Buse Cinayeti

Ocak 2004
Nar Kitap
Sıralamalar

2019 28. kitabı
Sahaftan aldığım bir kitaptı ve oradaki kadın, kitabın çok iyi olduğunu, bayıldığını söylemişti. Bende ‘evet, işte polisiye okuyup istediğim aksiyona kavuşacağım.’ diye düşündüm, tabii ki de yanıldım. Kitap çok basitti. Baya basit. Yani çerezlikti. Hızlıca okunuyor ama size bir şey katmıyor. Okumasam da olurmuş yani. Konusu; Buse ya da nüfusa kayıtlı ismiyle Fevzi, önemli birisiyle yaşadığı uzun bir beraberlik sonucunda çekilen fotoğrafları ve yollanan mektupları saklıyor. Mektup ve fotoğrafların peşine düşen karanlık kişiler tarafından öldürüldüğünde, Buse’nin çalıştığı kulüpte patronluk yapan kişi (baş karakterin ismi kitapta hiç geçmiyordu bu da beni baya şaşırttı) cinayeti aydınlatmak, mektuplara ve fotoğraflara herkesten önce ulaşmak ve Buse’nin annesini korumak için kendisini ortaya atıyor. Kitabın arkasında İstanbul’un Miss Marple’ı dese de alakası yoktu. Baya güldürdü bu yorum beni. Baş karakterimizden zeki adımlar bekliyordum, bir şeyler yapması ipucu bulmasını cinayeti çözmesini ama hiçbirini yapmadı. Sadece normal bir şekilde davrandı. Gerçek bir polisiye kitabının bana hissettirmesi gereken hiçbir şey yoktu bu kitapta. Her şey kendi kendine çözüldü ve bana normal bir polisiye kitabında olması gereken zevki vermedi. Büyük bir beklentiyle başlamanızı önermem. Hop Çiki Yaya adlı serinin kitaplarından biriymiş, bu seriden başka bir kitap okumayı düşünmüyorum.
Buse CinayetiMehmet Murat Somer · Nar Kitap · 2013178 okunma
2025 19. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 23:41
İlk olarak yazarın peygamber cinayetleri kitabını arkadaş tavsiyesi ile okumuştum ve beğenmiştim.Ama bu kitapta umduğumu bulamadım.Buseyi kim öldürdü hala merak etmekteyim.
2020 29. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2020 20:48
Cinayete kurban giden asıl ismi Fevzi olan trans birey Buse'nin karıştığı olay çevresinde gelişiyor hikaye. Karıştığı olayı kitabın baş karakterine anlattıktan sonra olaya dahil olmayan kimse kalmıyor. Baş kahraman katili bulsun diye bekledim ama normal hayatını yaşadı isimsiz kahramanımız... İyi okumalar...
yerli ve milli
2024 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2024 16:40
Çok sıcak bir anlatım dili. Gündelik hayatın içerisinde bir cinayeti araştırırken buluyorsunuz kendinizi. Bence yerli polisiye romanı açısından gayet başarılı. Sözün özü okumanızı tavsiye ederim.
2024 15. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2024 18:42
Sonuna kadar zekice bir kurgunun peşinden gittim. Bir yerlerde düğüm güzelce çözülecek diye ama maalesef sonu tam bir fiyasko idi. Aslında yazarın dili, anlatımdaki akıcılık fena değildi ama kurgu maalesef zayıf kalmış.
2026 20. kitabı
Okunma: 25 Mart 2026 14:59
“Geçmişime sevgi ve şefkatle bakmak isterken o zamanki saflığım şimdi canımı yakmıştı.” Serinin ikinci kitabına başlarken, ilk kitabın o tempolu, seri cinayetlerle örülü ve aksiyon dolu atmosferini yeniden bulmayı ummuştum. Ne yazık ki bu kitap, o beklentiyi tam olarak karşılayamadı. Bu kez hikâye, daha dar bir çerçevede ilerliyor: Buse isimli trans bir kadının ölümü ve bu ölümün ardındaki sırlar Okurken insan ister istemez merak duygusuna kapılıyor olayın perde arkasını çözmek için sayfaları çevirmeye devam ediyorsunuz. Ama yine de bir eksiklik hissi var. Üstelik baş karakterimizin hâlâ bir isminin olmaması, serinin ikinci kitabına gelmişken bile bu detayı öğrenememiş olmak, bende hafif bir kopukluk yarattı. Konu itibarıyla aslında oldukça çarpıcı bir zemin var: Buse, muhafazakâr ve oldukça ünlü bir siyasi partinin önemli bir ismiyle birlikte ve bu ilişkinin açığa çıkması, taraflar için ciddi sonuçlar doğurabilecek bir skandal niteliğinde. Karşıt görüşlülerin bu ilişkiyi ifşa etme çabası, hikâyeye politik bir gerilim katıyor. Ancak Buse’nin bir çete tarafından öldürüldüğünü bilmemize rağmen katilin kim olduğuna dair net bir sonuca ulaşamamak, hikâyeyi biraz havada bırakıyor. Kitabın en zorlayıcı yanı ise yer yer gereksiz detaylara boğulmasıydı. Özellikle baş karakterin fazlasıyla egolu tavırları ve bu detayların anlatımı, tempoyu düşürüp okuma deneyimini zaman zaman sekteye uğrattı. Yine de tüm bunlara rağmen “okunmaz” bir kitap değil. Daha çok çerezlik, hızlı tüketilen bir polisiye arayanlar için uygun. Özellikle queer temalı polisiye sevenlerin ilgisini çekebileceğini düşünüyorum. Serinin devam kitaplarını ise uygun bir zamanda okumayı planlıyorum.
