Bir Kadın

Sibilla Aleramo
2022
Yapı Kredi Yayınları

2022 113. kitabı
Takma isimle yazmayı tercih eden Sibilla Alermo’nun kendi hayatının anlatımı Bir Kadın. İtalyan feminist edebiyatın ilk örneklerinden. Hem bir kız çocuğunun ve bir kadının kendi kimliğiyle bir birey olarak var olma mücadelesini hem de kendisine aynı zamanda özgürlüğün kapılarını da aralayan, bir yazar olma yolunda yaşadıklarını anlatıyor. İtalya’nın kuzeyinde, varlıklı sayılabilecek bir ailenin kızı karakterin çocukluğuyla başlıyor kitap. Annesiyle ve onu aslında kendi ayakları üzerinde duran bir kadın olarak yetiştirmek isteyen babasıyla olan ilişkisi oldukça şeffaf bir şekilde ve çok güzel tespitlerle anlatılıyor. Sonrasında babasının işi nedeniyle ülkenin daha geri kalmış güney bölgesine taşınmalarıyla beraber özellikle kadınlara dayatılan toplumsal kuralların -ya da vurulan prangaların- ailenin ve bu kız çocuğunun hayatını nasıl değiştirdiğini okuyoruz. Bir kız çocuğunun bu şartlar altında büyüme ve kendini keşfetme sürecinde yaşayabileceklerinin ardından, karakterin evlenmesi ve çocuk sahibi olmasıyla bu kez bir eş ve anne olarak edindiği yeni kimliklerin getirdiği yeni prangalarla yaşamaya çalışması anlatılıyor ve bir mücadele hikayesine evriliyor kitap. Sadece bir erkeğin kızı, eşi ve bir çocuğun annesi olmayı reddedip, kadının bunlardan öte, bir insan, kendine ait ihtiyaçları, duygusal dünyası, sosyal ilişkileri, kendini gerçekleştirme ihtiyacı olan bir birey olduğunun savaşını vermeye başlıyor karakterimiz. O dönemin toplumunda -aslında bugünün de- evli ve çocuklu bir kadın olmanın kaçınılmaz olarak dayattığı cinsiyetçi ve çifte standartlı rolleri yüklenen kadının, okuyarak ve yazarak, üretmeye başlayarak özgürlüğüne giden yolu dişiyle tırnağıyla, yavaş yavaş ve sancılı da olsa kaza kaza ilerlemesini okumak çok etkileyiciydi. Bu mücadelenin 20. yüzyılın
2022 109. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2022 00:00
‘Günümüz insanı, net olmayan bir çağrı duyuyor: Ona seslenen, onu devam etmeye teşvik eden kim? Bugün karanlık olan her şeyi aydınlatacak ve yeni dönemi, kurtulmuş ruhun dönemini başlatacak olan uzak yarınların insanı mı yoksa?’. . Sibilla Aleramo’nun bu satırlarının yer aldığı Bir Kadın ilk kez 1906 yılında basıldı. İnsanlığa dair umudunu gelecek yıllarda da korudu mu Aleramo bilemiyorum ama 1960 yılında vefat ettiğinde geride bıraktığı dünyanın bu satırlardan çok uzakta olduğunu biliyordu eminim. Bir Kadın aslında kendisi, yazar olma sürecinde hatta kendini bulma sürecinde başına gelenler oluşturuyor kitabı. . İtalyan edebiyatının ilk feminist kitaplarından biri olan Bir Kadın beklemediğim yerden gelen bir soru gibiydi benim için. Döneminin kadın-eş-anne ve evlat anlayışına dair çarpıcı ifadeler de vardı içinde, kendiyle hesaplaşan bir kadının duyguları da. Derinden etkilendiğimi söyleyemesem de temsil ettiği değerler açısından okunmasını isteyeceğim kitaplardan oldu Bir Kadın. . Meryem Mine Çilingiroğlu çevirisiyle~
Puan vermedi·192 syf.·
2022 620. kitabı
Sibilla Aleramo Sibilla Aleramo’nun kıtabı, kadına dair herşeyin olduğu Bir Kadın ilk kez 1906 yılında basıldı. Döneminin kadın-eş-anne ve evlat anlayışına dair çarpıcı ifadeler de vardı içinde, kendiyle hesaplaşan bir kadının duyguları da.. Gökte ve yerde, sonsuz bir geçişte. Hayatımda her şey üst üste geliyor, birbirine karışıyor ve her şeyin üstünden bir tek şey parlıyor: İç huzurum; vicdanımın temiz olduğuna, her an bir pişmanlık duymadan gözlerimi hayata yumabileceğime daimi bir inancım var.. (Eserden 184) Bir Kadın’ın büyük başarısının başlıca nedenlerinden biri konusunda yatıyor. Söz konusu eser, İtalyan edebiyatının ilk feminist kitapları arasında yer alıyor. Son derece otobiyografik olan bu romanın kalbinde yazarın kendisini buluyoruz. Kendi hayatını dolu dolu ve özgürce yaşama hakkına kavuşmak uğruna mücadele eden bir kadının dokunaklı portresini çizen bu eser, yüzyılı geride bırakmış ilk baskısından bu yana okunması elzem bir kitap olmayı sürdürüyor. Türkçede ilk kez yayımlanan Bir Kadın’ı Meryem Mine Çilingiroğlu okura sunuyor buyurun okuyun sizde
