali hak ile, hak Ali iledir." sözü, ilmî kaynak ve yaşam güvencesi vererek insanları en iyiye yönlendirmiştir.
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
Bilinmeyen Simasıyla Hz. Ali
İslam dünyası bugün iki derde müptela durumdadır ve ne çekiyorsa sinsi ve zeki münafıklarla, dindar camianın basiretsiz ve cahil kesiminden çekmektedir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Cehalet ve ahmaklıkla savaşmak, münafığı silahsızlandırmaktır; cahilin bilgilendirilip cehaletinin giderilmesi, münafığın kılıcının elinden alınması demektir.
Sayfa 156Kitabı okudu
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.