Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağdaş Arap Edebiyatı Seçkisi

Rahmi Er

Çağdaş Arap Edebiyatı Seçkisi Sözleri ve Alıntıları

Çağdaş Arap Edebiyatı Seçkisi sözleri ve alıntılarını, Çağdaş Arap Edebiyatı Seçkisi kitap alıntılarını, Çağdaş Arap Edebiyatı Seçkisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çalışma notu
On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında mevcut kültürel kimliğin sorgulanması ve yeni arayışlara koşut olarak elde edebiyatta iki şeyi amaçlıyordu: Birincisi, kendi döneminin klâsik sonrası şiir geleneğini yapmacıklıktan ve modası geçmiş kullanımlardan kurtarmak; ikincisi, gerçek şiir zevkini kazanmada, tümüyle bilgisiz olduğu modern Avrupa edebiyatlarını değil, klasik Arap edebiyatını model olarak almaktı. Dolayısıyla Bârûdi'nin yanı sıra Mısır'da Ahmed Şevki, Hâfız İbrâhim, Veliyyuddin Yeken ve İsmail Sabri: Irak'ta Cemil Sıdki ez Zehâvî, Ma'rûf er-Rusâfi, Mehdi el-Cevâhiri; Lübnan'da Bişâre el-Hüri gibi neo klasik şairlerin, eski Arap şiirini diriltme gayretinde oldukları için, Arap şiirine fazla bir yenilik getirdikleri söylenemez.
Sayfa 13
Not.
Diğer yandan neo-klasik şairlerin biçime verdikleri önem, onların ahlâkî açıdan oynamayı üstlendikleri rolü kesinlikle etkilememiş, hattâ şiirleri neredeyse tamamen öğretici bir nitelik kazanmıştır. Bu açıdan onların şiirleri, hitap ettikleri kitlenin varlığı sürekli göz önünde bulundurularak dokunmuş gibidir. Siyasal konuların, övgü ve yergi gibi geleneksel şiir konularının yanı sıra, Batının dinamizmi karşısında Arap dünyasının geri kalmışlığı, kadın özgürlüğü, yoksulluk, cehalet ve fuhuş gibi toplumsal konular da bu şairlerin şiirlerine sıkça malzeme olmaktaydı. Neo-klâsizmin Arap şiirine kazandırdığı en önemli yenilik de bu toplumsal içeriktir.
Sayfa 14