Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tabakatü'l-Müfessirîn

Büyük Tefsir Tarihi (2 Cilt Takım)

Ömer Nasuhi Bilmen

Büyük Tefsir Tarihi (2 Cilt Takım) Gönderileri

Büyük Tefsir Tarihi (2 Cilt Takım) kitaplarını, Büyük Tefsir Tarihi (2 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Büyük Tefsir Tarihi (2 Cilt Takım) yazarlarını, Büyük Tefsir Tarihi (2 Cilt Takım) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Ömer'in rivayet ettiği hadis-i şeriflerden
Peygamber Efendimiz buyurdu ki: "Ümmetim hakkında korktuğum şeylerin en korkuncu, herhangi çenebaz olan (ağzı güzel laf eden) münafıktır." Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/22, 44; Beyhaki, Şuabü'l-İmân, nr. 1777; Süyüti, el-Cămiu's-Sagir, nr. 2191; Ali el-Müttaki, Kenzü'l-Ummál, nr. 28970.
Sayfa 262 - Cilt 1Kitabı okudu
Hz. Ömer'in rivayet ettiği hadis-i şerif
"Nebi-yi Zîşan, beş şeyden; korkaklıktan, cimrilikten, kötü yaşayıştan, kalp fitnesinden ve kabir azabından -Allah'a- sığınırdı." Ebû Davud, Salât, 367; Nesâî, İstiäze, 3, 27; İbn Mâce, Dua, 3.
Sayfa 261 - Cilt 1Kitabı okudu
Reklam
Hz. Ömerin Hadis İlmindeki Yeri
İbn Hazm'ın belirttiğine göre Hz.Peygamber'den rivayet ettiği hadislerin sayısı 573′tür.
Sayfa 261Kitabı okudu
Hz. Ömerin Tefsir İlmindeki Yeri
Hz. Ömer, Kureyş'in en güzel konuşanlarından, en büyük düşünürlerinden olduğu için fitri dil zevkiyle sözlerin inceliklerini çok iyi biliyordu. Bundan başka yıllarca Hz.Peygamber'in huzurunda bulunmuş, Kur'an âyetlerinin anlamlarından, nüzûl sebeplerinden haberdar olmuş, bunların tefsiri konusunda Hz.Peygamber'den çok şeyler öğrenmiştir. Bütün hayatını İslâmiyet'in yükselişine adamış olan Hz. Ömer, şüphe yok ki Kur'ân-ı Kerîm'in gerçeklerini bilme hususunda buyük bir uzmanlık sahibiydi. Dolayısıyla kendisi, müfessirlerin birinci tabakasını oluşturan zatların en seçkinlerindendir.
Sayfa 260 - Cilt 1Kitabı okudu
Tefsirlerin Prensipleri ve Kaynakları
Müfessirler, ileride söyleyeceğimiz üzere Kur'ân-ı Kerîm'in kelimelerini izah ve tahlil için öncelikle lugata, iştikak ilmine, sarf ve nahiv ilimlerine ve diğer edebî ilimlere müracaat ederler. Bunlar, tefsir ilminin esaslarıdır. Sonra Kur'ân-ı Azîm'in anlamlarını, gerçeklerini izah için de hadis, keläm, fikih gibi dini ilimlere başvururlar. Bunlardan başka pozitif, sosyal, siyasal, ahlâkî, hayati ilimleri de göz önünde bulundururlar. Bütün bu ilimler tefsirler için birer memba, birer bilgi kaynağı kabul edilmiştir.
Sayfa 146 - Cilt 1Kitabı okudu
Hz. Ebû Bekirin Hadis İlmindeki Yeri
Hz. Ebû Bekir, Resûl-i Ekrem'den sonra hilafet işleriyle meşgul olmuş, Hz. Peygamber'den her gördüğünü, her işittiğini rivayet edecek kadar yaşamamış, hadis-i şeriflerin de yalnız mealen değil, aynen mübarek lafızlarıyla beraber nakledilmesi yolunu tercih etmiş olduğu için kendisinden rivayet edilen hadis-i şerifler büyük bir sayıyaya ulaşamamıştır. İbn Hazm'ın belirttiğine göre Hz. Ebû Bekir'in yalnız müsned ola rak rivayet ettiği hadislerin sayısı 142'dir.
