Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Utanç Verici Bir Hezimetin Muhasebesi

Bir Asır Sonra Balkan Savaşları

Mustafa Çalık

Bir Asır Sonra Balkan Savaşları Sözleri ve Alıntıları

Bir Asır Sonra Balkan Savaşları sözleri ve alıntılarını, Bir Asır Sonra Balkan Savaşları kitap alıntılarını, Bir Asır Sonra Balkan Savaşları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rediflerin perişanlığı yabancı gözlemcilerin de dikkatini celbetmiştir. Harbin ilk safhasında Osmanlı Şark Ordusunda görev yapan Alman subayı Gustav Von Hockwaecter, tuttuğu günlükte, “aralarında kör topal bile var” diye tarif etmiştir.
Balkan Savaşları esnasında Yahudiler dışındaki gayrimüslim askerlerin ilk fırsatta firar etmeleri ve türlü bozguncu faaliyetlerde bulunmaları artık Osmanlı'yı bir arada tutmanın klasik formüllerle mümkün olmayacağını gösteriyordu.
Reklam
Osmanlı İmparatorluğu muzaffer olduğu takdirde bir şey kazanacak değildi. Bütün düşman ülkeleri zapt etse bile Avrupa, ona bırakmazdı. Hâlbuki Balkan devletleri kazansa, işgal ettikleri yerleri alacaklardı. Bu bakımdan savaş sadece bir nâmus, şeref, haysiyet savaşı olacaktı.
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Sayfa 243 - Cedit NeşriyatKitabı okudu
Mahmud Şevket Paşa Suikastl
Böyle bir fırsatı bekleyen İttihat ve Terakki, suikastten haberleri bile olmayan 350 muhalifi yakalayıp Sinop kalesine gönderdi. 29 kişi idama mahkum oldu. Beyazıt Meydanında asılan şahısların en mühimi Dâmad Salih Paşa idi.
11 Haziran 1913 sabahı Sadrazam Mahmud Şevket Paşa, Harbiye Nezaretinden çıkarak otomobille Bâb-ı Alî’ye giderken Divanyolunda otomobili bir cenazeye rastlayıp durdu. Burada bir otomobil içinde bekleyen 8 suikastçinin tabanca ile ateş etmesi sonucu 5 kurşun yiyerek Sadrazam ve Harbiye Nazırı öldü.
Bab-ı Ali Baskını
Sabıkalılardan müteşekkil çete Bâb- Âlî’ye daldı. Sedaret seryaveri Nafiz Bey’le harbiye ikinci yaveri Tevfik Bey adlı iki subaydan başka 8 nöbetçi er silahlarına davrandıkları için derhal şehid edildi. İttihatçılardan’da bir kişi (Silahşör Mustafa Necip) öldü.
Reklam
Balkan Harbinde Osmanlı zayiat istatistikleri ;
Edward J. Erikcson, toplam zayiatın 340.000 olduğunu belirtmektedir. Bu sayının 50.000’inin muhaberede, 75.000’inin hastalıktan öldüğü; 100.000’inin yaralı ve 115.000’inin savaş esiri olduğu tahmin edilmektedir.
Sayfa 73 - Mehmet BeşikçiKitabı okuyor
Balkan Harbinde Osmanlı Seferberliği
Osmanlı ordusunun Balkan Harbi’ndeki ağır yenilgisinin başlıca müsebbibi etkin ve güncel bir insangücü seferber etme yeteneğindeki yetersizlik ve seferber edilebilen gücü de verimli kullanamama sorunuydu.
Sayfa 49 - Mehmet BeşikçiKitabı okuyor
Sadrazama yapılacak suikast İstanbul Muhafızı Albay Cemal Bey (Büyük Cemal Paşa) tarafından haber alınmıştı. İttihad ve Terakki suikasti önlemek için tedbir almadı, işi oluruna bırakmaya karar verdi. Bu suretle son zamanlarda partinin pek çok arzusuna karşı gelmiş olan Mahmut Şevket Paşa’dan kurtulacaktı.
İttihadçılar’ın Sultan Hamid’e hal’ini tebliğ için seçtikleri meşhur 4 kişilik hey’ete dahil olan vatan haini Draş milletvekili Es’ad Toptani Paşa, İskodra’yı savunan Mirliva Hasan Rıza Paşa’yı öldürdükten sonra Arnavut şehrini 22 Nisan’da Karadağlılar’a verdi.
Reklam
Bab-ı Ali Baskını
Bâb-ı Âlî’yi muhafazayla görevli muhafız bölüğü, dahiliye nazırı Reşid Bey’in haberi olmadan bir gün önce akşam üzeri yerinden alınmıştı. Bu işin hükümetten hatta harbiye nazırından gizli olarak Kurmay Albay Cemal Bey’in (Paşa)emriyle yapıldığı tahmin edilebilir.
Harbin değişik mevkilerinde görev yapan Rahmi Apak’a göre, savaşın kaybedilmesinin sebeplerinden biri, Türk ordusunun yarısından fazlasını teşkil eden redif birliklerinin düşük vasıflarıdır.
Suikast Sonrası;
İttihatçılar, Sultan Reşad’ın Hüseyin Hilmi Paşa’yı istemesine rağmen milyarder Mısırlı Prens Said Halim Paşa’yı sadrazam yaptılar. Ancak gerçek iktidar Tal’at , Enver, Cemal üçlüsüne geçti. İmparator askeri işlerde Enver’in, sivil mes’elelerde Tal’at’ın diktatörlüğü altına girdi.
Sayfa 29 - Yılmaz ÖZTUNAKitabı okuyor
Bâb-ı Âlî Baskını (3)
Silah sesleri üzerine hükümet toplantısına katılmak üzere Bâb-ı Âlî’de bulunan Nazım Paşa dışarı çıktığında Enver Bey’le (Paşa) karşılaştı: “ Sen, dedi; siyasetle uğraşmayacağına dair bana şahsi ve askeri namusun üzerine söz vermemiş miydin? Bana verdiğin söz bu muydu? Pezevenkler beni aldattınız!” Fazla konuşamadan tek kurşun yiyerek öldü. Bu kurşunun Enver veya Yakup Cemil tarafından atıldığı bugüne kadar münakaşalı kalmıştır.
Sayfa 21 - Bu kişinin Yakup Cemil olduğuna artık ciddi bir şüphe yoktur.Kitabı okuyor
52 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.