Birazcık Halil

Hasan Sever
2015
Ayrıntı Yayınları

2026 25. kitabı
Halil, hayal gücü geniş dünyayı anlamlandırmaya çalışan birazcık farklı bir çocuktur. Aile içindeki çatışmalar özellikle de otoriter ve mesafeli babasıyla olan ilişkisi onun karakterinin şekillenmesinde büyük rol oynar. Çocukluk dönemi sadece bireysel bir büyüme hikayesi değil aynı zamanda Türkiye'nin o dönemdeki toplumsal yapısının ve siyasi gerilimlerinin bir yansımasıdır. Halil gençlik yıllarında kendini Türkiye'nin 12 Eylül öncesi ve sonrası dönemindeki kritik ortamın içinde bulur. Siyasi duruşu ve fikirleri nedeniyle zorluklar yaşar. Bu süreç onu ülkesinden koparmaya ve bir Sürgün hayatı yaşamaya iter. Avrupa'daki hayatı boyunca Halil Hem yeni bir dile ve kültüre alışmaya çalışır, hem de geçmişin yüklerinden kurtulamaz. Ait olamama duygusunu içinde her zaman yaşar. Yalnızlık hasret ve hayal kırıklıklarıyla dolu bir yaşam sürer. . Birazcık Halil Bir insanın büyüme sancılarını, bir Ülkenin Kayıp yıllarını ve bir sürgünün bitmek bilmeyen ev arayışını son derece naif içten bir dille anlatan etkileyici bir kitap. .. Kitabın en etkileyici yanı ismindeki birazcık kelimesinin ruhuna uygun çok gösterişli olmayan ama kalbe dokunan samimi dili. Yazar büyük trajedileri bağıra çağıra anlatmak yerine gündelik detaylar ve Halil'in iç dünyasındaki küçük kırılmalar üzerinden aktarıyor. Bu da Halil ile bağ kurmamızı sağlıyor. Eğer hüzünlü, Melankolik ama bir o kadar da Duru , bir anlatı seviyorsanız bu tür ilginizi çekiyorsa Bu kitap tam da size göre. ...
2026 30. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2026 10:30
Birazcık Halil - Hasan Sever Halil; Konya'dan Almanya'ya gelmiş insaatlarda çalışmış ve Alman kızı olan Brigitt ile bir süre arkadaşlık yapmıştır. Barda çalıştığı sırada bir teklif alır Antalya'da eroin satması istenmis o da bir anda kabul etmiştir. Tabi sonu hapishanede bitmiştir. Halil’in Almanya’ya uzanan geçmişi, orada yaşadıkları ve hapishane günleri hikâyenin arka planını oluşturuyor. Yazar bunları büyük büyük cümlelerle değil, sade ve gerçek bir dille anlatıyor. Okurken “hayat bazen insanı istemediği yerlere sürüklüyor” hissi sürekli eşlik ediyor. Türkiye’ye dönüş kısmı ise kitabın en sessiz ama en anlamlı taraflarından biri. Halil geçmişiyle yüzleşmeye çalışan, hatıralarını sırtında taşıyan bir adam. Ne tamamen güçlü ne de tamamen kırık. Tam da bu yüzden çok gerçek. Kitap; pişmanlık, baba–çocuk bağı, yarım kalmış duygular ve yeniden tutunma isteği üzerine duruyor. Spoiler vermeden söylemek gerekirse, Halil’in hikâyesi acındırmıyor ama düşündürüyor. Bitirdiğinde uzun uzun susmak isteyebileceğin türden bir kitap.
