İzmler Serisi - 3

Sedat Kaplan
6 Ağustos 2020
Siyah Beyaz Yayınları

2021 2. kitabı
Oysa Budizm ile ilgili ne kadar bilmediğim şeyler varmış. Bu izmler serisi beni yayınladıkları eserler sayesinde kısa ve öz bir şekilde eğitti ve bilgilendirdi. Budizm hakkında da az ve öz bilgiler edinmek isterseniz serinin Budizm kitabını kesinlikle tavsiye ediyor olmak boynumun borcu.
2025 46. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 16:51
Farklı bakış açılarına göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in hedefi hayattaki acı ıstırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir. Budizm de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış yöntemleri, reenkarnasyon denilen doğum ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen neden sonuç zinciri gibi kavramlar oluşturmaktadır. Budizm inancına göre hayat ne ilk ne de sondur. Ölüm yoktur, o mutlak bir son değildir. Ölüm ruhun bir bedenden ikinci bedene geçmesidir yani yeni bir hayat suretine girmesidir. Bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olabilmenin sırrı ne geçmişin yasını tutmakta ne de gelecekle ilgili endişe duymak ta, sağlıklı olabilmenin sırrı bilgece ve farkında olarak anda yaşamakta. Felsefi olarak öğretileri muazzam.
Budizm
2025 4. kitabı
Budizm Volkan Gümüş’ün “Budizm ” kitabını okudum, kısa ama yoğun bir çalışma olmuş. Kitap Budizm’e giriş yapmak isteyenler için oldukça uygun; temel kavramları, öğretileri ve Budist düşüncenin ana hatlarını sade bir dille anlatıyor. Özellikle karma, yeniden doğuş, acı ve sekiz katlı yol gibi konuların özlü şekilde açıklanması kitabın güçlü yönlerinden biri. Kitap, Budizm’e genel bir giriş niteliği taşıyor; temel öğretiler (acı, tatminsizlik, yeniden doğuş, karma vs.) ele alınıyor. Ayrıca Budizm’den doğan farklı okullar, farklı yorumlar ve gelenekler de kitabın konuları arasında yer alıyor.
2021 40. kitabı
Okunma: 26 Mart 2021 22:45
Temel atma açısından çerezlik ve akıcı bir kitap lakin isim, mekan ve kronoloji açısından akılda kalıcılığı bu denli iç açıcı diyemeyeceğim. Her inanışın kendine özgü bir oluşumu vardır lakin en marjinalleri kesinlikle Tibet Budistleri. Ölmek üzere olan insanı ikinci yaşamında ruhu tekrar aynı bedene girmesin diye defalarca yemek yedirip güçlendirdiklerini düşünmeleri, güçlendikçe ruhun uzağa, uzaktaki bir bedene yerleşmesi fikri uzun zamandır duyduğum en enteresan durumdu. Peki ya yemek yedirmeyi yeterli görmeyip ölüyü ikna etmek için; "karını ikinci eş yaptık kızların da hizmetçi oldu gelme gelirsen gördüklerini seni üzecek" demeleri nirvana oldu.
2021 17. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 00:46
Budizm ve ana hatlarının gayet açıl bir şekilde yazıldığı eserde, daha önce duymadığımız belki de ilk defa ne olduğunu anlayacağımız bir Budizm muhteva edilmiş. İlgililerin derin araştırmadan önce muhakkak gözden geçirmesi gereken kitaplardan.
Budizme Giriş
·111 syf.·
2024 6. kitabı
Bu konuda okunacak ilk kitaplardan biri olabilir. Tarihî bilgiler her yerde bulunabilecek genel geçer şeyler ama felsefî kaideler çok etkileyiciydi. Özet bilgi ama ilk önce bunları öğrenip sonra ayrıntıya girmek daha iyi olur. Son bölümde Budha'nin sözleri var. Her yere yazılıp ezberlenecek öğretiler bunlar. Keşişler bizim dervişler gibi, kendileri eriyor ama halk kabukta kalıp ritüellerle uğraşıyor. Bu konuda ilgisi olanlara Pelin Dilara Çolak podcastlerini de dinlemelerini tavsiye ederim.
Felsefe ve Düşünce