Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bitlis - Muş Yörelerinde Halk Kültürü, Atatürk ve Kuvayımilliye Hareketleri

Hamza Zülfikar

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu yorgun on binlerin bir cepheden bir başka cepheye soğuk iklimden sıcak iklime gidişleri Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiirinde ne güzel anlatılır. ..................................... Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün, Kızıllığında ısındık, Dağlardan çöllere düşürdüğü gün, Gölgene sığındık. ....................................
Redif askeri sınıfı II.Mahmud zamanında kurulmuş,1912 yılında ise kaldırılmıştır. 1896 tarihli Bitlis salnamesinde(yıllık) o günkü askeri kapasitesi etraflıca verilmiş,görev yapan her rütbeden subayın,komutanın isimleri bile zikredilmiştir.Örnek olarak Bitlis'teki tugay komutanı Ali Paşa isminde bir zattır.Osmanlı nişanı,Karadağ ve Rusya muharebe madalyalarına sahiptir. Gene söz konusu yıllıklardan anlaşıldığı üzere Bitlis'te askeri rüştiye bulunmaktadır. 1896 yılında müdürü kol ağası Mustafa Şerafeddin Efendi'dir. Ders öğretmenlerinin isimleri verilirken derslerin adı da zikredilmektedir.Bu rüştiyede Arapça, Türkçe, Matematik,İmla okutulduğu anlaşılmaktadır.
Reklam
Bitlis'in yeryüzündeki konumu ilgi çekicidir.Kuzeyde Aras vadisinden,kuzeydoğuda İran'dan gelen,Suriye ve Akdeniz'e giden yollar buradan geçer.Kuzeydoğu veya güneybatı hattında yapılacak her sefer veya sevk edilecek her türlü ticari mal,Bitlis'ten geçmek zorundadır.Bağdat'tan Erzurum'a oradan da Trabzon'a gideceklerin kaderi,bu bölgede hakim olanların ellerindedir.
Ermenilerle ilgili bir başka açıklamayı Rus generali Maslofski'den dinleyelim.Birinci Dünya Harbinde Kafkas Cephesi adıyla yayınladığı ve dilimize emekli kaymakam Nazmi Bey tarafından çevrilen bu eserde şöyle denilmektedir. ''1896 senesine kadar Türkiye'de bir Ermeni meselesi mevcut değildir.Türkler kendileri ile Ermeniler arasında hiç bir fark gözetmezler ve asla muhalif bir his beslemezlerdi. Ermeniler Türklere nisbetle çok daha rahat bir hayat geçirmekteydiler.Ermeniler doğuştan ticarete yatkın insanlar olduğundan onların büyük bir kısmı şehirlerde oturur,ticaret ve bazı sanayi kollarıyla ilgili işler yaparlardı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.