Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

27 Mayıs 1960, 22 Şubat 1962, 21 Mayıs 1963

Bir Darbeci Subayın Hatıraları

Bahtiyar Yalta

Bir Darbeci Subayın Hatıraları Gönderileri

Bir Darbeci Subayın Hatıraları kitaplarını, Bir Darbeci Subayın Hatıraları sözleri ve alıntılarını, Bir Darbeci Subayın Hatıraları yazarlarını, Bir Darbeci Subayın Hatıraları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Askerlerin iç politikada, partilerle iş birliği yapma hevesleri, hep pişmanlıkla ve felaketle son bulmuştur.
Devlet Başkanı, Başkomutan ve MBK Başkanı General Cemal Gürsel'e Mareşal Gazi Mustafa Kemal'den daha çok yetki verilir.
Reklam
Parti yöneticilerinin yaptıklarında bakıldığında, Atatürk'ü hiç anlamadıkları görülüyordu.
Bizde partiler, halkın yaşama ve düşünme düzeyi ile ulusal ve çağdaş normları geliştirmek için çalışmazlar.
— Türk törelerine, ordumuzun disiplin ile otorite anlayışına ve yasalarımıza göre; Komutandan sonra hiçbir ast, nedeni ne olursa olsun söz söyleyemez. Komutanın sözleri ile yetinilir ve itaat edilir.
—"Orduda disiplin yoktu. Üst-alt ilişkileri bozulmuştu. 14'ler olayından sonra, küçülen MBK'de gruplaşmalar ve çekişmeler iyice alevlenmişti.
Reklam
Büyük halk kitlesi gibi genç subaylarda İnönü'den soğumuşlardı. Gidişten memnun olmayan bürokratlar ile üniversite gençliği yavaş yavaş kendisine geliyor ve -İnönü'nün manyetik alanından kurtuluyorlardı.-
İhtilâl, İnönü'nün büyüsüne kapılmıştı. CHP örgütü askerle kol kolaydı.
Vatan, bayrak, vazife, cesaret, arkadaşlık, çağdaşlık ve zafer ile disiplin kavramları içinde yetişen subayları, doğru anlamadıkça, onların fedakârlıkları, yurtseverlikleri ile yüklendikleri sorumlulukların ağırlığı kavranamaz.
Devlet ve yasa otoritesinin, vatandaş güvenliğinin yegâne yasal gücü olan polisimiz, sindirilmiş ve görev yapmak şöyle dursun sokağa çıkamayacak duruma getirilmişti.
Reklam
Her önüne gelen polise çatıyordu. Özellikle gençler, muhalefet partisi ve basın, polisi hırpalamayı âdet haline getirmişlerdi.
Tarih dayatma yani baskı ve tehdit ile kabul ettirilen anlaşmaların çok kısa ömürlü olduklarını yazmaktadır...
İhtilalin başına getirilen liderin ilk emrinde halk, aydınlar ve ihtilalcilerin beklenti ve özlemleri ile ihtilal hedeflerine ait tek kelime yoktur...
İhtilalin en kritik ve en gerekli aşamasında, hiçbir sorumluluk almamış olan General Cemal Gürsel Komite'nin başına getirilir.
Cemal Gürsel'in uçağı saat 11.00'de Güvercinlik Havaalanı'na inerek, ihtilalin Başbakanlık koltuğuna oturur.
125 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.