Roman, Osmanlı’nın son yılları ile Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde yaşayan Celile Hanım’ın sanata, aşka ve özgürlüğe tutunan güçlü karakterini anlatır. Celile Hanım, iyi eğitim almış, sanatla iç içe yaşayan ve Osmanlı’nın ilk kadın nü ressamlarından biri olarak bilinen cesur bir kadındır. Döneminin kalıplarına uymayan, özgür ruhlu bir karakterdir. Genç yaşta diplomat Hikmet Bey ile evlenir ve bu evlilikten oğlu Nazım Hikmet doğar. Ancak evliliği zamanla mutsuz bir hale gelir ve sonunda ayrılırlar. Celile Hanım’ın hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri, şair Yahya Kemal ile yaşadığı büyük aşktır. Bu ilişki toplumun baskısı ve Yahya Kemal’in kararsızlığı nedeniyle acı bir şekilde sona erer. Celile Hanım bu aşkın hayal kırıklığını uzun süre taşır. Romanın bir diğer güçlü yönü, Celile Hanım’ın oğlu Nazım Hikmet için verdiği mücadeledir. Nazım Hikmet siyasi nedenlerle hapse atıldığında, Celile Hanım oğlunu kurtarmak için büyük bir mücadele verir. Hatta onun serbest bırakılması için açlık grevine kadar giden bir direniş gösterir.