Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yüzyıl Önce Anadolu ve Suriye

Bir Osmanlı Doktorunun Anıları

Şerafettin Mağmumi

Bir Osmanlı Doktorunun Anıları Gönderileri

Bir Osmanlı Doktorunun Anıları kitaplarını, Bir Osmanlı Doktorunun Anıları sözleri ve alıntılarını, Bir Osmanlı Doktorunun Anıları yazarlarını, Bir Osmanlı Doktorunun Anıları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kahramanmaraş: Mer’aş, Marash Elbistan: Albastan, Elbistan, Efsun: Afşin Ayntab: Gaziantep Kilis: Kilizi, Ciliza, Kiliz Haleb: Aleppo, Halap, Halbun Şam: Damas, Dımışk Mihaliç: Bursa ili Karacabey ilçesi Kirmasti: Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesi
Reklam
Yaşamak için her konuda ucuzluk var ve yerel besin, bizim pilavımıza, İtalyanların makarnasına, Almanların patatesine, Mısırlıların foluna (bakla) denk burada ve bütün Suriye'de "humus" denilen nohut tur. Hep bunu yiyorlar
Şam'ın havası rutubetlidir. Çünkü içinden yedi kola ayrılan bir dere geçiyor. Her evde (suyu) sürekli akan havuzlar yapmışlar. Binaları da taştan ve kerpiçten olmakla rutubeti artırıyor. En sağlıklı ve havadar mahallesi "Salilliye"dir
Bir zamanlar Suriye
Şam, cennet kokulu benzetisi yapılmış olan bir güzel ve mamur memleket olup Suriye'nin eski payitahtıdır. Emevilere saltanatlık ve hilafet yeri olmuş ve Arap uygarlığı burada doğarak yetkinleşmiştir. Şam, Arabistan çölü ile Lübnan sırdağları arasında ve saatlerce uzaklığa uzanan yeşillik deryasının ortasına kuruludur, içinden "Merce" deresi akar.
Adana sıcak ve ılımlı iklimler arasında sınır olup bahçelerinde (ki) hurma, ağaçları, firavun incirleri görenlere Arabistanı hatırlatıyor.
Reklam
Adana ili genel bir tarla gibi olup toprağının bitkisel gücü kendisine "Mısr-ı sarıi - İkinci Mısır" ve Seyhan nehrine "Nehr-i Sâra= temiz nehir" dedirtmiştir.
Adana
Adana minarelerinin hepsinde müezzini güneşten korumak için şerefelerin üstüne tahta saçaklar yapılmıştır.
İzmir
İzmir cidden mamur, bayındır bir memleket. Uygar gereçler ve beldenin gereksinmeleri İstanbul'a oranla mükemmel. Frenk çarşısında geniş ve birçok mağaza pasajlar var. Geçtiğimiz sokakları olağantüstü temiz ve düzgün kaldırımlı. Tramvayları pek şık, pencereleri geniş ve döşemeli. Tepelerinde hava değişimi için yelpazeli kafesleri var. Demiryolu (raylar) üstünde işlediğinden hiç sarsmıyor ve pek hızlı gidiyor. Seyis (Atlı tramvay) ve biletçiler şapka giyiyorlar. “Sigara içmek yasaktır." anlamında asılı levhalar yalnız Fransızca yazılı olup bir Türkçe sözcük bulunmayışı garibime gitti. Kira arabaları da pek çok ve onlar da şapkalı. Yük arabaları hep bir renkte ve bir örnek ve tek atlı. İzmir’in her konudaki ucuzluğu da ayrıca unutulmamalıdır.
Ayvalık adının ayva ile ilgisi yoktur. Xonohphon bu bölgede Kitonion adlı bir kent bulunduğunu söylemektedir. Kentin eski adı olarak Ai-Vallin, Ailoliki bilinmektedir
Reklam
İtiraf ederim kı dünyada en dehşetli işkence, en etkili azap yalnızlıktır.
Ayların adı da bambaşkadır. Bir dereceye kadar İstanbul'umuzda kadınların deyimlerine benzer : Ramazan - Oruç ayı Şevval - bayram ayı Zilkade Kurban bayramı Muharrem - Aşure ayı Rebi ül evvel - İlk mevlut Rebi ül âhır - Son mevlut Cemazi ül evvel - İlk yüz Cemazi ül ahır - Son yüz Recep - İlk namaz Şaban - Son namaz diye anılmaktadır.
Eğer burada Pazar denirse mutlaka Salı anlaşılır. Pazartesi'ye Yolcu günü denmesi adı geçende Salı Pazarı münasebetiyle köylerden ve bucaklardan yolcuların gelmesindendir. Çarşamba'nın Dabbag Pazarı diye adlandırılması ise o günü Balıkesir- de sahtiyan, kösele kısaca deri pazarı kurulduğu içindir. Daha sonra araştırdığıma göre Anadolu'nun her yerinde günlerin adları değişirmiş. Nitekim Edremit ve Kemer(Burhaniye) taraflarında da değişikliğe uğradığını oralara gittiğimde anladım. Oralarda : Cuma - Cuma Cumartesi - Erti,irti Pazar - Geray Pazartesi - Ayızmad Salı - Dernek Çarşamba- Edremit Pazarı Perşembe - Cuma akşamı olarak söylenmektedir.
Kânun-u evvelin (Aralık) on sekizinci Gerey günü! Saat üç buçukla Edremit'e doğru Balıkesir'den hareket ettim. Okurlarım içinde Anadolu'ya seyahat etmeyenler Gerey gününün ne olduğunu anlayamamışlardır. Bandırma'nın içerilerinde hele Balıkesir yöresinde günlerin adları değişik oluyor : Cuma'ya Cuma Cumartesi'ne erti, irti Pazar'a Gerey Pazartesi'ye Yolcu günü Salı'ya Pazar Çarşamba'ya Dabbag Pazarı Perşembe'ye Cuma Akşamı derler.
Balıkesir
Balıkesir’de en çok görülen şey deve katarlarıdır. Özel günlerde her sokakta rastlanır. Memleket olağanüstü ucuzluktur. Yağ, süt, kaymak o kadar boldur ki bizim İstanbul'da ele geçiremeyeceğimiz canım tereyağlarına bile tenezzül etmeyip lüle kaymağını lengerlere doldurarak onunla yumurta ve peynir pişirdiklerini çok gördüm. Ekmekleri pişkin ise de hepsi mısır unuyla karışık olduğundan renkleri sarıdır ve tıkızdırlar. Hele biraz bayatlayınca pek sertleşiyor. Hazmı da daha güç.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.