Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Global Medya Eleştirileri

Burası Dünya Polis Radyosu

Ragıp Duran

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eskiden, yani geleneksel gazetecilik modelinde, okurlara bilmeleri gerekenler söylenirdi. Şimdiyse, neyi bilmeleri gerektiği söyleniyor.
Gerçek anlamda bir yayın bağımsızlığı, basın özgürlüğünün en önemli güvencesi sayılıyor. Ancak, işverenin saptadığı yayın politikalarını uygulayan editörlerin onayladığı yayın bağımsızlığı basının değil işverenin özgürlüğünü simgeliyor.
Reklam
Parlamento ve politikacılar basından ne kadar uzak durup basının iç işlerine karışmazlarsa basın özgürlüğü o kadar güçlü olur.
Doğru, çok boyutlu, çok sesli, dengeli, hızlı, güvenilir bir habercilik ve yayıncılık anlayışı bir toplumda demokrasi ve özgürlüğün, hoşgörü ve barışın yaygınlaşması için olmazsa olmaz koşullardan biri. Hisli, gözyaşları ya da kahkahalarla dolu, heyecanlı, canlı ve kanlı bir medyanın ise o toplumu ne hale soktuğunu görmek için çok uzaklara gitmeye gerek olmasa gerek...
Türkiye 1983'ten itibaren dışa açılma sürecinde, ticaret, sanayi gibi alanlarda önemli adımlar atmışsa da, basın özgürlüğü, insan hakları gibi alanlarda yeteri kadar gelişmediği anlaşılıyor.
Medyadaki kadınların önemli sorunlarından biri de mesleki konumları. Kadın gazeteciler hep erkeklerin yönettiği, daha da vahimi erkek ideolojisinin egemen olduğu bir medyada çalışmak zorunda kalıyorlar. Kadınların medyada yönetici konumuna gelmeleri çok zor ve nadir rastlanan bir durum. Avrupa Birliği ülkelerindeki medya kuruluşlarının sadece yüzde altısında kadın yönetici çalışıyor. Yazı işleri müdürleri arasında da kadınların oranı yine yüzde altıyı geçemiyor.
Reklam
Kadın gazetecilerin medya içimdeki iş bölümünde ise sağlık, eğitim, moda, sanat ya da din gibi geleneksel olarak kadınlara daha yakın bölüm ve sayfalarda görev yaptığı saptanırken, iç ve dış politika, ekonomi ya da yurtdışı muhabirliği gibi gazeteciliğin kaymağı sayılabilecek alanlarda kadın sayısı çok az.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.