Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şeyh-i Ekber'in Kaleminden Zunnun-i Mısri

Bir Sufi'nin Portresi

Muhyiddin İbn Arabi

Bir Sufi'nin Portresi Gönderileri

Bir Sufi'nin Portresi kitaplarını, Bir Sufi'nin Portresi sözleri ve alıntılarını, Bir Sufi'nin Portresi yazarlarını, Bir Sufi'nin Portresi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İlâhi muvâfakatın üç alâmeti vardır:
1- Daha fazlasına gücü yettiği halde amellerde orta yolu tutmak. 2- İçinde yapma arzusu ve çok az bir kurtulma isteği varken günahlardan kurtulma. 3- Duâ ve coşkulu isteğin sonucunu almak.
Sayfa 131 - Gelenek YayınlarıKitabı okudu
Zunnûn-ı Mısrî (r.a):
Eğer biz Allah’tan haya etmeyi başarsaydık, asla muhabbetten dem vurmazdık. Halbuki biz bu dünya kasesinden şarap içmişiz.
Sayfa 422 - Gelenek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Burada anlatmaya çalıştığım inceliğe Fehmi Baykan'ın, Nietzsche'nin Felsefesi adlı eserine (İstanbul, 200, sf. 146-147), uyarı mahiyetinde, "sonsöz" olarak yazmış olduğu şu sözler tam bir açıklık getirmektedir: "Nietzsche'ninkiler gibi ilham verici eserleri okumanın bir tehlikesi vardır. Kişi bu eserleri okuyunca yazarın bilinç seviyesine ulaştığı hayâline kapılabilir. Kişinin kapılabileceği böyle bir izlenim onu "bilgiçleştirir" (sophistication). Bu durum bir illüzyondur (aldanmadır), en kötü türden zihnî decadence'dır (çöküştür). Bir insanın aydınlanması, diğer bir insan için en fazla ilhâm verici olabilir; fakat, herkes kendi gerçeğine ulaşmada kendi yolunu açmalıdır. Zira, söylendiği gibi, gerçeğe giden yol dardır ve ancak bir kişiliktir. Üstelik başka bir insanın etkisine tâbi kalmak, kişiye zararlıdır, öze ermesini engeller. "Kişi hep öğrencisi olarak kalırsa, hocasına olan borcunu kötü ödemiş olur." (Böyle Buyurdu Zerdüşt, sf. 1, 22) Nietzsche'yi öğrenmek, hele ezberlemek hiç gerekmez. Ama, onun eserlerinde ifade edilen hürriyet kıvılcımı, kişinin kendi rûhundaki potansiyeli canlandırabilir. Bir kez kıvılcım alevlenince Nietzsche'yi de bir tarafa bırakmalı."
Sayfa 24 - Gelenek Yayıncılık 2.basım - Nisan 2005 - el-Kevkebu'd-durri fi menakibi Zi'n-Nuni'l-Mısri -
Zunnûn-ı Mısrî (r.a):
Ölümümden önce, bir anlık da olsa, O’nun (c.c) hakkında yeni bir mârifetî öğrenmek isterim.
Sayfa 103Kitabı okudu
Zunnûn-ı Mısrî (r.a):
Nasıl şımarırım amelimle, günahlarım yoğunken! Nasıl şımarırım emelimle, âkibetim belli değilken!
Sayfa 101Kitabı okudu
Zunnûn-ı Mısrî (r.a):
Kim nîmetlerin kadrini bilmezse, hiç tahmin etmediği şekilde elinden alınır.
Sayfa 145Kitabı okudu
Reklam
"Ey yaşlıl Zenginlik nedir? Bana anlat!" Şöyle cevapladı: "Dünyâda zühttür." Bu sefer şöyle sordum: "Züht nedir?" Şöyle cevap verdi: "Mevcut olanı bitirene kadar, kayıp olanı aramayı terketmektir."
Sayfa 317
Sunuş
Muhyiddin lbnü'l-Arabi (Mürsiye 560/1165-Şam 638/1240) Tasavvufun ve İslam maneviyatının Şeyh-i Ekber lakaplı büyük mümessili. Başta el-Futûhatü'l-Mekkiyye ve Fusûsü'l-Hikem olmak üzere çok sayıdaki eseriyle kendisinden sonraki tasavvufi düşünceyi ve genel olarak İslam ve hatta Batı düşüncesini derinden etkiledi. Eserlerinde tasavvufa ait ancak keşif ve ilham yoluyla bilinebilecek ve ehli olmayana saklı olan 'mükaşefe' ilimlerini ortaya koydu. Bu yönüyle Gazali'nin çalışmalanın tamamladığı ve bu iki büyük sûfinin eserleri vasıtasıyla tasavvufî ilimlerin kayda geçirilmiş olduğu kabul edilir.
Gelenek Yayıncılık ☪ Nisan 2005 - el-Kevkebu'd-durri fi menakibi Zi'n-Nuni'l-Mısri
Önsöz
Mahlukatın nefesleri sayısınca övgü ve şükür alemlerin Rabbı'na desem bile, gerçek anlamda hamd edememiş olurum zira, hakkıyla hamdi yalnızca O yapar...
Sayfa 19 - Gelenek Yayıncılık ☪ Nisan 2005 - el-Kevkebu'd-durri fi menakibi Zi'n-Nuni'l-Mısri
Zunnûn-ı Mısrî’den arkadaş seçimi için bir tavsiye:
Kendisinde görünüşte kuşku duymadığın gibi, içinden geldiği gibi olduğun zamanlarda da kuşku duymayacağın kişilerle arkadaşlık yap! Veya, “Görünüşte emin olduğun gibi, gizlide olup açığa çıkan şeylerde emin olacağın kişiyle arkadaşlık yap!”
Sayfa 425 - Gelenek YayınlarıKitabı okudu
54 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.