Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağımızın Özgürlük Sorunu

Erich Fromm

Çağımızın Özgürlük Sorunu Sözleri ve Alıntıları

Çağımızın Özgürlük Sorunu sözleri ve alıntılarını, Çağımızın Özgürlük Sorunu kitap alıntılarını, Çağımızın Özgürlük Sorunu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nasıl başkaldırma gücü uygarlığın başlangıcı idiyse, başeğme de insan tarihinin sonu olabilir.
Sayfa 184Kitabı okudu
Birey ve Sosyal Karakter
Cesur davranış, insandaki sivrilme arzusuyla öylesine güdülenebilir ki, kişi, takdir edilme, beğenilme arzu ve iştiyakını tatmin edebilmek amacıyla, bazı durumlarda hayatını bile feda edebilir. İntihar fikriyle kendi cehaleti tarafından güdülenmiş, son bir ihtimal olarak cesur davranış kişinin benimsediği belli bir fikir ve ülküye içten bağlılığı nedeniyle yapılmış olabilir.
Reklam
Marx'ın düşünce sisteminde, psikolojik görünümü olan tek öneri insanın, her şeyden önce, yemek-içmek, barınmak ve giyinmek zorunda olduğu önerisidir. Ancak bu tür ihtiyaçları karşılandıktan sonradır ki, insan politika ve dinle ilgilenebilir; bilim ve sanat yapabilir. Bundan dolayı, yaşam için şart olan en ivedi ihtiyaçların, araçların üretimi ve karşılanması, yâni toplumun ulaştığı ekonomik gelişme düzeyi, Marx'a göre, toplumsal ve siyasal kurumların hattâ sanatın ve dinin temelini oluşturur. İnsanın kendisi de, her tarih döneminde, üretim biçiminin belirlediği sosyal yapı ve kurumların bir eseri olmuştur. Ancak bütün bunlar üretim ve tüketimin insandaki temel güdü olduğu anlamına gelmez. Tersine, Marx'ın kapitalist topluma yönelttiği asıl eleştiri, bu toplum sisteminin insandaki "sahip olma" ve "kullanma" eğilimini, insanın en belirgin arzusu haline getirmiş olmasıdır. Marx, sahip olma ve tüketme arzusuna yenik düşen insanın, güdük kaldığına inanır. Onun ülküsü, öylesine örgütlenmiş bir sosyalist toplumdur ki, orada, kâr ve özel mülkiyet yerine, insanın beşeri güçlerinin özgürce gerçekleşmesi ana hedef olacaktır. Çoka sahip olan değil de, çok şey olabilen insan, bütünüyle gelişmiş ve gerçekten beşeri olan insandır.
Ortak Temeller
Gerçek odur ki, geçmişte, yirmibeş yılda iki dünya savaşına sebep olan öyle ekonomik sosyal ve duygusal faktörler vardır ki bu faktörlerin yeni bir savaşa yol açması beklenmelidir. Belli bir lider kişi savaş istediği için değil de, kişileri aşan bazı sosyal kuvvetler savaşa sebep olacak gelişmelere yol açabileceği için. İşte sadece bu kuvvetlerin yeterli bir analizi, geçmişi anlamamıza ve geleceği haber vermemize yardım edebilir. Yoksa, sadece bugünkü olguların gözlemine dayanan akıl yürütmelerden güvenilir bir sonuç beklenemez.
Çağdaş psikolog ve sosyologlar, insanı, kültür tarafından üzerine bir şeyler yazılıp çizilen tertemiz bir kâğıt yaprağı gibi algılama eğiliminde çoğunlukla birleşiyorlar.
Marx'ın "tarihî maddeciliği"nden söz ederken, "materyalizm" sözcüğünü doğru -yâni felsefî- anlamda kullanma zorunluğu vardır. (Ve de, Marx "materyalizm" sözcüğünü hiç mi hiç kullanmamıştır.)
Geri126
397 öğeden 391 ile 397 arasındakiler gösteriliyor.