Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büyük Çekişmeler

Hal Hellman

Büyük Çekişmeler Sözleri ve Alıntıları

Büyük Çekişmeler sözleri ve alıntılarını, Büyük Çekişmeler kitap alıntılarını, Büyük Çekişmeler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fen ve matematikte aynı buluşu aynı anda yapmak şaşırtıcı görünse de oldukça sıktır. Örnekler arasında Newton ve Leibniz (kalkülüs), Faraday ve Henry (elektromanyetik indükleme), Adams ve Leverrier (Neptün'ün keşfi), Darwin ve Wallace (evrim kuramı), Heisenberg ve Schrödinger (kuantum mekaniği) sayılabilir.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Darwin vs Wilberforce
Darwin'in kitabı sadece birkaç ay önce yayımlanmış olmasına rağmen büyük yankı yapmıştı. Bunun nedenlerinden biri, zaten bilinen ve saygı duyulan bir doğa bilimci olmasıydı. Gerçekten de kitabının yayımından hemen önce asalet unvanı için adı öne­rilmişti. Hatta öneri Prens Albert tarafından da kabul edilmişti. Ancak Türlerin Kökeni'nin yayımlanmasından sonra, Kraliçe Victoria'nın din danışmanları -aralarında Piskopos Wilberforce da vardı- öneriye karşı çıktılar ve böylece reddedildi.
Sayfa 90 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
:D
Günümüzde gelişimle ilgili çalışmalar tabii ki üreme konusu­nu çok aşmıştır ve yaşlanma, gençliğe geri dönüş olanağı ve hat­ta kanser gibi konuları da içerir. Örneğin, kansere virüslerin ya da yeni oluşmuş daha ilkel yaşam düzeyindeki bir canlının yol açtığının keşfedildiğini farzedelim. Olası değil ama olabilir de. Bu durumda Needham gülecek, Voltaire ise gülümseyerek sek­reterine bağıracaktır: "Wagniere, çabuk ol, bir yazı yazacağım."
Sayfa 87 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Ancak çoğunlukla, bilimsel buluş süreci duygularla doludur. Bilim adamı yeni bir düşünce ortaya attığında muhtemelen başkalarının kuramlarını çiğnemiş olacaktır. Eski fikirlerin sahipleri ise kolay pes etmeyecektir. Böyle bir durumda, kaybeden taraf değerli kuramının yıkıldığını gördüğünde neler hisseder? Belki de ölümsüzlük fırsatının parmaklarının ucundan kayıp gittiğini görür.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Elime düştün :)
Wilberforce yarım saat süren laf ebeliğinden sonra, hayvanat bahçesindeki maymunlardan biri kendi atası olarak gösterilirse bundan çok büyük rahatsızlık duyacağını söyledi (Darwin bu­nu hiç söylememiş ve düşünmemişti). Daha sonra Huxley'e dönerek, yaramazca bir ifadeyle soyunun büyükbabası tarafından mı yoksa büyükannesi tarafından mı maymundan geldiğini sor­du. Bu sözler üzerine dinleyici sıralarında bir kahkaha ve alkış tufanı koptu. Huxley ise kendi kendine mırıldanıyordu: "Tanrı­nın izniyle elime düştün."
Sayfa 95 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Ayrıca, Newton'un gösterim yönteminin Leibniz'inkine göre daha az kullanışlı olduğu anlaşılacaktı. Gerçekten de bugün hâ­lâ Leibniz'in yöntemini kullanmaktayız (örneğin: dy/dx). Buna rağmen, ustalarının başarısıyla gözleri kamaşan İngiliz matema­tikçileri bu kullanım kolaylığına gözlerini yumup Newton'un daha zor olan noktalı gösterim yöntemini kullanmaya devam et­tiler. Ustaya gösterilen bu aşırı saygı İngiliz matematikçilerinin bir yüzyıl boyunca geride kalmalarına yol açacaktı.
Sayfa 55 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ben de bu hisse kapılıyorum bazen Hobbes :D
Hobbes 1666 yılında, geometri profesörlerinin kibirini kır­mak amacıyla saldırıya geçti. Bu noktada, "neredeyse bütün geometricilere" karşı savaş açmış gibi göründüğünü kabul ediyor. Alaylı bir şekilde şöyle diyor: "Ya sadece ben deliyim ya da sa­dece ben deli değilim. Başka seçenek yok. Eğer bir ihtimal biri çıkıp da hepimizin birden deli olduğunu söylemezse."
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
:D
1855 yılında yayımlanan bir dergide, Owen'ın dinozor ke­mikleriyle yaptığı bazı restorasyon çalışmaları anlatılırken, ya­zar "Tanrı yardımcımız olsun" diyordu, "nedir bunlar, bu ürkü­tücü pullu canavarlar, bu dev sürüngenler, bu açılmış çeneler ve hiçbir düşüncenin barınmadığı bu gözler?" Ama tabii ki dino­zorlar pullu değildi.
Sayfa 137 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
O zamanlar bir buluşun anagram (bir söz­cükteki harflerin yerini değiştirerek yeni bir sözcük elde etmek) kullanılarak açıklandığı bile oluyordu. Bu yöntem, buluşu yapa­nın öncelik hakkını garantiliyordu ama gizlenen bilginin konuyu önceden bilmeyen biri tarafından anlaşılması mümkün değildi. Hem Newton hem de Leibniz bu yöntemi kullanmışlardı.
Sayfa 44 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Wallis :D
Daha sonra Hobbes'un ileri sürdüğü bir görüş üzerine şunları yazıyordu: "Bir kemerin eğriliğine neden değme açısı densin? Ben Bay Hobbes'un herkesin peynir dediğine te­beşir demeyi sevmesinden başka sebep görmüyorum."
Sayfa 40 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
105 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.