Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bolşevik Partisi Tarihi

Josef Stalin

Bolşevik Partisi Tarihi Gönderileri

Bolşevik Partisi Tarihi kitaplarını, Bolşevik Partisi Tarihi sözleri ve alıntılarını, Bolşevik Partisi Tarihi yazarlarını, Bolşevik Partisi Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
a-Peki ama toplumun maddi yaşam koşulları düzeni içinde toplumun görünüşünü, sosyal sistemin niteliğini, toplumun bir sistemden ötekine gelişmesini belirleyen temel güç öyleyse nedir? -Tarihsel materyalizme göre, bu güç insanın varoluşu için gerekli olan yaşama araçlarının elde ediliş biçimi; toplumun yaşayabilmesi ve gelişebilmesi için zorunlu
2-DİYALEKTİK ve TARİHSEL MATERYALİZM: Diyalektik materyalizm, Marksist-Leninist partinin dünya görüşüdür. Doğa olaylarına yaklaşışı, onları inceleme ve anlama yöntemleri diyalektik, doğa olaylarını yorumlayışı, bu olayları kavrayışı ve teorisi materyalist olduğundan, bu dünya görüşü diyalektik materyalizm adını almıştır. Tarihsel materyalizm,
Reklam
1905 Devriminin yenilgisi, devrimin "yol arkadaşları" arasında çözülme ve yozlaşmayı da yanında getirdi. Aydınlar arasında düş kırıklığı ve manevi çöküş özellikle derinleşti. Devrimin coşkun bir direniş gösterdiği sıralarda, burjuva çevrelerinden gelip devrim saflarına katılan "yol arkadaşları", gericiliğin at oynattığı
Devrim, ayrıca, koşulların uygun olmayan bir nitelik alması, devrim dalgasının yatışmaya yüz, tutması halinde, Bolşeviklerin, düzenli olarak geri çekilme yeteneğinde olduklarını, kadrolarını korumak, kuvvetleri toplamak, yeni durum ve koşullara göre, saflarını yeniden düzenleyip düşman üzerine yeni bir saldırıya geçmek üzere, panik yaratmadan, soğukkanlılığı kaybetmeden, nasıl düzen içinde geri çekilmesini öğrendiklerini gösterdi. Nasıl saldırıya geçileceğini bilmeden, düşmanı bozguna uğratmak olanaksızdır. Yenilgi halinde, düzenli olarak geri çekilmesini, panik yaratmadan, karışıklığa yol açmadan geri çekilmesini bilmeden, bozguna uğramaktan kaçınmak olanaksızdır.
Birinci Rus devrimi, ülkemizin gelişme sürecinde başlı başına tarihsel bir dönemi kapsar. Bu tarihsel dönem, iki aşamadan geçti. Birinci aşama, Mançurya ovalarında yenilgiden yenilgiye uğrayan Çarlığın zayıf düşmesinden yararlanarak Buligin Duması'nı silip süpüren ve Çarlıktan ödün üstüne ödün koparan devrimin, Ekim genel politik grev sınırlarını da aşan Aralık silahlı ayaklanmasına vardığı aşamadır. İkinci aşama, Japonya ile imzalanan barıştan sonra durumunu düzelten Çarlığın, devrim karşısında liberal burjuvazinin duyduğu korkudan, köylünün gösterdiği sallantıdan yararlanarak, Vitte Duma'sını bunların önüne bir sadaka gibi attığı ve işçi sınıfına karşı, devrime karşı saldırıya geçtiği aşamadır.
Akıllı kişi, önemli hatalar işlemeyen, hatalarını kolayca ve çabucak düzeltmesini bilen kişidir.
