Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı Yeşil

Çetin Agaşe

Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı Yeşil Gönderileri

Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı Yeşil kitaplarını, Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı Yeşil sözleri ve alıntılarını, Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı Yeşil yazarlarını, Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı Yeşil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Politika yaptığını zannedip, fakat ondan zerrece anlamayan, yurt ve dünya siyaseti hakkındaki kültürü günlük gazete haberleri kadar bile olmayan, huzursuz, dengesiz ve ruh hastası kişilerin yeri devlet daireleri ve okullar değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti görevlileri Atatürkçüdür.
Babalarımızın birbirleriyle dövüşmediği Atatürk Türkiyesi’ni çocuklarımıza bırakmayı amaç edinin, kardeşin kardeşi boğazladığı bir Türkiye’yi değil.
Reklam
Şu an tüm ağırlığı, tüm acıları, tüm coşkusu, renk ahengiyle ve tüm paradoksuyla sürüyor hayat..
Tüm ağırlığıyla binerken hayat omuzlarımıza, herkes kendi ferdi ağırlığını hafifletme ve başından defetme çabasında. Herkes yakınındakini sokan yılanın kendisine o an için dokunmadığının mutlu avuntusunda, tabii yılanın zehirli dişlerini kendi bedeninde hissedene dek!
200 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap Cem Ersever yani Jitem'in kilit isimlerinden Erzurum doğumlu askerin hayatından kesitler sunan ilk bölümden ve Dillere destan, Güneydoğu'da birçok faili meçhul cinayetin bir numaralı muhattabı Bingöl doğumlu Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ı anlatan ikinci bölümden oluşuyor. Türkiye tarihinin karanlık dönemleri ve karanlık yüzlerini konu edinen bu kitap oldukça ilgimi çekti. Özellikle ülke tarihinde, PKK'nın en yıkıcı seviyede etkili olduğu 90'lı yıllarda Güneydoğu'da yaşanan keşmekeşin, kim vurduya gittilerin baş aktörü olan bu kişilerin yaşamına biraz da olsa yakından bakabilmek, onlar hakkında bir fikir sahibi olabilmek beni mutlu etti. Zira kendileri bir dönemin en aktif, en karanlık yüzleri. Abdullah Çatlı, Cem Ersever ve Mahmut Yıldırım, devlet içerisinde devlet tanımının en canlı örnekleri. Var mı yok mu, resmi mi gayri resmi mi, tüzüğü nedir, amacı nedir diye tartışılan Jitem hakkında da oldukça spesifik bilgiler mevcut. Zira, 90'lı yılların kanlı atmosferinde en büyük pay sahiplerinden biridir bu oluşum. Bu saydığım üç ismin de ölümleri, tıpkı yaşamları gibi arkalarında türlü esrarengizlikler barındırması ile de akıllarda yer edinmiştir. Gerçi Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın hala akıbeti konusunda net bir fikir sahibi olmak mümkün değil. En azından resmî kayıtlara bakarak. Güneydoğu coğrafyasının 90'lı yıllardaki atmosferine yakından bakmak, devletin PKK'ya karşı yürüttüğü kontrgerilla faaliyetleri ile ilgili fikir sahibi olmak yine devletin karanlık yüzüne bir nebze de olsa ışık tutabilmek adına faydalı olabilecek bir eser diye düşünüyorum.
Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı Yeşil
Cem Ersever Gerçeği ve Kod Adı YeşilÇetin Agaşe · Yakamoz Yayınları · 200827 okunma
Reklam
1990’lı yılların başından itibaren JİTEM’de köklü değişiklikler oldu.Asayiş Bölge Komutanlığına Hikmet Köksal Paşa getirilmişti, gruplar oluşturulmuştu.JİTEM’in başına da Veli Küçük Paşa getirilmişti.1990 yılında yakalanıp serbest bırakılan itirafçılar asker kimliği ile JİTEM grup komutanlığına alınmışlardı.
Sayfa 165Kitabı okudu
MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI (MİT)
Öte yandan MİT’in yetersizliği iddiasıyla Jandarma işin içine girdi.JİTEM sadece Güneydoğu bölgesinde faaliyet göstermek için kurulmuştu ama giderek Türkiye’nin dört bir yanında örgütlendi.Aynı dönemde yeniden yapılanan Emniyet istihbaratıyla, JİTEM bilgi kaynağı olarak çoğunluğu “itirafçı” olan aynı kişileri kullanmaya başlayınca işler arapsaçına döndü.Sonunda Emniyetin JİTEM’i, jandarmanın polisi, MİT’in herkesi suçladığı tablo doğdu.
Sayfa 117Kitabı okudu
MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI (MİT)
1980’li yılların başı ve 12 Eylül Darbesi. Bu yıllarda yani 80’li yılların başından itibaren MİT’in konumu daha bir genişlik kazanmıştı. Yarı askeri bir kuruluş olan MİT’in ordu kontrolünde, CIA- MOSSAD ilişkileri ABD’nin koordinatörlüğünde yürütülmektedir.
Sayfa 115Kitabı okudu
MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI(MİT)
Teşkilat-ı Mahsusa (MAH), 1965 yılında MİT’e dönüştürülmüş ve 6 Temmuz 1965 gün ve 644 sayılı yasa ile MİT kurulmuştur.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
ERSEVER- EŞREF BİTLİS İLİŞKİSİ
Eşref Paşa’nın Ersever’i desteklemesi, Ankara’nın dikkatini Ersever’in üzerine çekmişti artık.Eşref Paşa’dan aldığı güçle bölgede rahat bir şekilde hatta başına buyruk davranıp Merkez’e sormadan eylemler yapıyor, köy baskınları düzenliyordu.Birkaç sefer Genel Merkez tarafından uyarıldı. İstifasını 17 Mart 1993 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığına sundu.Artık sivildi.Sivil hayat zordu.Bir yanda PKK’nın peşinde olduğunu biliyor,korunmaya çalışıyordu.Bir yandan da askeri üniforma içinde yapamadığı faaliyetlerini organize ediyordu.Ancak hiç hesaplamadığı bir güçlükle karşılaştı.Ersever geçim sıkıntısı çekiyordu.Çünkü dönemin TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un güvenlik danışmanı olmayı beklemiş ve bu sıkıntısını danışmanlık görevinden alacağı ücretle gidermeyi planlamıştı.Fakat evdeki hesap çarşıya uymamış ve Ersever bu göreve getirilmemişti.
ERSEVER- EŞREF BİTLİS İLİŞKİSİ
Ersever’i en çok sinirlendiren şey ise, 1992 yılında yapılan Irak operasyonundaki stratejik hatalardı. Çok Uluslu Güç’ün (Çekiç Güç) bölgede bulunmasına son derece karşıydı.Onunla beraber bu güce karşı çıkan biri daha vardı: Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis.Düşüncelerinin aynı yönde olması onları birbirine daha da yakınlaştırmıştı. Ersever’in eşi Yıldız Ersever, kendisiyle yaptığımız sohbette, eşinin Bitlis Paşa ile ilişkisinin, iş dışında, bir ağabey-kardeş ilişkisi gibi olduğunu,makamına doğrudan girebilen tek subay olduğunu ve eşinin Eşref Paşa’ya karşı çok saygı,sevgi beslediğini belirtiyordu.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.