Bugüne değin, hem Moğollar, hem de Cengiz Han üzerine müverrihlerce yapılmış onlarca çalışma bulunmaktadır. Bunların bir kısmı, genel olarak Moğolların dünya tarihi üzerindeki yerini kavramak amacıyla yazılmış daha umumi tarihlerken, bir kısmı ise Cengiz Han’ın şahsı ve faaliyetleri üzerinde yoğunlaşmışlardır. Örnek verecek olursak, David Morgan’ın The Mongols’u ve Jean Paul Roux’nun Moğol İmparatorluğu Tarihi saydığımız birinci türden eserler arasında yer alırlar. İncelemekte olduğumuz Biran’ın eseri ise ikinci türdendir denebilir. Ancak, eserin adının Cengiz Han olmasına karşın kitabın maksadı esas olarak Cengiz Han’ın kurucusu olduğu Moğol İmparatorluğu’nun İslam dünyasın üzerindeki etkisidir. Yazarın da belirttiği üzere “...onun İslam dünyasındaki rolüne odaklanan bir kitap henüz yazılmamıştır.”. Biz de yazarın dile getirdiği bu amacını ve genel okuyucu kitlesine hitap eden “Makers of the Muslim World” serisinden çıkmış olmasını göz önünde bulundurarak, inceleyecek ve gerekirse tenkit edeceğiz.
Kitabın ilk bölümü, okuyucunun Moğolların içtimai teşkilatını daha iyi anlaması ve fütuhatlarında bu yapının etkilerini göz önünde bulundurması maksadıyla bozkır göçebeliğinin temel kavramlarının yazar tarafından açıklanması ile başlıyor. Kavramlar, genel okuyucu göz önünde bulundurularak net ve anlaşılır açıklanıyor, böylelikle okuyucu kitabın amacı ile ilintili olmayan detaylarda boğulmuyor. Aynı bölüm, Moğol İmparatorluğu öncesindeki Avrasya coğrafyasındaki genel durumu ele alıyor. Burası bizce yazarın mütehassısı olduğu alanın etkisinde kalmasının sonucu olarak ekseriyetle Kara Hıtaylar üzerinden anlatılmış bulunuyor. Elbette bu eleştiriyi yaparken Kara Hıtayların, özellikle Cürcenlerin baskısı ile Batıya göçlerinin yarattığı etki ve kültürel teması göz ardı ediyor