Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Yönleriyle İslam’da Adalet

Vecihi Sönmez

Bütün Yönleriyle İslam’da Adalet Sözleri ve Alıntıları

Bütün Yönleriyle İslam’da Adalet sözleri ve alıntılarını, Bütün Yönleriyle İslam’da Adalet kitap alıntılarını, Bütün Yönleriyle İslam’da Adalet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer az kötülükten kaçınarak, çok iyilik gözardı edilirse bu, kötülüğün artmasına neden olur.
Sayfa 136Kitabı okudu
Bu haliyle dünyayı iyi ya da Leibniz gibi mümkün dünyaların en iyisi saymak yalnız aptallık değil, bir küfürdür, der. Çünkü irade bile kendi görünüşlerinde, kendisini beğenmemektedir. Dünya düşünülebilecek en kötü dünyadır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Çünkü gerçekten adaletli kişi, ahlaki güçlerini, davranışlarını ve diğer bütün durumlarını dengede tutan her durumda hiçbir amaç gütmeksizin, yalnızca ve doğrudan doğruya adalet erdemini amaçlayan şahıstır.
Schopenhauer'e göre hayatın özü olan irade, bizzat ardı arkası kesilmeyen bir acıdır. Çünkü o, bütün görünüşlerinde, bir iştah ve bir istek olarak kendisini gösterir. İsteğin olması da eksikliğin dolayısıyla acının olmasıdır. Ama istekler hiç bir zaman tam ve sürekli olarak hiç bir zaman doyurulamaz. Acının sonu da sınırı da yoktur. Hayat, sefalet ile can sıkıntısı arasında sürekli gidip gelir. İsteklerin yerine getirilmemiş olması, sefaleti, yerine getirir gibi olması da bunalımı doğurur. Bu haliyle dünyayı iyi ya da Leibniz gibi mümkün dünyaların en iyisi saymak yalnız aptallık değil, bir küfürdür, der. Çünkü irade bile kendi görünüşlerinde, kendisini beğenmemektedir. Dünya düşünülebilecek en kötü dünyadır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Herhangi bir durumda adaletin mutlak eşitlikle sağlanabilmesi, koşullar arasında da mutlak eşitliğin sağlanabilmesine bağlıdır. Bireylerin ihtiyaçları, imkanları, durumları bakımından mutlak manada eşit durumda bulunmayışları ve buna bağlı olarak da herkese ayrı işlem yapılmasının bizzat adaletin gereği oluşu unutulmamalıdır.
Bize mutluluk veren veya buna sebep olan her şeyi iyi: sıkıntı ve mutsuzluğa sebep olan şeyler ise sıkıntı olarak telakki edilmektedir. Dolayısıyla, bir şeyi iyi olduğu için istemeyiz, aksine onu istediğimiz için o bize iyidir. Aynı şekilde hoşumuza gitmeyen ve nefret ettiğimiz şey de bize kötü gözükmektedir. Öyleyse, iyi ya da kötü nitelendirmelerinin ölçüsü, herkesin kendi duygusu ve yargısıdır. Bu nedenle Spinoza, varlıkları ve olayları akılla tanımamızı, bilgi kaynağı olarak hayal gücünden uzak durmamızı öğütlemektedir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
Acının sonu da sınırı da yoktur. Hayat, sefalet ile can sıkıntısı arasında sürekli gelip gider. İsteklerin yerine getirilmemiş olması, sefaleti, yerine getirir gibi olması da bunalımı doğurur.
Sayfa 103Kitabı okudu
Savunmacı yaklaşıma sahip filozoflardan biri olan Platon'a göre, kötülüğün sebebi evrendeki düzensiz hareketlerdir ve bunların sorumlusu da Tanrı değil kötü ruhlardır.
Sayfa 104Kitabı okudu
Sosyal adalet, toplumsal yapının bütün eksikliklerini telafi etmeyi amaçlayan bir terimdir. Ayrıca insanın, gözettiği eşitlik ilkesi çerçevesinde sosyal adalet her mekan ve zamanda kendisine rastlanmayan, fakat insanı toplumun esas yapısı içerisinde mülahaza eden bir anlayışın neticesi olarak kabul eden bir terim olmuştur. Semavi dinlerin insanlık ideali sosyal adaleti muhtevidir.
(Schopenhaur) Ona göre, hayatın özü olan irade, bizzat ardı arkası kesilmeyen bir acıdır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Devlet için adalet, kanunların yapımında, hak ve görevlerin dağıtılmasında belli kişileri veya zümreleri ötekilere üstün tutmadan vatandaşlara aynı hakları vermesini ve aynı görevleri yüklemesini kapsar. Fert için ise vatandaşların mümkün olduğu kadar birbirinin hakkına riayet edilmesini kapsar.
Sayfa 109Kitabı okudu
İktisadi adalet toplum içerisinde zorunlu olarak bireyin koşullarındaki eşitsizliklerden kaynaklı bir takım adaletsizliklerin oluşmasına sebebiyet verebilir. İktisadi yapılanmada belli bir düzen ve dengenin oluşması, çıkarcılığın sınırlanmasına ve adaletin tesis edilmesine yol açar. Olağan üstü bir yeteneğin olağan olmayan, ancak genelde aşırıya kaçmayan bir ödülü hakettiği düşünüldüğü zamanlar dışında adalet, eşitlikle açıklanmaya başlanmıştır.
Eflatun'a göre, düzenli hareket özü gereği, düzen ve amacı; düzen ve amaç da düzenleyenin kötü değil iyi olduğunu gösterir. Buna göre, Tanrı iyidir, en mükemmel nedendir, düzensizi düzene sokmak anlamında evrenin yaratıcısıdır, her şeyden üstündür, her şeyi yönetendir ve daha da önemlisi âdildir
Sayfa 106Kitabı okudu
Biz Allah'ın iradesinin ve kudretinin iyiliği olduğu kadar kötülüğü, tatlıyı olduğu kadar acıyı da kapsadığına inanırız.
Sayfa 241Kitabı okudu
29 öğeden 16 ile 29 arasındakiler gösteriliyor.