Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçede Sayıların Kökeni Üzerine Denemeler

Birden Bine

Asım Gültekin

Birden Bine Gönderileri

Birden Bine kitaplarını, Birden Bine sözleri ve alıntılarını, Birden Bine yazarlarını, Birden Bine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir şeyin tek olması onun ilk olmasını zorunlu kılmayabilir sonuncu olan da tek olabilir ama ilk olan şey başlangıcı ile tektir ama tek kalmaya devam edemeyebilir muhtemelen edemeyecektir neden çünkü her İlkin bir devamı olur demişler.
128 syf.
9/10 puan verdi
Sizlere yine etimolojik bir kitapla geldim bu sefer sayıların kökenine dair bir araştırma yapılmış gerçekten kitap çok mükemmel sayılar olarak tüm dillere değinilmiş Arapça Hintçe İspanyolca Fransızca Almanca İngilizce vs.Farkli diller bile var zulu dili gibi.Güney Afrika'ya ait bir dilmiş.Siz de etimolojik kitaplar seviyorsanız bu kitaba muhakkak göz atmalısınız.Şimdiden okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.
Birden Bine
Birden BineAsım Gültekin · İz Yayıncılık · 201756 okunma
Reklam
Yaşadığımıza değsin isterim..
" Buna değdi" deriz ya hani; değmek değerliliğin başlangıcı oluyor.
Türkçede sayılar sıfırdan değil birden başlar. Türkçede sıfır yoktur. Sıfır sonraki icad. Biz birden yanayız. Biriz, Biziz. Biliriz ki, her şey birden bire oldu!
Ne tilki kaldı ne kurt..
Kaşgarlı Mahmud diyor ki Türkler bir çocuk doğduğunda tilki mi doğurdun bir kurt mu diye sorarlarmış. Tilki derken kız kastedilirmiş, çünkü kızlar çekingen ve kurnaz imiş, kurttan kasıt ise oğlan imiş Oğlanlar cesur olurmuş.
128 syf.
·
Puan vermedi
Saymanın mahiyeti üzerine
Asım Gültekin ile ilk tanışmamız lisemize konferansa geldiğinde olmuştu. Daha o zaman zihin dünyasında farklı fikirlerin sancısını çektiği belliydi. Kendisini rahmetle anıyorum. Esere gelecek olursak
Birden Bine
Birden Bine
kelimelerin köklerine farklı bir yaklaşımda bulunan (köksel dil teorisi) etimolojik, sayılarla uğraştığından matematiksel, sık sık düşünerek ilerlettiği için felsefi bi eser niteliğinde. Koksel dil teorisinden biraz bahsedeyim. Bildiğimiz üzere Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Ancak köksel dil teorisi temeli ses- anlam ilişkisidir. Sesi temel koyan anlamı sesle işartetleyen ve anlamı sesin öncesindeki sessizlikle başlatır. Yani şöyle düşünün 2+3+4=9 işleminde 3 un yerine 1 'i koysak ne olur, 5'i koysak ne olur bunu görmeye çalışıyor diyebiliriz. Sayıların ezber olarak verilmesi her şey gibi üzücü. Bu eserde isminin nerden geldiğinin yani sıra o isimle bağlantılı diğer kelimeleri de görme imkanı buluyorsunuz. Hatta diğer dillerden karşılıklarının bağlantılarını da [örneğin; dokuz sayısını irdelerken arapların devenin dokuz gün susuz kalabilenine "tıs" dedikleri ve Arapça'da dokuzunda tıs'a arasında bağ olduğu gibi ] Bu kitap kelimelerle, etimolojiye ilgisi olan kimselere tavsiye edilir aksi halde sıkıcı bulabilirsiniz.
Birden Bine
Birden BineAsım Gültekin · İz Yayıncılık · 201756 okunma
Reklam
#birdenbine
Arapça'da bin elf demek. Elf kelimesi elif harfi ile (kelimesi ile) aynı seslere sahip. Elif tekliği, birliği temsil ederken elf ise bine ulaşarak birleşmeyi, tamamlanmayı ve tekliği ifade ediyor.
Sayfa 122
Onuşmak anlaşmak barışmak uyuşmak imiş. Gel de konuşmakı düşünme
Sayfa 74
Çok yönlü gelişmeye açık olmak
Dil zihin ilişkisinden haberdar olma sadece felsefecilerin ve dilcilerin işi mi olmalı?
89 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.