Sayfa 255 - Cilt 1Kitabı okudu
Reklam
Ebû Bekir es-Sıddîk [r.a]
Hz. Ebû Bekir, seçkin müfessirler tabakasını oluşturan sahâbe-i güzînin birincisidir. Bununla beraber kendisi pek tedbirli hareket ettiği için ondan tefsire ilişkin çok şey nakledilmemiştir. ... "Kendi kişisel görüşümle tevil ve tefsire kalkışırsam beni hangi gök gölgelendirir, beni Allah'ın azabından kim kurtarabilir?"
Sayfa 255 - Cilt 1. SEÇKİN TABAKAYA İLİŞKİN TEBERRÜKEN BİR NEBZE BİLGİKitabı okudu
41. İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe
İmâm-ı Azam'ın ilim silsilesi İmam Ali ile İbn Mesud hazret lerine ulaşmaktadır. Şöyle ki ilmi, Ebû Hanîfe Hammad'dan, o da İbrahim en-Nehaî'den, o da Alkame ile Esved'den, bu ikisi de Hz. Ali ile İbn Mesud'dan, bunlar da bizzat Nebî-yi Zişan hazretlerinden almışlardır.
Sayfa 375 - İKİNCİ TABAKAYI OLUŞTURAN MÜFESSİRLERKitabı okudu
Peygamber Efendimiz'in okumaktan, yazmaktan uzak bulunması bir hikmet gereğiydi. Çünkü Hz. Muhammed [sallallahu aleyhi vesellem), bütün âlemin biricik gerçek öğreticisi olacaktı. Bütün kâinatın hocası olacak böyle bir öğreticinin başkalarından feyiz almış olması elbette mümkün değildi.
Sayfa 26 - Cilt 1Kitabı okudu
İlk nâzil olan âyetler, meşhur olan görüşe göre Alak sûresinin ilk dört âyetidir. Bunlar, İslâm dininin ilim ve irfan üzerine kurulu, kâinattaki varlıklar üzerinde tefekküre sevkeden yüce bir din olduğuna en büyük delildirler.
Sayfa 24 - Cilt 1Kitabı okudu
Reklam
Kur'an'ın Anlamı
Kur'ân-ı Azîm'in, "furkan, tenzil, hak, nûr, rûh, zikrâ, hüdä, vaaz, burhan, besâir, azîz, Kitâb-ı Mübîn" gibi elli beş kadar mübarek ismi daha vardır.
Sayfa 22 - Cilt 1Kitabı okudu
Bakara Süresi
98-Her kim Allah Teâlâ’ya ve onun meleklerine, peygamberlerine ve Cebrâil ile Mikâile düşman olursa kâfir olur Allah Teâlâ da şüphe yok ki, kâfirlerin düşmanıdır.
Evet… Allah Teâlâ bütün kullarına bir irâde ve bir seçme kâbiliyeti vermiştir. Her insan bu kabiliyetini güzelce kullanmaya da, kullanmamaya da hikmet gereği muktedirdir. Cenâb-ı Hak ise her kulunun bu kabiliyetini bu dünyada ne şekilde kullanacağını ezeli âlemde bildiği için ona göre kulları hakkında ezeli hükmünü vermiştir. Binaenaleyh bunda bir zorlama yoktur
Ey insanlar!, uyanınız, şu sonsuz kâinatın yaratıcısının büyüklüğünü düşününüz. O, ne büyük bir yaratıcıdır, ne muazzam bir besleyicidir. Bütün mahlukatı için ne kadar rahmet ve merhameti vardır. Bütün âlemlerin müstakil sâhibi ve hâkimi yalnız odur. Artık -Yarabbi! yalnız sana ibâdet ederiz. Yalnız senden lütuf ve ihsan bekleriz- diyerek kulluğumuzu arzederiz.
nimet;
Halin iyiliği ve nefsin lezzet aldığı şey demektir. Bizim için istenilmeye en lâyık olan nîmet ise, Allah’ın rızâsına kavuşmak ve salih, seçkin kulların yollarına girebilmek, Allah’ın gazabına uğramış, sapıklıklar içinde kalmış, kötü ruhlu kimselerin yollarından uzak kalmaktır.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.