Adı gibi tadı da damağınızda kalacak bir kitabın paylaşımı ile geldim.
Kitabın son sayfalarına gelince bu kitapla ilgili ne yazabilirim nasıl bir yorum ve inceleme yapabilirim diye bir telaş sarıyor beni. Yazar bunun da cevabını vermiş. Kitabın son paragrafı ile beni benden aldı. Öncelikle işte kitabın içerisindeki güzellikleri anlatan o güzel paragrafı sizlerle paylaşmak istiyorum.
İşte Batı' nın aklının alamadığı bu örnekler Asyalı cengaver ruh ile İslam gaza anlayışının sentezinin ete kemiğe bürünmüş haliydi. Kısacası Osmanlı insanı cephede, devletine pazarlıksız bağlılık, üstlerine itaat, sert bir disiplin, ölümü hafife alan kader inancı ve zorluklara tahammül edebilme gücü ile ve aman dileyen düşmanına karşı merhametli olma halinin harika bir alaşımı olan asker- millet olma ruh halini ortaya koymuştu. Parlak dönemlerde bu ruhla fetihten fetihe koşarken, çöküş döneminde de yine bu ruhla üzerine çullanan sömürgecilere karşı ayakta kalabilmişti.
Daha çok TV ve sosyal medyada tanınan Koray Şerbetçi'nin daha önce başka bir yayınevinden çıkan Tarihin Gör Dediği kitabını okumuştum ve çok sevmiştim. Bu okuduğum ikinci kitabı oldu ve devamı da gelecek gibi.
Deneme türünde kısa yazılardan oluşuyor kitabımız. Klâsik tarih kitaplarında ya da ders kitaplarında olduğu gibi monoton bir anlatım kesinlikle yok. Tarihten bildiğimiz pek çok bilginin yaşanmış hikayesini anlatıyor yazar kitabında. Turuň olmazsa olmazı kişi ve kaynak belirtmeleri yapılması araştırma ruhuma sahip okurlara yeni kapılar açıyor.
Benim için oldukça keyifli bir okuma deneyimi oldu. Osmanlı ile ilgili pek çok yeni bilgiler öğrendim. Yalnız bu kitabın tek bir kusuru var, o da kısa olması. Artık yazarın diğer kitaplarına saklıyorum hevesimi.
Gazi unvanını,
Rumi kelimesinin içeriğini.
Barbaros ile kardeşinin tefekkür içindeki duygusal konuşması,
Vefa salgını karşısında Batı ve Osmanlı,
Batılılaşma hareketleri
Hürriyet,
Tanzimat,
Başlık meselesi
Köyün çobanından dünya devletine,
Platon'un ütopik Devlet'in can bulmuş hali..
Daha neler neler. Buyrun sizlerde okuyun