Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şüphelerin Alaca Karanlığında

Çaylak İle Filozof 5

Özkan Öze (Tarık Uslu)

Çaylak İle Filozof 5 Gönderileri

Çaylak İle Filozof 5 kitaplarını, Çaylak İle Filozof 5 sözleri ve alıntılarını, Çaylak İle Filozof 5 yazarlarını, Çaylak İle Filozof 5 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herkes, sayı dizisinin sonsuza kadar uzadığını bilir; ancak kimse sonsuza kadar sayamaz. İşte aklın anlaması ile alması arasında böyle bir fark vardır. Ve kimse, "Madem sonsuza kadar sayamıyorum; o zaman sayıların sonsuza kadar uzadığını nasıl emin olacağım; belki de öyle değildir?" demez. Çünkü sayı dizisinin neden sonsuza kadar uzaması gerektiği, aklın anlayabileceği, "Evet öyle olmalı; başka türlü olamaz!" diyebileceği bir şeydir ama alabileceği bir şey değildir. Akıl almaz demek, anlaşılmaz demek değildir.. Biraz mantık, biraz muhakeme...
Aklımın bir türlü almadığı ama gerçekten almadığı yığınla şey var Filozof! Aklım almıyor! Anlamak istiyorum, anlayamıyorum.. Aklın alması ve anlaması birbirinden farklı şeylerdir. Ve emin ol, pek çok insanın kafası, aklın anlaması ve aklın alması arasındaki farkı fark edemediği için karışıyor.
Reklam
Üstelik, her gün internet tarayıcısının geçmişini itina ile silmek zorundayken, yaptığım her haltı gören, bilen birinin var olduğunu unutmak, hatırlamamak, O'nu aklına bile getirmemek, "Belki de o işler öyle değildir?" diyebilmek için her şeyi yapar, kimden ya da nereden edindiğime bakmadan; yalanmış, uydurmaymış, haklıymış, haksızmış, mantıklıymış, zırvaymış, buna bir cevap varmış arayan bulurmuş demeden her fikre, her söylenene, her gösterilene dört elle sarılırdım. Tamam! Bunların hepsine ve daha fazlasına da tamam! Filozof açık açık yüzüme söylemese de kaytarmaya çalıştığım konusunda haklıydı. Kafamda dönüp duran soru ve şüphelerden çok yakın bir zamana kadar rahatsız falan da olmuyordum. Ne kadar çok soru ve ne kadar çok şüphe edecek şey bulursam o kadar iyiydi benim için. Dürüst olmak gerekirse, çoğu zaman bir cevap değil de bir bahane arıyordum. Ve cevaplar umrumda bile olmuyordu. Aslında bir cevap olduğunu bile düşünmüyordum. Düşünmemenin en iyisi olduğunu düşünüyordum. Fakat bunu ne zamana kadar sürdürebilirim ki??
TAMAM KABUL EDiYORUM. Aklımdaki sorulardan, türlü acayip şüphelerden kendime bir ayrıcalık devşirmeye çalışmıştım. Başkaları gibi düşünmüyor olduğumu düşünmek, bana kendimi onlardan daha zeki hissettiriyordu... Üstelik.. kısa süreliğine de olsa, görünür olmak demekti..
Sayfa 39 - Kendi gerçekliğinle yüzleşebilme cesaretini göstermek.. işte bu büyük bir adım Çaylak! Kendini kandırmayalım, doğru olanın tercih etmek....Kitabı okudu
Filozof beni en zayıf olduğum yerden yakalamıştı evet ama bu da bir kaplanın avının sırtına pençelerini geçirmesi gibi bir yakalamak değildi; düşmek üzere olan birini son anda kolundan tutmak, sımsıkı sarılıp kucaklamak gibi şefkâtli bir yakalamaktı.
Sakın Çaylak! Sakın sorularının senin için birer bahaneye dönüşmesine izin verme!
Reklam
-Kendi cevabını kendi başına bulmaya ne dersin? -Bir bilene sormak daha akıllıca değil mi? -Zaten biliyor olduğun cevaplar için değil. -Zaten biliyor olsam, neden sorayım? -İnsanlar bunu tahmin edemeyeceğin kadar sık yaparlar Çaylak. -Neyi? -Cevaplarını bildikleri soruları sormayı. -Neden peki? ...
Yürüdüm… Yürüdüm… Şüphelerin alaca karanlığından emin olunanın şafağı sökene kadar yürüdüm. Filozof bana, şüphenin bir düşünme daha da doğrusu bir öğrenme biçimi olduğunu gösterdi. Şüpheler; araştırmak öğrenmek, doğrusunu bilmek, düşünmek ve bildiğinden tam olarak emin olmak için bir firsattı. Elbette gerçek bilginin, ışığın, hakikatin şüphesiz imanın kaynağını her seferinde kendi çabamla bulamayacaktım. Ancak samimiyetle onun peşinde olursam, ona doğru yürüyor olduğumdan emin olabilirdim. Ben onu bulamasam bile o beni mutlaka bulacaktı. -ALLAH, OʻNU ARAYANI YOLDA BIRAKMAZ! YETER Ki ARAYIŞINDA SAMiMi OL. EĞER NiYeTiN, KALBiNiN VE AKLININ BÜTÜN SAMiMiYETi İLE DOĞRU OLANI BULMAKSA, ZAMAN ZaMAN YoluNU KAybetsEN Bile, YÖNÜNÜ KAYBETMEZSiN…
-Benim, "Şüphe bir düşünme biçimidir" derken kastettiğim şüphe elbette bu değildi Çaylak. Bu bir DÜSÜNMEME biçimidir! Çünkü hiçbir bilgiden emin olamayacağını söylüyorsan, düşünmek için bir sebebin de olmaz. Oysa doğru olanın doğruluğuna, yanlış olanın da yanlışlığına giden bütün fikir yolculuklarına, şüphelerin alaca karanlığında çıkılır...
Antik Yunan filozoflarından bazıları.... "Her şeyden şüphe ediyorlar ama her şeyden şüphe etmekten hiç şüphe etmiyorlar! Sakın bizde bi tuhaflık olmasın, demiyorlar!
490 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.