Reklam
Devrimin proletarya tarafından yönetilmesi olanaklarının gerçekleşmesi için, proletaryanın gerçekte burjuva devrimin öncüsü, yöneticisi haline gelmesi için, Lenin'e göre en azından şu iki koşulun bulunması zorunluydu. Birincisi, proletaryanın, Çarlığa karşı kesin zaferinde çıkarı olan ve öncülüğünü kabul etme eğiliminde olan bir bağlaşık gereksiniminin bulunması. Bu, öncülük düşüncesinin, kendisinin de zorunluluğudur. Çünkü yönetilecekler olmayınca yönetici, yönetici olmaktan; öncülük edilecek olmayınca, öncüler öncü olmaktan çıkar. Lenin böyle bir bağlaşık ile köylülüğü sayıyordu. İkincisi, devrimin yönetimini ele almak uğrunda proletarya ile dövüşen ve devrimin biricik öncüsü olmak isteyen sınıf öncülük alanından atılmalı ve yalıtılmalıdır. Bu, devrimin iki öncüsü olması olasılığına olanak tanımamak öncülük düşüncesinin kendi zorunluluğudur. Lenin, böyle bir sınıf olarak, liberal burjuvaziyi sayıyordu.
Rus-Japon Savaşı: Çar yükselen devrimci dalgayı savaşla boğmak istiyordu; ama bunun tersi oldu, Rus-Japon savaşı devrimi hızlandırdı.
1-Marksist parti isçi sınıfının bir parçası, bir müfrezesidir. Fakat işçi sınıfının bir çok müfrezesi vardır. Bu nedenle işçi sınıfının her müfrezesine işçi sınıfının partisi denilemez. Partiyi işçi sınıfının öteki müfrezelerinden ayırt eden ayrım her şeyden önce, partinin basit bir müfreze değil, işçi sınıfının, sosyal yaşamın bilgisiyle dopdolu bulunan, sosyal yaşamın gelişme yasalarını bilen, sınıf savaşımının yasalarını kavramış, dolayısıyla işçi sınıfına öncülük yapabilecek, işçi sınıfının savaşımını yönetecek yetenekte olan ileri bir müfrezesi, bilinçli bir müfrezesi, marksist bir müfrezesi oluşundadır. Şu halde, nasıl parçayla tüm birbirine karıştırılamazsa, partiyle işçi sınıfı da birbirine karıştırılamaz. Her grevcinin kendisini parti üyesi ilan edebilmesi istenemez; çünkü partiyle sınıfı birbirine karıştıran herkes, partinin bilinç düzeyini her grevcinin düzeyine indirgiyor demektir. Partinin görevi, kendi düzeyini her grevcinin düzeyine indirgemek değil, tam tersine, işçi yığınlarını her grevciyi partinin düzeyine getirmektir.
Iskra Menşeviklerin eline geçtikten sonra, bu gazete Lenin'e, Bolşeviklere karşı bir savaşım organı, örgüt sorunları üzerinde Menşevik oportünizminin propagandasını yapan bir organ haline gelmişti. Menşevikler, "Ekonomistlerle" ve Bund'cularla birleşerek Iskra'nın sütunlarında, kendi deyişleri ile Leninizme karşı sefere
Reklam
Lenin Ne Yapmalı'da 1-Marksist düşünce tarihinde ilk olarak, oportünizmin ideolojik kaynaklarını köklerine dek açtı, gözler önüne serdi: bu akımın, her şeyden önce, işçi sınıfı hareketinde sosyalist bilincin rolünü küçümsemeye dayandığını gösterdi. 2-İşçi sınıfının kendiliğinden gelme hareketini devrimcileştirici yönetici bir güç olarak teorinin, bilincin ve partinin önemini ortaya koydu. 3-Marksist Parti'nin, işçi sınıfı hareketiyle sosyalizmin birleşmesi olduğunu söyleyen temel marksist ilkeyi başarıyla uyguladı. 4-Marksist Partinin ideolojik esaslarına tam bir açıklık getirdi. , Program, proletaryanın devrimci hareketinin nihai hedefini belirlediği gibi, partinin bu nihai hedefe yürürken gerçekleştirilmesi için savaşım yürüttüğü istekleri de belirler. Bu nedenle program tasarısını hazırlama işi birinci derecede önem taşıyordu. Parti Programında toprak sorununa ilişkin kısmı hazırlayan da Lenin'di. Lenin daha o zaman toprağın millileştirilmesinden yanaydı ama savaşımın ilk aşamasında otrezki'nin yani köylülerin azad edilmesi sırasında toprak ağalarının köylü topraklarından kesip almış oldukları arazi parçalarının, köylülere geri verilmesini ileri sürmeyi zorunlu görüyordu. Plehanov, toprağın millilerştirilmesine karşı çıktı. Partinin programı özelinde Lenin'in Plehanov ile yaptığı tartışmalar gelecekte Bolşeviklerle Menşevikler arasındaki ayrılıkların belirtilerinden sayılabilirdi.