Edebiyat Roman
2025 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2025 22:54
Bir kadın romanı yazarın kendi hayatından da izler taşıyan evlilik, annelik dönemlerini ele alan, kadının toplum baskıları içinde kendi kimlik arayışını anlatan bir romandır. Yazar kadınların yaşadığı eşitsizlikleri hayatı boyunca kendisini ilgilendiren konularda dahi sessiz kalmaya zorlanması gözler önüne serer. Kitabın ana karakteri çocuk yaşta evlendirilir ve baskı şiddet ve sevgisizlikle karşı karşıya kalır. zamanla toplum tarafından kadınlara dayatılan itaat eden kadın olma rolünü sorgulamaya başlar. Kitapta yazar bir kadının sadece eş ve anne olarak görülmesini eleştirir kadının kendi hayatı üzerinde söz sahibi olmasının ne kadar zor ama bir o kadar da gerekli olduğunu vurgular. Yazarın dili çok sade ve akıcıydı, hiç sıkılmadan okudum. Kitapta işlenen konular da aslında yer yer zaman zaman bizim toplumumuzda olduğu gibi tüm toplumlarda da yaşanan şeyler olduğundan kitap sadece bir yaşam öyküsü olmaktan çıkıp toplumsal bir eleştiri olarak günümüze de ışık tutuyor. Bir Kadın romanı ilk kez 1906 yılında okuruyla buluşmuş ve İtalyan edebiyatının ilk feminist kitabı olarak biliniyor. Yazarın dili çok sade ve akıcıydı, hiç sıkılmadan okudum. Okunmamış olanlara okumasını tavsiye ederim.
2023 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2023 17:42
İtalyan yazar Sibilla Aleramo 'nun okuruyla ilk kez 1906' da buluşturduğu romanı. Roman için İtalyan edebiyatının ilk feminist kitaplarından deniyor. Yazar kendini anlattığı için otobiyografik roman da deniyor. Yazarı 1876-1960 yılları arasında yaşamış. Yazarın ismi olan Sibilla sözcüğü için gaipten haber veren kahin kadın anlamına geliyor diyordu kitapta. Yazarın ilk romanıdır Bir Kadın. Sonrasında birçok kitaba imza atan yazar yoğun bir duygusallık ve kadını merkeze alan bir yaklaşım benimsemiştir. Kitaba gelirsek... Romanın kahramanı olan kadın evli ve bir çocuğu var. Eşiyle hem duygusal hem de düşünsel anlamda ciddi bir uyumsuzluk yaşar. Sırf çocuğundan ayrılmamak için 11 yıl boyunca her türlü fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalır. Aile ve toplum baskısı da had safhadadır. O dönem İtalya hukuk sistemi de erkekten yanadır. Kendi hayatını dolu dolu yaşayamayan, özgür ve özgün olamayan kadın intihar teşebbüsünde bile bulunur. En son bu duygusal yükten kurtulmayacağını anlayan ve artık tahammül edemeyeceğini fark ettiği an her şeyi göze alıp boşanır. Roman kadının çocukluğu, yetişkinliği, gençliği, anneliği gibi kadınlığın tüm merhalelerini ele almış. Tüm bu merhaleleri yaşarken kadının duygularındaki değişimi, duygularının binbir tonu da başarıyla verilmiş. Özellikle de anne, baba, kaynana ve görümce ilişkilerini okuyunca insan sanki zamanın donduğu hissine kapılıyor. 1906'nın İtalya'sı ile günümüzdeki benzerlikler insanı çok şaşırtıyor. Kadının sırf çocuğuna olan sevgisinden dolayı o kadar eziyete katlanması, âdeta kurban rolüne bürünmesi evlilik kurumunun toplumsal yönünü çok net gösteriyor. Romanı okurken kişiler, zaman ve coğrafya farklı olsa da kadının evrensel yazgısının aynı olduğu gerçeğini bir kez daha görüyor insan. Roman çok akıcı bir dille
Kadının Var Olamayış Hikayesi
Puan vermedi·192 syf.·
2023 7. kitabı
İtalyan edebiyatının ilk kadın yazarlarından birinin biyografisini içeren bu kitap feminizm akımının teşekkül süreci ile ilgili merakı olanlar için dikkat çekici. Kadınlığın ve anneliğin algılanışı, sığ toplumlarda kadının hareket alanı ve sosyal ve hukuki hayatın kadınlar üzerindeki yansıması hayat kitabın çarpıcı betimlemeler ile sunduğu konular arasında. Temelde 19. yüzyılda toplum tarafından dayatılan evliliklerin arasında aşk evliliğine duyulan özlemin romanı da denebilir.
