Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağdaşlarının Anılarıyla Anton Pavloviç Çehov

Kolektif

Çağdaşlarının Anılarıyla Anton Pavloviç Çehov Sözleri ve Alıntıları

Çağdaşlarının Anılarıyla Anton Pavloviç Çehov sözleri ve alıntılarını, Çağdaşlarının Anılarıyla Anton Pavloviç Çehov kitap alıntılarını, Çağdaşlarının Anılarıyla Anton Pavloviç Çehov en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anton Pavloviç Çehov, "İnsan nasıl olmalıdır?" sorusuna değil, "Bu koşullarda nasıl insan kalınabilir?" sorusuna yanıt arar.
Çehov'un biraz değiştirerek anlattığı öykülerin tümü aslı astarı olmayan uydurmalar, temelsiz alaylar değil; insanın içini karartan Rus gerçekçiliğinin, bizim gerçeklerimizin onaylanmasının açıkça dile getirilmesiydi.
Reklam
“Martı’nın temsili çok güç koşullar altında gerçekleşti. Fırtına öylesine şiddetli esiyordu ki, dekor duvarlar rüzgar çarpınca seyircilerin üstüne yıkılmasın diye her birinin arkasından bir usta tutuyordu. Karadeniz’de tehlike işareti veren vapurların düdükleri, ayrıca canavar düdükleri sahnedeki bizim seslerimize karışmıştı. Tiyatronun içinde rüzgar at koşturduğu için üstümüzdeki giysiler uçacakmış gibi savrulup duruyordu. Dışarıda şakır şakır yağmur yağıyordu.”
''Yazar dediğin, çevresini durmadan kolaçan eden, gözleyen, keskin görüşlü kişidir. Bu özellikler kendinde yoksa bile uğraşıp didinerek benimsemek, alışkanlık durumuna getirmek zorundasın.''
''Yazma sanatı özellikle nasıl yazılacağını değil, kötü yazılanı çıkarıp atma sanatını içerir.'' Yazı yazmaya başlayanlar için çoğu kez bu durum söz konusudur; ölgün, beylik, basmakalıp anlatımlardan kaçma yeteneğini gördüğümüz toy yazarlara bu açıdan yaklaşmak gerekir.
Reklam
Çehov, başına talih konduğu için çabucak olgunluğa erişiveren şımarık çocuklardan değildir, onun başarı kazanması çok ağır çalışma koşulları altında, yavaş yavaş gerçekleşmiştir.
Bu şaşmaz bir kuraldır, yaşamın tüm girdi çıktılarını bilme durumu, iyi ve kötü yanlarını bizzat kendiniz tatmadıkça gerçekleşmiyor.
Sayfa 225Kitabı okudu
Çehov, genç bir yazara yazma üzerine fikirlerini aktarıyor
''Bir dilencinin yoksulluğunu vurgulamak için çok söz harcamanın, onun zavallı, mutsuz görünüşünü uzun uzadıya anlatmanın gereği yok. Üstündeki entarinin soluk, güneş yanığı bir renk aldığını söz arasında belirtivermek yeterlidir.''
Bayağılıklar gençlik çağında insanlarda pek göze batmaz, hatta hoşa bile gidebilir. Ama zamanla insanı dört bir yandan kuşatır, boz bir duman gibi beynine siner, zehir olup kanına karışır; bayağılığa aldırmayan kişi pasın yediği eski bir tabelaya döner. Tabelada bir şey yazılıdır ama okuyana aşk olsun!
Sayfa 355Kitabı okudu
Reklam
Çehov'un tiyatro hakkındaki fikirleri.
"Konu da neymiş? Piyeste konu filan gerekmez! Yaşamın içinde konu var mı? Her şey birbirine karışmıştır şu dünyada: Derin olanla sığ, yüce olanla bayağılıklar, ağlanacak şeylerle gülünecekler... Beyim, sizler alışılmışın dışına çıkamıyorsunuz, geleneksel değerlerle gözleriniz bağlanmış, yerleşik beğenilerin tutsağı olmuşsunuz. Oysa yeni biçimler gerekli, yepyeni biçimler!"
Sayfa 246Kitabı okudu