Kitabı beğendim fakat botaniğe ilgisi olan veya peyzaj mimarı, biyolog, ziraat veya orman mühendislerinin okumasını tavsiye ederim. Çok detaylandırılarak anlatılmış, bir nevi ders kitabı gibi.
Bitki UlusuStefano Mancuso · Alfa Yayınları · 202230 okunma
Bitkileri yalnızca sessiz ve hareketsiz canlılar olarak değil; birbirleriyle iletişim kuran, iş birliği yapan ve yaşadıkları ekosisteme katkı sağlayan canlılar olarak ele alıyor.
Bitkiler konuşmaz ama kökleriyle tutunmayı bilir.
Koşmaz ama ihtiyaç duyduğu yere ulaşmayı bilir.
Sahip olmaya çalışmaz ama yaşadığı yere bereket olur.
Kök salarken göğe uzanmak…
Bulunduğu yeri dönüştürürken ona zarar vermemek…
Sabırla beklemek…
Şikâyet etmeden uyum sağlamak…
Ne muhteşem bir hikmet.
Evet, kitap yer yer detaylı ve yoğun.
Ama bitkilere yalnızca hammadde, süs ya da ilaç gözüyle bakmaktan çıkıp onları yaşamın kadim öğretmenleri olarak görmek isteyen herkes için okunmaya değer.
Belki de bitkileri bu kadar sevmemim sebebi;
onların bize her gün sessizce tevazuyu, teslimiyeti ve uyumu hatırlatmasıdır.
Bitkilerle ilgilenen, doğaya farklı bir pencereden bakmak isteyen herkes için okunmaya değer bir eser olduğunu düşünüyorum.
Bitki UlusuStefano Mancuso · Alfa Yayınları · 202230 okunma
Muhteşem bir farkındalık, araştırma ve kusursuz yazarlık örneği.
Yetmedi mi hadi devam edelim. Ekosistemin işleyişini merak eden, ondan koparak zararlı bir parçasına dönüşen insanın aptallığını görmek isteyen herkes okumalı. Bu kitap öğretim müfredatında olmalı. Tüm çocuk ve gençler okumalı, hissetmeli, sevmeli, gidip bitkilere sımsıkı sarılmalı.
İnsan doğanın efendisi değildir.
Bu dünya insan için bir nimet değildir.
Dünyadaki yaşam eşssiz ve muhteşemdir.
Dünya insanlıktan önce gelir.
Bitkiler yaşamın ve dengenin bizati kendisi olarak dünyanın (illa bir sahibi olacaksa) gerçek sahipleridir. Toprağa kök salarak gök yüzüne uzanmak, olduğun yeri ve anı tam olarak hissetmek ve sonsuz adaptasyon.Ne muhteşem bir yaşam felsefesi.
Her insan bunları bilmeli, hayranlık duymalı, şükretmeli, bütünün bir parçası olarak mütevazi, naif ve incelikli bir yaşam sürmeli.
Bitki UlusuStefano Mancuso · Alfa Yayınları · 202230 okunma
Botanikçi olan yazar, 8 maddelik manifesto niteliğinde olan kitabında bitkilerin dünyamız ve insanlık için önemine değinmiş. Bitki yanlısı tutumunun yanında bitkilerin tarihsel, sosyolojik, bilimsel , felsefi bakış açılarını da ekleyerek çeşitlendirmiş. Kitap bu yönüyle sıkmayan kafa açıcı bir kitap.
Bitki UlusuStefano Mancuso · Alfa Yayınları · 202230 okunma
Stefano Mancuso İtalyan bir botanikçidir. Mezun olduğu Floransa Üniversitesi'nde Tarım, Gıda, Çevre ve Ormancılık bölümünde profesör olarak görev yapmaktadır. International Laboratory of Plant Neurobiology'nin direktörü, Society of Plant Signaling and Behavior yönetim kurulu üyesi, Plant Signaling & Behavior dergisinin başeditörü, ve Accademia dei Georgofili'nin bir üyesidir.
Mancuso, üniversite eğitimi sırasında bitki araştırmalarına ilgi duymuştur. 2001'den beri Floransa Üniversitesi'nde profesördür ve 2005'te fizyoloji, davranış, moleküler biyoloji, zeka ve bitki biliminin diğer alanlarını incelemek üzere tasarlanmış Uluslararası Bitki Nörobiyolojisi Laboratuvarı (Laboratory of Plant Neurobiology)'nı kurmuştur.