Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bu Mülkün Sultanları

Necdet Sakaoğlu

Bu Mülkün Sultanları Gönderileri

Bu Mülkün Sultanları kitaplarını, Bu Mülkün Sultanları sözleri ve alıntılarını, Bu Mülkün Sultanları yazarlarını, Bu Mülkün Sultanları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yıkılubdur bu cihan sanma ki bizde düzele Devleti çarh-ı denî verdi kamu mübtezele Şimdi ebvab-ı sa'adetde gezen hep hezele İşimiz kaldı heman merhamet-i Lemyezel'e III. Mustafa
Aldı etrafı adû imdâda asker yok mudur? Din yolunda baş verir bir merd-i server yok mudur? ( Ahmed Paşa ) Hafızâ Bağdad'a imdâd etmeğe er yok mudur? Bizden istimdâd edersün sende asker yok mudur? ( IV. Murad )
Reklam
Fasl-ı nevruz erdi gül vakti gülistan devridir Sohbet-i eyyam-ı çemen hengâm-ı bûstan devridir Şi'r ü inşâ mevsimi şah-ı sühandan devridir Mey getür sâki gül eyyâmı Selim Han devridir
2. MURAD
Segedin antlaşması ve Yenişehir Sevgendnamesi Rumeli ve Anadolu' da bir barış dönemi başlatmış görünse de bunun bedeli, 2. Murad'ın ilk 23 yıllık saltanatı boyunca Osmanlı sınırlarına katılan yerlerin büyük ölçüde yitirilmesi olmuştu. Bu durum duygusal ve yorgun padişah için tam bir düş kırıklığıydı. Olasılıkla bu ruh hali içinde, Osmanoğulları tarihinde bir benzeri daha olmayan kişisel bir kararla padişahlıktan çekildi.
Sayfa 89 - Ağustos 1444Kitabı okudu
2. MURAD
Osmanlı devleti 2. Murad'ın padişahlığının ilk on yılı sonunda Yıldırım dönemindeki sınırlarına ve gücüne kavuşmuştu.
2. MURAD
1428-1429 yıllarında yaşanan büyük veba salgını özellikle Bursa'da etkili oldu. Ölen yüzlerce Bursa' lı arasında Emir Sultan, Veziriazam Çandarlı Ibrahim paşa, Hacı İvaz paşa, 2. Murad'ın gözlerine mil çektirerek Bursa sarayında hapsettiği küçük kardeşleri Mahmud ve Yusuf çelebiler de vardı.
Reklam
Çelebi (1.) Mehmed
Bir sürek avında at sırtında felç oldu, düştü ve yaralandı. Ölüm döşeğinde Veziriazam Bayezid paşayı, vezirleri İvaz ve Çandarlı Ibrahim paşaları çağırıp ''tez oğlum Murad'ı getirtin. Ben bu döşekten kalkamam. Murad gelmeden ölürsem fitne çıkar. Tedarik görün, ölümümü gizleyin'' vasiyetinde bulundu. Ölümü, en çok Selanik'teki Düzmece Mustafa'dan çekinilerek Amasya valisi Murad'ın Bursa'ya ulaşmasına değin 42 gün gizlendi. Durumdan kuşkulanan ve ayaklanmaları güçlükle önlenen askerleri yatıştırmak için mumyalanmış cesedine kaftan giydirilip başına sarık konularak pencere önüne oturtulduğu, ellerinin oynatıldığı, askere de geçit yaptırtıldığı rivayet edilir. Cenazesi, 2. Murad'ın Bursa'da tahta çıkmasından sonra Edirne'den götürülüp yeşil türbede gömülmüştür.Tarihler girdiği 24 savaşta kırk dolayında yara aldığını yazar.
Çelebi (1.) Mehmed
1418-1419 yıllarında Çelebi Mehmed'i büyük sorun eski Simav kadısı ve kazasker Şeyh Bedreddin ayaklanması oldu. Iznik'te göz altında tutulan Bedreddin 1418 de halifeleri Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal' i Batı Anadolu da bırakıp Sinop-Kırım-Eflak üzerinden Karaorman'a inmiş, burada alevi yörükleri ayaklandırmıştı. Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal de Izmir ve Manisa da ayaklandılar. Şehzade Murad(2.) Ve Bayezid paşa, Izmir ve Manisa eylemlerini ciddi bir direnişle karşılaşmadan bastırdılar. Börklüce ve Torlak Kemal idam edildi. Karaburun' da yakalanan Şeyh Bedreddin ise Serez' de yargılanarak asıldı.
Sayfa 78 - Serez: Şuan Yunanistan'da bir il. Karaorman: Bulgaristan'da bir bölgeKitabı okudu
Çelebi (1.) Mehmed
Isa Çelebi kardeşine karşı 1404-1405 yıllarında üç kez daha şansını denediyse de her seferinde yenildi. Sonunda Karamanoğlu'na iltica etti. Giderek güçlenen Mehmed Çelebiyle anlaşan Karamanoğlu, Isa'yı topraklarından çıkardı. Bir süre atalarının ilk yurdu Sultanönü'nde gizlenen bu serüvenci şehzade, 1406 da Eskişehir de hamamda yıkanıyorken Çelebi Mehmed'in adamlarınca yakalanıp boğuldu.
Sayfa 74 - Sultanönü(eskişehir)Kitabı okudu
Çelebi (1.) Mehmed
Kardeşi Isa Çelebi' ye mektup göndererek Anadolu topraklarının bölüşümünü önerdi. Isa Çelebi ''ulu karındaş'' kendisinin olduğu gerekçesiyle bu öneriyi reddedince Mehmed Çelebi 1404'te Bursa'ya yürüdü. Ulubat savaşında kardeşini yenerek Bursa'ya girdi ve beyliğini duyurdu. Semerkant'tan gelecek tepkiyi önlemek için de vakit yitirmeden Timur'un ve kendisinin adını taşıyan yeni gümüş sikkeler kestirdi.
279 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.