Lenin gösterdi ki işçi sınıfının kendiliğinden hareketini abartmak, bilincin rolünü, sosyalist bilincin ve sosyalist teorinin rolünü küçültmek demektir. Birincisi ışığa atılır gibi bilinçliliğe atılan işçilerle alay etmek; ikincisi, parti için teoriyi gözden düşürmek, şimdiki durumu kavramak ve geleceği görmek için partinin kullandığı silahı,
Marksizmin narodnizme zaferi ve marksistlerin haklı olduğunu kanıtlayan işçi sınıfının devrimci hareketleri, devrimci gençliğin marksizme karşı sevgisini arttırdı. Marksizm bir moda haline geldi. Teorik bakımdan zayıf örgütlenme ve politik bakımdan tecrübesiz, marksizm üzerine daha çok legal marksistlerin tüm basını kapsayan oportünist yazılarından alınmış bulanık ve çoğu yanlış düşüncelerin olan yığınla genç devrimci aydın marksist örgütlere akın etti. Bu dumum Marksist örgütlerin teorik ve politik düzeyinin düşmesine, bu kuruluşlara "legal marksistlerin oportünist zihniyetinin sokulmasına, ideolojik karışıklığın, politik sallantıların ve örgüt bakımından dağınıklığın daha da artmasına yol açtı.
Lenin'in en yakın çalışma arkadaşlarının tutuklanmasından sonra, Petersburg Savaşım Birliği'nin yönetici kadrosundan önemli değişiklikler oldu. Kendilerine "genç, Lenin'e ve arkadaşlarına yaşlılar, diyen kişiler ortaya çıktı." Bunlar yanlış bir politika izlemeye başladılar. İşçileri patronlara karşı yalnızca ekonomik savaşıma çağırmak gerektiğini, politik savaşımın ancak liberal burjuvazinin önderliğinde yapılabileceğini ve politik savaşımın liberal burjuvazinin işi olduğunu öne sürüyorlardı. Bunlara "Ekomistler" adı verildi. Bunlar, Rusya'da marksist örgütlerin saflarında ortaya çıkan uzlaşıcı, oportünist grupların ilkiydiler.
Yığınların bir kalabalık olduğunu, tarihi ancak kahramanların yaptığını ve kalabalığı kahramanların halka dönüştürdüğünü söyleyen Narodniklere marksistlerin yanıtı şuydu: Tarihi kahramanlar yapmaz, tam tersine, kahramanları tarih yapar. Dolayısıyla, halkı yaratanlar kahramanlar değil, kahramanları yaratan ve tarihi ilerleten, halktır. Kahramanlar, seçkin kişiler, toplumun gelişme koşullarını doğru anlayabildikleri ve bu koşulları iyileştirme yolunu doğru olarak kavrayabildikleri ölçüde ancak, toplumun yaşamında önemli bir rol oynayabilirler. Kahramanlar, seçkin kişiler, toplumun değişme koşullarını doğru anlayamazlarsa ve toplumun sorunlarına çözüm üretemezlerse budalalık ederler.
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.