Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Büyük İskender

Hasan S. Sever

Büyük İskender Sözleri ve Alıntıları

Büyük İskender sözleri ve alıntılarını, Büyük İskender kitap alıntılarını, Büyük İskender en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ne kadar çok dünya var ve ben onlardan birini bile fethedebilmiş değilim."
Sayfa 119 - Anonim YayınlarıKitabı okudu
Tarihi İskender Mektubu
Büyük İskender, büyük filozof Aristo’ya bir mektup yazıp sorar: Ele geçirdiğim topraklardaki insanları egemenlik altında tutabilmak için neler yapmalıyım? 1-Ülkenin ileri gelen insanlarını sürgüne mi göndereyim? 2-Ülkenin ileri gelenlerini hapse mi atayım? 3-Ülkenin ileri gelenlerini kılıçtan mı geçireyim? Aristo’dan cevap gelir: 1-Sürgünde toplanıp sana karşı başkaldırırlar. 2-Hapishaneler militan yuvası olur, kontrolden çıkar. 3-Onlardan sonraki kuşak intikam hırsıyla büyür, tahtını sallar. Aristo, çözüm olarak şu tavsiyede bulunur: İnsanların arasına nifak tohumları ekeceksin. Birbirleriyle savaşınca, hakem olarak kendini kabul ettireceksin. Ama anlaşmaya giden bütün yolları tıkayacaksın!
Sayfa 151Kitabı okudu
Reklam
İskender, bir gün saray filozoflarından Anaxarchus ile sohbet etmektedir. Filozof ona evrende sayılamayacak kadar çok dünyaların olduğundan söz eder. Bunun üzerine İskender ağlamaya başlar ve şunları söyler: “Ne kadar çok dünya var ve ben onlardan birini bile fethedebilmiş değilim...”
İskender’in Vasiyeti
“İskender şunu anlatmak istemiş: Cenazenin önünden yürüyen askerler ölümüne salihlarıyla dahi engel olamadılar. Cenazenin sağından yürüyen âlimler ölümüne kitaplarıyla dahi engel olamadılar. Cenazenin solundan yürüyen zenginler ölümüne mallarıyla dahi engel olamadılar ve cenazenin arkasından yürüyen fakirler ve garipler ölümüne gözyaşı ve dualarıyla dahi engel olamadılar! Sağ elindeki altın küre ise bu dünyada sahip olabileceği her şeye sahip olduğunu; sol elinin boş olması ise ‘Bu dünyadan eli boş geldim, eli boş gidiyorum!’ dediğini gösteriyor.”
Sayfa 152Kitabı okudu
Büyük iskender hocası aristoya bir mektup yazıp sorar: ele gecirdiğim topraklarda insanları egemenlik altında tutabilmek icin neler yapmalıyım? - insanların arasına nifak tohumları ekeceksin.birbirleriyle savaşınca, hakem olarak kendini kabul ettireceksin.ama anlasmaya giden bütün yolları tıkayacaksın!
Sayfa 151 - Hasan S.severKitabı okudu
Milet kentinin İskender tarafından ele geçirilmesinin ardından Pers kuvvetleri Halikarnas taraflarına kaçtı. Halikarnas, Karya bölgesinin başkentiydi. Çok büyük ve iyi koruması olan önemli bir liman kentiydi. Karya son iki yıldır yerel yöneticileri tarafından değil, Persler tarafından yönetiliyordu. İki yıl önce yerel bir hanedanlık olan Hekatomnos idaresinde olan Karya artık Pers satrapı Orontobates tarafından yönetilmekteydi. Karya'nın kralı Maussollos'un ölümünün ardından karısı Artemisia, Karya'nın idaresini almıştı. Onun ölmesinden sonra da Idreus, sonrasında ise kız kardeşi Ada, Karya'yı yönetmişti. Sonrasında Pixodarus, kardeşi Ada'dan Karya'nın yönetimi zorla almıştı. Ona da sadece dağ kalesi olan Alinda'yı bırakmıştı. Pixodarus, Pers kralından gelen talepleri kabul ederek kızını Orontobates ile evlendirmişti. Milet'ten ayrılan İskender, Halikarnas'a doğru ilerliyordu. Gelişi duyulunca, Ada, İskender ile bağlantı kurdu. Ada, İskender'e destek vermeyi teklif etti. İskender de ona kenti ele geçirince, kentin idaresini ona geri vereceği konusunda söz verdi. Ada, İskender'in kendisinin manevi oğlu olmasını isteyince, İskender bunu da kabul etti.
Sayfa 58