2026 18. kitabı
Okunma: 05 Mart 2026 13:46
#okudumbitti YAZAR: HASAN SEVER YAYIN: AYRINTI YAYINLARI Herkese merhabalar bugün sizlere Hasan Sever'in kaleminden çıkan birazcık halil kitabıyla geldim. Açıkçası bu kitapta sayfalar ilerledikçe bir hayatın nasıl yavaş yavaş kırıldığını, savrulduğunu ve yine de ayakta kalmaya çalıştığını izliyorsunuz. Ve Halil’in hikâyesi bir yolculuk gibi başlıyor ama aslında bir sürgün hikâyesine dönüşüyor. Konya’dan Almanya’ya uzanan o uzun yol… Gurbetin soğuk sokakları… Babasının yanına sığınan bir genç… Sonra yanlış yollar, bağımlılık, hapishane duvarları, politik mücadelelerin gölgesi… Ve sonunda kendini bambaşka bir ülkede, Zürih’te bulan bir hayat. Ama bütün bu karmaşanın içinde Halil’in istediği şey aslında çok küçük: Sadece kendine ait, sakin ve sade bir hayat. Ne var ki hayat bazen insanlara en basit hayalleri bile çok görüyor. Tarih, siyaset, göç, hastalık, aşk ve kayıplar… Halil’in omuzlarına birer birer yükleniyor. Okurken insan şunu fark ediyor: Bazı hayatlar sanki hiç dinmeyen bir sonbaharın içinde yaşanıyor. Roman boyunca Halil’in defterlerinden, anılarından ve onu tanıyan insanların gözünden bir insanın iç dünyasına yaklaşıyoruz. Büyük zaferler yok, kahramanlıklar yok. Sadece kırılmış umutlar, yarım kalmış hayatlar ve yine de vazgeçmeyen bir direniş var. #ALINTILAR Fakülteye gidiyor olabilirsin fakat unutma mezun olacağın yer hayattır. İşte biz o fakültenin uzatmalı talebeleriyiz. Bir kitapta okumuştum, "her hata arkasında bir akıl bıraksaydı, insanlık hatasız olurdu" diyordu.
2026 12. kitabı
Halil'in Konya'dan Almanya ya uzanan oradan da İsviçre giden sürgün hayatı kendi ile iç dünyası ile savaşını okuyoruz. Sürgün ve siyasi mücadelenin Halil üzerindeki etkilerini görüyoruz. Aidiyet duygusunu sonuna kadar hissettiren bir kitap. Almanyada hapis yattığı zamanlar hayatına giren kadınlar Brigitt ve Frau Basler. Halilin tek istediği şey basit ve sade bir hayat ama bu mümkün olmayacaktı. Almanyada yaşadıkları ikinci dünya savaşı ve hayatları mahvolur insanlar.siyasi politik bir savaş göçler ve bir kadının gözünden anlatılan iç savaş. Ve hepsinin tek bir yerde birleştiği HALİL Severek okuduğum hüzünlendiğim düşünmeme o günleri canlandırmaya vesile olan bir kitaptı.
Zihnimde Bir Karesi
2026 13. kitabı
Birazcık Halil Hasan Sever Birazcık Halil… Hasan Sever’in okuduğum ikinci kitabı oldu. Bir babanın dağ olması gerekirken insanın ömründe bir yaranın kabuğu olması çok ağır bir yük. Aslında kitabımızın ana karakterinin özündeki okura verdiği hissiyat tam olarak da bu olabilir. Bir şeylerin bağlamında düğüm hep bu noktaya götürdü beni… Ana karakterimiz baskın bir babanın yanında büyümenin derin izlerini ömrü boyunca yaşıyor adeta. Ağır ağır ilerleyen satırlar ülkemizin 12 Eylül öncesi ve sonrasındaki döneme kapı aralarken politik sürecin zorluklarından kopan Halil’i bir bir işliyor işlemesine de okur da yaşıyor adeta… Almanya’ya gidip bambaşka bir kültüre ve dile adapte olma sürecini duygusal ağırlığı, aidiyetin ve aidiyet arayışının sızısı, hayallerin tuzla buz oluşu, samimiyeti kelimelere bürünmüş… Gösterişsiz ama kalbe mühürlenecek bir hikaye onun ki… Hüzünlü, her düşüşünde yeniden kalkmanın, siyasi göçlerin sarsıntılarını, cezaevi sürecini, içten sohbetleri ile saran dostlukları, Canım memleketimin Ankara’nın sokaklarını, meydanlarını, parklarını nostaljik bir anlatım ile okumanı hazzı bir başka… Halil bir ev aradı ömrünce… onun bu arayışında bir döneme bir hayata bir yüreğe dokunuyor insan… Güne “Birazcık Halil” kitabı ile veda ediyorum. Birazcık kelimesinin ağır yükünü Halil isminin derinliğini siz de yaşayın lütfen…
