Selanik'teki Mustafa Kemal Atatürk'ün Evi ve Ailesi Hakkında Türkçe ve Yunanca Belgeler

Bir Evin Hikayesi

Vasilis Dimitriadis
Aralık 2016
TÜRK TARİH KURUMU

•Bu kitap ansiklopedi gibi okunmalı
2025 13. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2025 21:08
Görünüş itibariyle de bir ansiklopedi boyutlarında olan bu kitap Osmanlı ve Yunan kaynaklarına göre Atatürk'ün ailesi ve Selanik'teki yaşamları ve <mal - mülkleri> gayrimenkulleri hakkında tamamen belgelere dayalı, kapsamlı bir şekilde araştırma sonucu elde edilen bilgilere ulaşacağınız bir eser. Atatürk'ün doğup büyüdüğü o meşhur evin, Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım tarafından ne zaman ve nasıl alındığı; Ali Rıza Bey'in vefatından sonra açılan mahkemeler. Mustafa Kemal Atatürk 'ün bu evin yakınında aldığı evler. Selanik'in işgalinden sonra evin başına gelenler. Cumhuriyetin ilanından sonra Selanik Belediyesi'nin yaptığı araştırmalar ve evin belediye tarafından alınıp Atatürk'e hediye edilmesi gibi konular başta olmak üzere ev hakkında birçok bilgi ve belge mevcut. Kitabın okuma bölümü az olsa da Osmanlıca, Türkçe ve Yunanca birçok arşiv belgesi, hem asıllarıyla hemde transkript edilmiş ve çevrilmiş haliyle kitapta okuyucuya sunulmuş durumda. Kitabın hacminin büyük çoğunluğunu orijinal belgeler oluşturuyor. Kütüphanenizdeki yerini almasını önereceğim, alanında çok özel evladiyelik bir eser...
2026 4. kitabı
Eseri okumaya başlamadan evvel bazı önyargılarım vardı fakat yazar beni tamamen ters köşe yaptı diyebilirim. Kitabı okurken gördüm ki tarihsel sloganlardan ve gereksiz yüceltmelerden uzak durarak bilimsel bir eser ortaya çıkarılmış. Dimitriadis, Atatürk'ün doğduğu evin hikayesini ve dönemin Selanik şehrini çok iyi tasvir ediyor. Osmanlı ve Yunan arşivinden oldukça faydalanmış ve sonucunda bu harikulade eseri meydana getirmiş. Konuyla alakadar olan herkesin okumasını tavsiye ediyorum.
2022 63. kitabı
Atatürk'ün ailesine ait mal mülk evrâkı, orijinal belgeler derlemesi. Murat Bardakçı'nın Tarihin Arka Odası'nda "Atatürk'ün 1877'de doğduğuna dair belge" diye bizi gazladığı eserdi yanılmıyorsam, ben göremedim burada. 10.11.2014 Murat Bardakçı Habertürk köşe yazısından detayları okuyabilirsiniz.
2021 45. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 12:11
Atatürk’ün Kökeni; Vasillis Dimitriadis, 1955-1974 yılları arasında Selanik’te bulunan Makedonya Devlet Arşivi’nin Müdürlüğünü yapmış, Girit Üniversitesi’den emekli olmuş bir tarih profesörü. 2010 yılında 80 yaşındayken Yunanistan’daki arşivleri didik didik tarayarak yazdığı “ Bir Evin Hikayesi ; Selanik’teki Mustafa Kemal Atatürk’ün Evi ve ailesi hakkında Türkçe ve Yunanca belgeler” adlı çalışması Türk Tarih Kurumu tarafından altı yıl sonra basıldı. Aslında 6 yıllık bir gecikmeyle basıldı demek daha doğru olur. Çünkü; Dimitriadis 2010 yılında kitabını yazdıktan sonra Selanik’te ki Türkiye Konsolosluğu’na teslim etmiş, konsolosluk kitabı ve belgelerin yer aldığı cd’leri Dışişleri Bakanlığı’na, onlar da Türk Tarih Kurumu’na göndermiş, Kitap tarih kurumunun bilirkişileri, çevirmenler, sebebi belirsiz düzeltme talepleri ile 6 yıl bekletildikten sonra nihayet 2016 yılında yayınlanabildi. Vasilis Dimitriadis’in “ Bir Evin Hikayesi “ muhakkak kitaplığınızda olmalı. Kitabı okurken, borç içindeki keresteci babasından az bir parayla birlikte, bir tasavvuf kitabı miras kalmış, dedesi Mustafa’nın adını taşıyan, iyi bir dini eğitim almış güçlü bir annenin himayesinde yetişmiş Mustafa Kemal’in şahsında bütün Balkanlar’ da ki 200 yıllık sorunlar, tramvalar, gözlerinizin önünden geçiyor. Türk Tarih Kurumu/ Ankara 2016
Anlam
2024 1. kitabı
Atatürkümüzün yaşadığı, doğduğu ve bu süreçte yaşantılarında kayıtsal olarak tutulmuş belgeleri içeriyor. Kitabın ana hedefi Atatürkün evinin Selanikde olmadığını Yunanistanın ada şehirlerinde birinde olduğunu belgeler üzerinden anlatıyor. Daha çok detaylı bir araştırma kapsamında yapılmış olsada yazarında bahsettiği gibi Selanik ya da başka şehir fark etmiyor. Atatürkü anlamak için düşüncelerini anlamamız ve uygulamamız yeterli. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
Atatürk