2021 97. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2021 12:04
Hop-Çiki-Yaya serisinin ikinci kitabı olan Buse Cinayeti'ni, dinleyip de beğenmediğim kitaplardan sonra biraz daha "bilindik sulara" dönme isteğim sonucu dinledim. İlk kitapla aynı kişi seslendirdiği için hiçbir yabancılık çekmedim (Ahmet Ümit'te farklı kişiler olduğu için Başkomser Nevzat'ta uyum sorunu yaşamıştım). Bu yüzden bana kalırsa seri kitapları hep aynı kişi seslendirmeli. Hop-Çiki-Yaya nedir peki? Homojondergi'de yayımlanan bir yazıda şöyle açıklanıyor: Yazarımız bir röportajda bunu şu şekilde açıklıyor; 1950 İstanbul kız kolejleri spor karşılaşmalarında "hop çiki yaya nümayiş çok yaşa" gibi bir şey dermiş. 1950 sonrası Nişantaşı kadınlarıysa davranışlarında ayıplanan bir durum karşısında "Ay, çok ayıp." yerine “Hop çiki yayalık yapma” demeye başlamış. O dönemler eşcinsel yerine queer denir, eşcinsel-gay kelimeleri kullanılmazmış. 1960’larda ‘hop çiki yaya’ plaklarda alt başlık olarak kullanılmaya başlanmış. "Şarolo" yani eşcinsel olarak kullanılmış. Sonuç olarak, Hop Çiki Yaya diyerek hem geçmiş kuşağa saygı hem de eşcinsel karşılığın gündeme girmesi için seri ismi olarak seçilmiş… Önce konusu: Ortada iki cinayet: Buse ve öldürülen yaşlı komşu kadın; bir şantaj çetesi, adı bile duyanı ürperten Süreyya Eronat, sansürcü gazeteciler, kendilerince gizlemelerine gerek olan ilişkiler yaşamış bir dolu iyi-kötü ünlü adam vardı. Hepsinin üstünde, gözümü korkutma konusunda elinden geleni yapan Sofya vardı. Her şeye bulaşan, yaptıklarının artık sosyal dedikodu merakını aştığına inandığım Hasan ayrı bir meseleydi. Zekâsı ve azmiyle, vahşice işlenen seri cinayetlerin üstesinden gelen kahramanımız, eğitimli, kültürlü, sanattan anlayan, yaşamdan zevk almayı bilen, tutkulu, bakımlı, atletik yapılı, gerektiğinde 'aslan gibi delikanlı' bir travesti… Birinci kitapla
2021 82. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2021 22:37
İlk defa karşıma çıkan yazara bir şans vermek istedim , iyi ki de vermişim benden on üzerinden sekiz alacak kadar güzeldi kitabı . . . Akıcı bir üslubu var , mizahla da birleşince enfes bir kitap çıkmış ortaya. Elbette bir " John Verdon " değil , birçok yerde amatörlükleri fak ediliyor , ama vasat bir kitap da değil kesinlikle . Okurken gayet eğlendim . Daha kitabın ortalarında sonunu tahmin etmeye başlasam da bunu rahatsız edici bulmadım anlatım tarzının güzelliğinden dolayı . İkinci kitabı " Peygamber Cinayetleri " de elimdeyken hemen başlasam iyi olur diye düşünmekteyim . . . !
2020 72. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2020 09:04
Hop Çiki Yaya Polisiyesi serisinin ilk kitabı.Seri 7 kitaptan oluşuyor. Yeni basımlar yapılmadığı için kitapları bulmak dedektiflik gerektiriyor.Gelelim konusuna bildiğiniz karakterleri ve olayları unutun.Çünkü dedektifimiz eğitimli,kültürlü,sanattan anlayan,tutkulu, bakımlı,gerektiğinde aslan gibi delikanlı bir travesti.Haliyle olaylar ve karakterlerde bu camiadan.Esprili dili ve akıcı ankatamı ile eğlenceli bir kitaptı. Bu tarz konulara önyargısı olanlara pek uygun değil.
·256 syf.·
2023 14. kitabı
Konusu güzeldi ve Türk edebiyatında lgbti+ temsili, transseksüel karakterler ve ortamını mizahi dille okumak güzeldi fakat polisiye kısmı çok zayıftı. İlk kitapta da zayıftı fakat idare etmişti ancak bunda sona doğru her şey oldu bittiye bağlandı. İlk kitaba göre eksik buldum. Yine de seriye devam edeceğim farklılığından dolayı.

Mehmet Murat SomerYazar · 12 kitap
1959 Ankara doğumlu Mehmet Murat Somer, ODTÜ'de mühendislik eğitimi aldı. Kısa süre mühendis, uzun zaman bankacı olarak çalıştı. 1994 yılından bu yana kurumlara yönetim ve bireysel gelişim eğitimleri veriyor ve yönetim danışmanlığı yapıyor. Tamamı ısmarlama sinema filmi ve TV dizi senaryoları yazdı, gazete ve dergilerde klasik müzik eleştirileri yayımlandı.