2021 104. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2021 10:20
Arkadaşımın önerisi ile okuduğum bir kitaptı.Sıcacık anlatımı ile hemen içine çekti beni.Hayatının kontrolünü elinde tutamayıp birkaç kez küllerinden yeniden doğan Halil'in öyküsü...Aynı zamanda biraz Anadolu'nun,biraz Almanya'da tutunmaya çalışan işçilerin,siyasi göçlerin,öğrenci hareketinin, devrimci mücadelenin de öyküsü...Aşkın, dostluğun,hapishanenin,paylaşmanın,lezzetli yemeklerin, sıcak dost sohbetlerinin eşlik ettiği renkli sofraların öyküsü...En çok da okudukça özlediğimi anladığım,en renkli yıllarımın geçtiği Ankara'nın eski kadim sokaklarında dolaşmak çok hoşuma gitti.Yıllarca oturduğum Batıkent'in yapılış aşamasına şahit olmak ,Cıkrıkçılar Yokuşu'nda gezinmek, Vedat Dolakay Parkı'nın etrafında dolaşmak, ODTÜ Devrim Stadı'na, Hacettepe Tıp Fakültesine konuk olmak oldukça keyifli idi benim için.Öyküsünden çok sıcacık karakterleri ile zihnime kazınmış, okuması oldukça keyifli bir kitaptı.Özellikle Frau Basler karakterine hayran kaldım.Yan karakterleri de oldukça güçlü verilmişti.Kitabın nostaljisine,anlatımına bayıldım.Halil de zihnime kazınan karakterler arasında yerini aldı.Bir de Almanya,Ankara,İsviçre arasında mekik dokumak,arada Konya ve Kulu'yu ziyaret etmek,Como Gölü'nün büyülü doğasında gezinmek oldukça zevkliydi.
2026 18. kitabı
#kitapyorumu Herkese Merhaba Bu kitabı okumaya başlamadan ilk Halil isminin nerden geldiğini merak ettim.Samimi dost,sadık arkadaş anlamına geliyormuş. Birazcık Halil kendini bir yere ait hissetmeyen,şehrini bulmaya çalışan bir yolculuk.. Birazcık hayatın içinde çoğu zaman fark etmeden yaşadığımız duyguları anlatır. Biraz kırgınlık, Biraz Umut, Biraz sevgi, Biraz yalnızlık.. Almanyadaki işçilerin hayata tutunma çabaları,siyasi olaylar,2 dünya savaşı,90’lar.. Günlük hayatın içinden sade ama etkileyici cümlelerle insanın kalbinde biriken duyguları dile getirir. “Birazcık” dediğimiz şeylerin aslında hayatımız da ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. @hasansever.72 @aliyildiz.81 @ayrintiyayinlari @camkiz_zey Alican #prhediye #kitapönerisi #reklam değildir
2026 14. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 11:45
Annesini küçük yaşta kaybeden halil, babası tarafından da sevgi görmemiştir. Ailesi tarafından sevgi göremeyen birinin duygusal boşlukları sebebiyle , hataya daha müsait olduğunu düşünürüm.Kitabımız Konya, Almanya, Ankara ve Zürich arasında geçmektedir. Kitap ilk elime geldiğinde ismi dikkatimi çekti. Neden kitabın adı "Birazcık Halil"? Belki Halil Kantarcı hayatında hiçbir kararı kendi almamıştır. Hep bir hayal kırıklığı , hep savruluşlar vardı. Hikayemizde karakterimiz hiç tamamlanmamıştır. Annesi tarafından birazcık kalmıştır, babası tarafından birazcık kalmıştır, özel hayatında birazcık kalmıştır. Hikayemizin en sevdiğim yanı madde bağımlığının kötü yanlarını belirtmesi ayrıca mesaj olarak vermesiydi. Kitabımızda tarih, siyaset, madde bağımlılığı, paranın kirli yüzünü çok güzel anlatmış. Benim bir okur olarak tek rahatsız olduğum nokta, siyaset olarak kitabın bazı yerlerinde kürt ve kürdistan güzellemeleri bazen rahatsız edici olabiliyor. Kitap anı tarzında olup, Halil Kantarcı'nın hayatında karanlıktan aydınlığa çıkışını anlatmaktadır.Kitapla kalın, mutlu kalın .