ZİNCİRLERİNİ KIRAN KADINLAR | HAVANUR TAFLAN
2024 3. kitabı
Toplumdaki her türlü aktif rolden koparılmış, koparılmak istenen kadınların sesi onlar. Ataerkil zihniyetin dayattığı kalıpların içine sıkıştırılmış… Ama her şeye rağmen… Kaderimizi değiştirebileceğimizi gösteriyorlar bize. Geleneksel annelik kalıplarını kırmaya çalışırken tek istedikleri çocuklarının onlarla gurur duymaları. Oysa çocuklarımız, diyor Aleramo; “onları yoktan var ettikten sonra kendimiz olmaktan vazgeçtik diye değil; bizim ne olduğumuzla, onlarla daha asil ve daha güzel bir hayat aktarmayı istemiş olmamızla gurur duymalı…” Oğlunun velayetini almak için çok mücadele etse de başaramıyor Aleramo. O dönemin eril yasaları buna izin vermiyor çünkü. Otuz yıl sonra görüşebiliyor ancak oğluyla. Bu romanı yazma nedenini ise kitabın sonunda paylaşıyor okurla. Aslında mesaj oğluna; “oğlum benim! Benden nefret etsin ama beni unutmasın. İşte bu yüzden yazdım. Sözlerim ona ulaşacaktır.” #edebiyathaber.net
2024 1. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2024 15:53
100 yıldan daha çok zaman geçmesine rağmen kadının hala aynı mücadeleyi veriyor olmasını bir kez daha görmek yürek burkucu. Otobiyografi niteliğinde olan bu kitapta yazarla gerçekten tanıştığımı hissettim.

Sibilla AleramoYazar · 1 kitap
Sibilla Aleramo (doğum adı Marta Felicina Faccio; 14 Ağustos 1876 - 13 Ocak 1960), 19. yüzyıl sonlarında İtalya'da bir kadının yaşamını otobiyografik olarak tasvir eden eserleriyle tanınan İtalyan feminist yazar ve şairdi. Sibilla Aleramo 1876 yılında Alessandria’da dünyaya geldi, 13 Ocak 1960’ta vefat etti. Nesir ve şiir alanında çok sayıda eser veren yazarın tüm çalışmala­rında zengin bir lirizme ve zamanını önceleyen feminist bir yaklaşıma rastlarız. İlk romanı “Bir kadın” 1906 senesinde basılmıştır. Feltrinelli Yayınları yazarın bu romanının yeni baskısının (1950) yanı sıra “Diario di una donna. Inediti 1945-1960/Bir kadının güncesi”. “Yeni 1945-1960” (1978)”; “Un amore insolito”. “Diario 1940-1944/ Alışılmadık bir aşk”. “Günlük 1940-1944 (1979)”; “Andando e stando/Giderken ve kalırken” (1997); “Amo dunque sono/ Seviyorum öyleyse varım” (1998); “Il passaggio/Geçiş” (1999); “Orsa minöre”. “Notte di taccuino e altre ancora/ Küçük Ayı”. “Seçme yazıların gecesi ve başka geceler”. (2002) ve “Il carteggio con Dino Campana”, “Un viaggio chiamato amore”. “Lettere 1916-1918/ Dino Campana’yla yazışmalar, Aşk adlı bir yolculuk”. “Mektuplar 1916-1918” (2000) adlı eserlerini yayımlamıştır.