Bir Düştün

Güven Karataş
2023
Kitap Müptelası Yayınları

2023 14. kitabı
BÖLÜM 1 Roman değil kocaman bir şiir. Yazarımızın kitabı iki bölümden oluşmaktadır. Karacadan önce ve Karacadan sonra…Kitabımızdaki ilk bölüm olgunlaşmamış bir zihnin çevresinde olup bitenleri anlamladırmaya çalışmasını konu ediyor.Yatılıda okuyan Robin bunları öyle bir dille anlatıyor ki sanki çocuksunuz ve oradasınız. Annenizi o an o hasretle özlemekte ve gece tuvalete giden Robinin korkusunu kendiniz hissetmektesiniz. Doğudaki sorunları ana hatlarıyla ince eleyip sık dokumuş bir biçimde karşımıza çıkmaktadır yazar. Öğretmenlerinin çoğunu iyi anlatmasa da Yunus Hocasından bahseder.Nitekim diğer hocalardan Bay X diye bahsetmektedir.Sanki sizin adınızı hatırlamaya bile değer bulmuyorum dermişçesine… Okuldaki zorluklar yetmezmiş gibi bir de eve gelince zorluklar görülür. Okula gidince eve, eve dönünce de okula hasret kalır bir yanı. İlk bölümde eleştirilen tek konular bunlar değildir. Çoklu sınıflar, anadil baskılanması, modernleşmeye beraber yalnızlık da eleştirilir. Hatta çoklu eğitimi şu cümleyle açıklayarak bize mükemmel kalem ve zekasını gösterir: “Çarpık kentleşme gibi bir nesil inşa ediliyordu”.Fakat en çok insan yüreğine dokunan kadın konusudur. Ana düsturu” Jin, Jiyan, Azadi” olan, Jin -kadını- özgürlük ve yaşamdan önceye koyan bir halkın kadına karşı olan yanlışlarını sıralar. Yazarın en çok beğendiğim kısmı ise başta da belirttiğim gibi devrik cümlelerle insanı kendisine çekmesi- ki bu birçok okuyucuya göre sıkıcı olabilir fakat yenilik risk ister:)- ve sorularla insanı sık sık düşünmeye sevk etmesidir.Babasının vefatını anlatırken biraz hızlı geçer ve bu gerçekten biraz kaçıyormuş hissiyatı verir. BÖLÜM 2 Kültür şoku…İstanbul’a gidiş ve doğu-batının bir olmayacağına karşı acı bir farkındalık.Vee bölüm ikiye geldik. Hayatını iki kısma ayıracak olan
2023 94. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2023 22:19
Merhabalar Bugün sizlere @kitapmuptelasiyayinlari 'ndan @guvenkaratas36 kalemi ile geldim. Yazarımızın mesleği kutsal, öğretmen. #birdüştün eserinde de öğretmen bir kahraman yatarıyor ismi Robin. Aynı zamanda şair ve âşık olan Robin, kalabalık bir ailede büyüyor, 80'lerin YİBO(yatılı okul) 'sunda kalmaya başlıyor altı yaşından itibaren kendisinden birkaç yaş büyük abisiyle. Okulda öğretmenlik mesleğini, hayatı, aile kavramlarını sorgulama fırsatı yakalıyor, zira küçük dünyasının şahit oldukları kaldıracak cinsten değil. Satırları okurken bunlar öğretmen değil hatta insan değil dedim. Neyseki başarılı öğrencimiz Robin projeyle birkaç arkadaşı ile İstanbul'da okuma imkanı yakalıyor da orada liseyi rahatlıkla okuyabiliyor elbette kültür şokuna girerek. Sonrası üniversite derken bir gün taziye evinde güzeller güzeli Karaca'sı ile karşılaşıyor. İlk görüşte bir çift göz kalbinden yakalıyor onu, beş ay düşlerini süslüyor sevdiği, peşinden İstanbullara kadar geliyor. Acaba aşkına karşılık bulabilecek mi? Kitapta kullanılan edebi dili sevdim, sevdiği kıza kitaplar vermesi, şiirler yazması kitaba ayrı güzellik katmış ve bir öğretmen olarak öğrencilerine hayat dersleri verdiği kısımlar hoştu. Sonu mu? Orası sürprizli hiç ummadığım gibi bitti, okuyun tavsiye ederim #alıntı "Güzel yaşamlar dilendi. En çok ihtiyaçları olan şey de buydu. Zamanın birinde bu çocukların yüreklerinde açılmış yaraları nasıl bir ömür dikecekti? Kanamasını kaç sevgi durdurabilirdi? İçten gülmeyi hangisi erken yakalayacaktı? Nasıl analar nasıl babalar olacaklardı sevmeyi bilecekler miydi?" •• "Sevgi: Beş harf, minyon anlam ve milyar olasılık. Ömürler süren arayış. Dünyada adanmayı hak eden nadir sözcük. Elleri bağlayan, yokluğu yüreklerde madenci gibi çekiç sallayan; vurdukça kanatan, merhametsizliği
