Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Birinci Dünya Savaşı Sırasında Taksim Anlaşmaları ve Sevr'e Giden Yol

Hurşit Tolon

Birinci Dünya Savaşı Sırasında Taksim Anlaşmaları ve Sevr'e Giden Yol Gönderileri

Birinci Dünya Savaşı Sırasında Taksim Anlaşmaları ve Sevr'e Giden Yol kitaplarını, Birinci Dünya Savaşı Sırasında Taksim Anlaşmaları ve Sevr'e Giden Yol sözleri ve alıntılarını, Birinci Dünya Savaşı Sırasında Taksim Anlaşmaları ve Sevr'e Giden Yol yazarlarını, Birinci Dünya Savaşı Sırasında Taksim Anlaşmaları ve Sevr'e Giden Yol yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Avrupa sermayesinin bir uydusu...
Avrupa devletleri, Osmanlı Devleti'nin Kilikya, İzmir, El- Cezire (Irak), Basra ve Suriye gibi yer altı ve yer üstü kaynaklan zengin, stratejik öneme sahip bölgelerini sömürge haline getirebilmek için, ticari, mali, sınai biçimde Osmanlı Devleti'ni Avrupa sermayesinin bir uydusu haline getirmişlerdir. Avrupa devletleri XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'ni mali bakımdan istila ederek siyasi itaatini sağlamak maksadıyla, ticaret anlaşmaları yapmışlardır.
Günal Basım Yayıncılık
*kuşatılmak...* bugün de dikkat edilmesi gereken kavram
Osmanlı Devleti XIX. yüzyılın sonunda; Kıbrıs ve Mısır'da söz sahibi olan İngiltere, Tunus ve Cezayir'i ele geçiren Fransa, Bosna- Hersek'te nüfuz elde eden Avusturya-Macaristan devletlerince kuşatılmıştır.
Günal Basım Yayıncılık
Reklam
Kırim Savaşı'nın masrafları Osmanlı bütçesinde 80 milyon Franklık bir açık meydana getirerek Osmanlı ekonomisinde büyük bir yıkıma yol açmış­tır. Kırım Savaşı sırasında Osmanlı idaresindeki gayrimüslirn topluluklar üzerlerine düşen her türlü maddi manevi görevi yerine getirmeye hazır olduk­ların, yayınladıkları beyannameler ve Babıali'ye sundukları arizalarla açık bir şekilde ifade ederek devlet millet bütünleşmesinin güzel bir örneğini ser­gilemişlerdir. Osmanlı Devleti, bütçesindeki açığı Avrupa devletlerinden borç alarak kapatmaya çalışmıştır. 1854-1862 yıllarındaki Hükümet borç­lanmalarından sonra Osmanlı dış borçları hızla çoğalmıştır. 1877-1878 Os­manlı-Rus Savaşı Türk maliyesine ağır bir darbe indirmiştir. Osmanlı Dev­leti, 600 milyon Frank tutarında bir de savaş tazminatı ödemek zorunda kal­mış ve bu borç mali iflasa yol açmıştır.
Osmanlı Devleti'nin XVI. yüzyıldan itibaren maliyesinde başlayan geri­lemenin sonucu olarak iç karışıklıklar, idari bozukluklar toprak kayıplan ve bölgenin stratejik önemi sınırsız toprak altı ve üstü zenginlikleri nedeniyle sanayileşmiş ülkelerin bir anda çıkarlarının çatıştığı bir bölgeye dönüşmesi­ ne yol açmıştı. XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin siyasi ve ekonomik açı­dan zayıf duruma düşmesi, sömürge siyaseti izleyen Avrupa devletlerinin Os­manlı toprakları üzerindeki iştahlarını kabartmıştır. XIX.yy, Osmanlı Devleti'nin idari, mali, askeri ve siyasi bakımdan yeniden yapılanmaya yö­neldiği "İmparatorluğun en uzun yüzyılı"* olmuştur.
*Ilber Ortaylı