2026 13. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 22:09
Halil’in gözünden dünyaya bakmak, bir çocuğun iç dünyasında dolaşmak aslında bize unuttuğumuz duyguları hatırlatıyor. Bir baba–oğul ilişkisi etrafında şekillenen hikâyede sevgi var ama yüksek sesli değil; kırgınlık var ama dramatik değil; eksiklik var ama bağırmıyor. Her şey çok sade, çok gerçek ve bu yüzden çok etkileyici. Okurken en çok şunu hissettim: Çocuklar sandığımızdan çok daha fazlasını görüyor, anlıyor ve içine atıyor. Halil’in yaşadıkları, düşündükleri ve hissettikleri bana zaman zaman durup kendi çocukluğumu düşündürdü. İnsan büyüyünce bazı şeyleri geride bıraktığını sanıyor ama aslında sadece üzerini örtüyor. Kitap boyunca bir sessizlik hâkim. Ama o sessizlik boş değil; içinde özlem, kırgınlık, sevgi ve biraz da anlaşılma isteği var. Yazarın dili çok yalın ama bu yalınlık hikâyeyi daha da derinleştiriyor. Abartıdan uzak, gösterişsiz ama kalbe dokunan bir anlatım. Bence bu kitap en çok şunu anlatıyor: Bir çocuğun ihtiyacı olan şey maddi şeyler değil, görülmek, duyulmak ve gerçekten hissedilmek. Bitirdiğimde içimde hafif bir hüzün vardı ama aynı zamanda bir farkındalık da… Halil’in hikâyesi bitti ama düşündürdükleri bitmedi. Bazı kitaplar okunur ve rafa kaldırılır. Bazılarıysa biraz içinizde kalır. Halil benim içimde kalanlardan oldu • • • • @ayrintiyayinlari @hasansever.72 @aliyildiz.81 Alican @camkiz_zey
Puan vermedi
Herkese merhaba, Bazen bir kitap, bir film,bir sohbet hiç bitmesin istersin.Tekrar tekrar dinlemek,okumak,izlemek istersin ya bu kitapta o duyguyu yakalayabileceğiniz tamda öyle bir kitap. Halil, kendini bir yere ait hissetmeyen gittiği her şehirde yabancılık çeken bir karakterdir. Konya'da doğmuş büyümüş ama sonra Almanya'ya gidip bir süre orada yaşamıştır. Bir takım yasadışı işlere bulaşması onu Almanya'da hapse mahkûm etmiştir. Cezası bitince Türkiye'ye gönderilen Halil ne yapacağını bilemez bir halde Ankara'da kalan Teyze oğlu Fevziye sığınır. Bir süre onunlada kaldıktan sonra hastalanır bu hastalık sebebiyle tekrar yurdışına İsviçre'ye gitmeye karar verir. Halil'in bu gelgitleri ve ruh hali etrafında dönen olaylar ile Almanya'da işcilerin hayata tutunmaya çabasını, siyasi sürgünleri, politik mücadelede olan öğrencileri, İkinci dünya savaşını, göç dalgalarının insan üzerinde bıraktığı tahribatları görmüş oluyorsunuz. Keyifli bir okuma oldu, şimdiden diğer kitapları sabırsızlıkla bekliyorum, okuru bol olsun.

Hasan SeverYazar · 3 kitap
6 Mayıs 1972 tarihinde Elbistan’da doğdu. Ankara Atatürk Lisesi ve Cumhuriyet Lisesi’nde okudu. ODTÜ İktisat fakültesine devam ederken 1995 yılında yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Zürich Üniversitesi’nde ekonomi okudu. İsviçre’de yayınlanan Öteki İsviçre dergisinde yazarlık ve editörlük yaptı. 2010 yılından beri e-hayalet.net politika-kültür-sanat sitesinin yöneticiliğini yapıp, aynı sitede günlük yazılar kaleme alıyor. Evli. Hare Dize adında bir kızı var.