Bir DüştünGüven Karataş · Kitap Müptelası Yayınları · 202314 okunma
Çocuk merhameti kaç gramdır?
2023 14. kitabı
Robin on kardeşten altıncısıdır.Babasi hiç okumamış annesi ise ilkokulu bitirememistir.Tümü taştan yapılmış bir gözü Çemçe dağına bir gözü Ağrı dağına bakan bir köyde yaşamaktadır. Küçük yaşlarda YİBO ya eğitim görmeye gider. Yazar o dönemde YİBO da yaşananları öyle bir samimiyetle kaleme almış ki okurken gözyaşlarımı tutamadım. Zorlu bir eğitim hayatı, dayakçı ve baskıcı öğretmenler,bitmek bilmeyen sıralar.O dönemdeki YİBO sorunsalı,kapalı kapılar ardında yaşananlar,bir çocuk üstünde bıraktığı travmalar okura öyle güzel anlaşılır ve akıcı bir dille anlatılmış ki,okurken bazı satırları tekrar tekrar dönüp okudum diyebilirim. Doğu da yaşanan zorlu koşullar,bitmek bilmeyen işler,Gülizar ve Şehriban 'ın yaşadığı ızdıtıraplı hayat,oldukça tesiri altında kaldığım hikayeler di benim için. Doğu öğrencilerinin farklı illerde okuma projesi kapsamında Robin İstanbul' a gider eğitim almaya ve öğretmen olur.Gittigi bir cenaze töreninde vurulduğu iri iki siyah gözün peşine düşer ve onu bulur.KARACA... Asıl bundan sonra başlıyor hikaye.Şiirlerle bezenmiş daha önce hiç okumadığım kadar saf,temiz ve bir okadar da duygu yüklü bir aşk hikayesi onların ki.Bence bir aşk ancak bukadar güzel anlatılabilirdi. Robin ve Karaca' nın mektuplaşmalarını okurken sonunun tam bir ters köşe bitmesi beni şaşırttı. Yazarın kalemine sağlık berrak ve akıcı üslubunu ben cok sevdim ve diğer kitaplarinı da mutlaka okuyacağım. Sizlere de şiddetle,kesinlikle tavsiyemdir okuyunuz efendim.
2023 16. kitabı
Herkese merhaba sevgili dostlarım. Tatlı bir köy hayatı ve gerçeklerini anlatan bir kitabı okumaya ne dersiniz? Her ne kadar okurken tatlı bir hayat olarak görsek de bir o kadar da köy hayatının gerçekleri ile yüzleşiyoruz. Köyde okul yoktur ve çocukların iyi bir eğitim alması için şehre yatılı okula gönderirler. Robin’de bu çocuklardan biridir. Okulda öğretmenler tarafından o kadar şiddet görürler ki okuldan nefret edecek hale gelirler lakin aileleri için susmayı göze alırlar. Kitap da beni etkileyen kısımlardan bir tanesi Robin’in “ben ilk önce insan olacağım” demesiydi. Robin üniversitesini de İstanbul’da okuyup öğretmen olur. Robin’in ağzından öyle bir okuyorsunuz ki okumak ile kalmayıp yaşıyorsunuz resmen. Kitabımız iki bölümden oluşuyor. Karaca’dan önce ve sonra. Karakterimiz Robin, Karaca isimli bir kıza gönlünü kaptırır. Robin’in duygularını mektuplara da dökmesi kitaba ayrı bir güzellik katmıştı. Saf, temiz bir aşk.. Kitapta ki betimlemelere bayıldım. Okumuyorsunuz resmen yaşıyorsunuz. Yazarımızın kalemi çok etkileyiciydi. Kitapta ki olayları doruklarınıza kadar hissediyorsunuz. Yazarımız kalemi ile bunları bize aktarma konusunda çok başarılı. Ben çok severek keyif alarak okudum. Sizlere de gönül rahatlığı ile öneriyorum. Kendinize çok iyi bakın. Aman dikkat edin de düşmeyin ! “Kirli sevgiyi giymektense sevgisiz kalmak daha az yıpratıcıdır”
Roman

Güven KarataşYazar · 2 kitap
Yazdığı şiirlerle pek çok kesimin beğenisini kazanan Güven Karataş, yıllardır yazdığı şiirlerini Zaman Mevsimi adlı kitapta topladı. Geçtiğimiz haftalarda piyasaya çıkan Zaman Mevsimi, Karataş'ın incelikli ve kuyumcu titizliğiyle yazdığı satırların bütünüdür. Aynı zamanda öğretmenlik de yapan Karataş, Anadolu'nun farklı bölgelerinde görev yaptı. Burada karşılaştığı insan hikayelerini şiirleştiren Karataş, şiirlerinde derin gözlem yeteneğini de ihmal etmemiş.