Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Selçuklu, Osmanlı Tarihinde Askeri Hatalar

Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ?

M. Tanju Akad

Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ? Gönderileri

Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ? kitaplarını, Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ? sözleri ve alıntılarını, Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ? yazarlarını, Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
III.Mustafa,Büyük Frederick'e hayranlık duymaktaydı.Ona bir mektup yazarak bu işin sırrını anlatmasını ve başarısında pay sahibi olduğuna inandığı kuvvetli müneccimlerinden birini İstanbul'a göndermesini istedi.Frederick ise,padişah kardeşimize söyleyiniz,başarının sırrı müneccimler değil sağlam bir maliye,dolu bir hazine ve son derece talimli bir ordudur,diye cevap gönderdi.
Reklam
Savaş nasıl kaybedilir?
Türklerin birbirleriyle yaptıkları savaşlar, Bizanslılarla yaptıkları savaşlardan daha çok sürekli, kapsamlı, ısrarlı ve kanlıdır. Osmanlılar Karamanlılar, Akkoyunlular, Safeviler, Memlukler ve ardı arkası kesilmeyen isyanlarla sürekli yıpranmışlardır.
Sayfa 25 - Kitap YayıneviKitabı okudu
232 syf.
·
Puan vermedi
·
262 günde okudu
Osmanlı ve Selçuklu zamanlarında olan savaşlarda neden başarısız olduğuna dair örnekler sunuyor. Örnekler sınırlı olsa bile genel olarak başarısızlık prensiplerini çıkarabiliyorsunuz.
Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ?
Bir Savaş Nasıl Kaybedilir ?M. Tanju Akad · Kitap Yayınevi · 201428 okunma
Her mücadele önce zihinde kazanılır. Ama zihinsel süreç tabii ki bir ön koşuldur, daha doğrusu gerekli koşuldur ama yeterli değildir. Ayrıca kazanma azminin doğru yönlendirilmesi gerekir. Koşulları hesaba katmayan savaş azmi çoğu zaman yenilginin en kestirme yoludur.
Eğer bir saldırıya maruz kalınmışsa, bununla başa çıkmak için birden fazla plan olmalıdır. Eğer tek bir plana saplanıp kalırsanız, hasmınızın bunu keşfetmesi ve esnekliğinizi kısıtlayıp insiyatifi ele alması kaçınılmaz gibidir. Her mücadele alternatif gerektirir. En kötü durumda bile durup savaşmak, çekilip savaşmak gibi alternatiflerin mutlaka bulunması, uygulanmasa dahi karşı tarafın bunları hesaba katmaya zorlanması gerekir. Böylece hasmın beklediği hareketi yapmak ve dolayısıyla yenilgiye katlanmak zorunda kalınmaz.
Reklam
Denizciliğin gemi yapımından evvel denizci yetiştirmek olduğu tekrar görülmüştür
Osmanlılarda görev yapan bürokratlar daima ölüm korkusu içinde yaşadılar. (Bunun iyi ve kötü yanları vardı mutlaka)
Askeriye disiplin altına alınmadan kapsamlı bir idari reforma girişilemiyordu
Reklam
Devlet işlerinde öfkeye kapılarak hareket etmenin bedeli her zaman ağır olur. Balkan savaş felaketi de İstanbul'un öfkeye kapılarak hazırlıksız olduğuna bakmadan Ekim sonunda harp ilan etmesi sonucunda meydana gelecekti
Murphey 1638 yılında ordunun İstanbul'dan Bağdat'a 197 günde ulaştığını gösterir.
Bizim tarihlerimiz de 24 Ocak 1621 günü Haliç'in 9 Şubat günü boğazın donduğunu, İstanbul Üsküdar arasının yürüyerek geçildiğini kaydeder
Osmanlı ordusunda süvarinin bilinen öneminin yanı sıra, ulaşımın hayvan gücüyle yapılması, her türlü harekatı atlara yem sağlanması İle bağlantılı hale getiriyordu.
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.