Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Evren Hakkında Kışkırtıcı Bir Kılavuz

Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez

Marcus Chown

Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez Sözleri ve Alıntıları

Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez sözleri ve alıntılarını, Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez kitap alıntılarını, Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Işık gerçekten de hem bir parçacık hem de bir dalgadır. Da­ha doğru bir ifadeyle, ışık, kullandığımız dilde herhangi bir karşılığı ve günlük yaşantımızda mukayese edebile­ceğimiz herhangi bir benzeri olmayan, "başka bir şeydir." Tıpkı bir madalyon gibi, tüm görebildiğimiz onun ya par­çacık yüzü ya da dalga yüzüdür. Işığın gerçekte ne olduğu ise doğuştan görme engelli bir insan için renklerin ifade ettiği şey kadar bilinmezdir.
Yoktan var etmek mümkün mü?
Cenevre'deki nükleer araştırma merkezi CERN'de, atomla­rın yapı taşları olan atomaltı parçacıklar yeraltındaki bir alanda, ışık hızına yaklaşan hızlarda birbirleriyle çarpış­tırılıyor. Bu şiddetli çarpışmada amaç, parçacıkların mu­azzam düzeydeki hareket enerjisinin kütle enerjisine (bir diğer ifadeyle, fizikçilerin üzerinde çalışmak istediği ye­ni parçacıkların kütlesine) dönüştürülmesi. Ve çarpışma noktasında, bu yeni parçacıklar (göründüğü kadarıyla) yoktan var oluyor - tıpkı şapkadan çıkan tavşanlar gibi.
Sayfa 151 - ALFA | BilimKitabı okudu
Reklam
Vay be...
Herhangi bir kanala ayarlanmamış televizyondaki kar­lanmanın yüzde biri, Büyük Patlama'nın neden olduğu elektromanyetik gürültüden geriye kalandır.
Sayfa 199 - ALFA | BilimKitabı okudu
Biz fizikçiler için, geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki ayrım yanılsamadan başka bir şey değildir.
Evrenin içindeki her şeyi kenetleyen bir kuantum ağı bulunuyor ve bu ağ sizi, beni ve en uzak galaksideki bir maddeyi son zerresine dek birbirine bağlıyor. Telepatik bir evrende yaşıyoruz.
“Şimdi yumruğunu sık; eğer yumruğun atom çekirdeği büyüklüğündeyse, o zaman atom St.Paul Katedrali kadar büyük demektir. Ve şayet bu bir hidrojen atomuysa, etrafında uçuşan tek bir elektronu vardır, tıpkı boş katedralin içinde gezinen bir pervane böceği gibi. Kâh kubbede, kâh mihrapta.”
Reklam
Madde ister bir sandalye, ister bir insan ya da yıldız biçimini almış olsun, neredeyse tamamen boşluktan ibarettir. Bir atom un sahip olduğu tüm madde algılanması imkânsız küçüklükteki çekirdeğinde barınmaktadır - atomun tamamının 100.000'de biri küçüklüğündeki çekirdeğinde. Bir başka ifadeyle, madde aşırı ölçüde seyrek bir dağılıma sahiptir. Fazla boşluğu sıkıp çıkartmanın bir yolu olsa, madde zar zor bir yer kaplardı. Aslına bakacak olursanız, bu mümkündür de. İnsan ırkını bir şeker küpünün boyutlarına sıkıştırmanın kolay bir yolu olmasa da, kütleli bir yıldızı mümkün olan en küçük hacme sıkıştırmanın yolu bulunmaktadır. Bu sıkıştırma aşırı düzeyde kütleçekim kuvvetiyle gerçekleşir ve sonuç, bir nötron yıldızıdır. Böyle bir nesne güneş boyutlarında devasa bir kütleyi Everest dağından daha büyük olmayan bir hacme sığdırır.
Büyük kütleçekiminin sonucu olarak, bir nötron yıldızı­nın yüzeyinde zaman, dünyaya nazaran bir buçuk kat da­ha yavaş akar.
Sayfa 178 - ALFA | BilimKitabı okudu
Josetin Gaarder
Burnumun ucundaki bir hücrede bulunan hidrojen atomu, zamanında bir filin hortumunun parçasıydı.
Statik evren fikrinin bilim adamlarına çekici gelmesi­nin nedeni, böyle bir evrenin geçmişte de, gelecekte de ay­nı kalacak olmasıdır. Bu şekilde düşünüldüğünde, evrenin nereden geldiğine ya da nereye gittiğine dair zorlu sorular sormanın da alemi yoktur. Çünkü evrenin bir başlangıcı veya sonu yoktur. Evrenin şu anda olduğu gibi olmasının nedeni, her zaman bu şekilde olmasıdır, o kadar.
Sayfa 193 - ALFA | BilimKitabı okudu
Reklam
Evrendeki fotonların yüzde 99'u ardalan ışı­ması kaynaklıdır (kalan yüzde 1'lik kısım ise yıldızların ışığından gelir).
Sayfa 199 - ALFA | BilimKitabı okudu
Einstein, nükleer bombanın tarihinde oynadığı role değinirken, "Bunu önceden bilebilseydim, bir saat tamircisi olurdum," demiştir.
Kara delikler, Tanrı' nın sıfıra bölme işlemi yaptığı yerdir.
Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi:
Belirsizlik ilkesine göre, mikroskobik bir parçacığın hem yerini hem de hızını tam bir kesinlikle bilmenin imkanı yoktur. Öte yandan bu iki veri arasında tam bir zıtlık söz konusudur. Bir parçacığın yeri ne denli net bir şekilde belirlenirse, hızı da aynı ölçüde belirsizlik kaza­nır. Ve tam tersi şekilde, parçacığın hızı ne denli kesin olarak belirlenirse, yeri aynı ölçüde belirsizleşir.
Sayfa 65 - ALFA | BilimKitabı okudu
411 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.