1967 Ankara doğumlu olan Gurur Asi aslında Kimya Mühendisi olmasına rağmen, sinema, resim ve edebiyata da gönülden bağlı, üretken bir insan.
“Herkes Burada, Ama Kimse İşe Yaramıyor” ismindeki ilk öyküsü ile Atılgan Bilimkurgu Dergisi’nde boy gösteren Asi, sonrasında derginin sahibi Bülent Akkoç’un büyük desteğini de arkasına alarak bir öykü kitabı çıkarıyor. Cam Dünya isimli öykü kitabında bilimkurgu öykülerini bir araya getiren Asi’nin kitabı Atılgan Yayınları etiketiyle Ekim 1998’de raflardaki yerini alıyor. Gurur Asi, günümüze kadar tek baskıda kalan ve artık bulunması epey zor olan bu kitap haricinde, İm Yayınları’ndan çıkan ve Türk bilimkurgu yazarlarının öykülerinden olan bir derlemede de “Tuhaf Bir Karşılaşma” adlı öyküsü ile çıkmıştı karşımıza.
İnsanın doğasını, çevreyle, diğer insanlarla olan ilişkilerini, yalnızlığını ve çaresizliğini yansıtan yazar, aynı zamanda öykülerinde Ursula K. Le Guin , J. G. Ballard , Isaac Asimov gibi ustalara da saygı duruşunda bulunuyor. Kimi öykülerinde bariz bir esinlenme sezmek mümkün.
Resim alanına da yatkın olduğunu bildiğimiz Gurur Asi’nin kitabın kapak resminde de imzası bulunuyor. Cam Dünya’nın içinde bilimkurgunun birçok alt dalını kapsayan toplamda 15 öykü mevcut.
“Şimdiye kadar kimsenin sahip çıkmadığı uzayda kendi bildiklerince at koşturan Dünya’ya birileri artık dur diyordu. Şu ana kadar yapılan her şey teknolojinin gelişmesi adına, bilim adına yapılmıştı. Ama insanlık teknoloji yolunda ilerlerken ardında bıraktığı çöplüğe dönüp bakabilmeyi de göze almalıydı.”
Cam Dünya:
Kitabın ilk öyküsü distopik unsurlar içeriyor. Her distopya öyküsü gibi Cam Dünya da kurgusuyla ürkütmeyi başarıyor. Camlardan oluşan bir yüzey ve altında hiç durmamacasına yanan alevler. Camın üstündeyse “Yerebakanlar”. Onlar sürekli cam üzerinde durup, alevlere