Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Minhacu'l-Abidin

Cennete Doğru Abidler Yolu

İmam Gazali

Cennete Doğru Abidler Yolu Gönderileri

Cennete Doğru Abidler Yolu kitaplarını, Cennete Doğru Abidler Yolu sözleri ve alıntılarını, Cennete Doğru Abidler Yolu yazarlarını, Cennete Doğru Abidler Yolu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlim Ağaç, İbadet Onun Meyvesidir
İlmin ibadetten daha değerli bir cevher olduğu, senin için açıkça ortaya çıkmış oldu. Fakat kul için ilmin yanında mutlaka ibadet de gereklidir. Benzetmek gerekirse; ilim ağaca, ibadet ise onun pek çok meyvesinden bir meyveye benzer. Şeref, elbette ağaca aittir, zira o asıldır, fakat ağaçtan istifade ancak meyvesi ile olur. O halde ilmin şerefini korumak için ibadet mutlaka gereklidir. Yani kulun, bunların her ikisinden de payı ve nasibi olmak zorundadır. İşte bunun için Hasanü'l-Basri (rh.a.) şöyle der: "İlmi, ibadetinize zarar vermeyecek bir şekilde talep edin, ibadeti de ilim talebinize zarar vermeyecek bir biçimde talep ediniz!"
İlim
Başarı Allah'tandır! Ben derim ki: Ey kurtuluşa ve hidayete talip olan kişi, Allah (c.c.) seni muvaffak eylesin! Evvela sana gerekli olan ilimdir. Zira o her şeyin merkezi ve mihveridir. Bilmelisin ki, ilim ve ibadet iki cevher olup, görüp işittiğin bütün müelliflerin eserleri, öğretmenlerin öğrettikleri, vaizlerin vaazları, mütefekkirlerin fikirleri hep bu ikisi içindir. Hatta bu ikisi için ilahi kitaplar inzal edilmiş ve peygamberler gönderilmiş; gökler, yeryüzü ve bunların içinde bulunan bütün yaratıklar yine bu ikisi için yaratılmıştır. Allah Teala'nın Kitabındaki şu iki ayet-i kerimeyi iyice düşünmelisin: Birinci ayet-i kerime: "Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerlerini yaratandır. Allah'ın buyruğu bunlar arasında iner ki, Allah'ın her şeye kadir olduğunu ve Allah'ın ilmiyle her şeyi kuşatmış olduğunu bilesiniz. "83 İlmin, özellikle de tevhid ilminin şerefine delil olarak bu ayet yeterlidir. İkinci ayet de şudur: "Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet/kulluk etsinler diye yarat- tim."84 Bu ayet-i celile de, ibadetin şerefi ve ona yönelmenin gerekliliğine delil olarak kâfi gelir. İki cihanın yaratılış sebebi olan bu iki cevhere sımsıkı sarıl, kıymetlerini bil! Kula gerekli olan, bunlardan başka şeylerle meşgul olmaması, bunlar için yorulması ve gözünü bunlardan ayırmamasıdır. Bilmelisin ki, bu ikisi dışındaki bütün işler bâtıl, hayırdan yoksun, faydasız ve boş şeylerdir. 83 65 Talâk, 12. 84 51 Zâriyât, 56.
Reklam
Kalp çok süratli olarak halden hale geçtiği için afetler de ona çok çabuk gelir. Kalp için, kaynamakta olan bir tencerenin kapağından daha hareketli derler. Şair şöyle der: Kalp, çok değiştiği için bu ismi almıştır Fikirler insanı halden hale sokar. Allah korusun kalbin sürçmesi, doğruluktan sapması çok büyük bir felaket, böyle bir tehlikeye düşmek katlanılmaz bir zorluk ve afettir. Bunun başlangıç seviyesi kalp katılığı/kasvet ve Allah'tan başkasına meyil, sonu ise Allah korusun küfürdür. Cenab-ı Hakk'ın iblisle ilgili şu kavlini duymadın mı: "O yüz çevirdi ve büyüklük tasladı, böylece kâfirlerden oldu. "(Bakara, 34.) Onun kalbinde kibir vardı, kibir onu Allah'tan yüz çevirmeye ve açık bir küfre sevk etti. Cenab-ı Hak şeytanlara uyanlarla ilgili olarak da şöyle buyurur: "Fakat o, dünyaya saplandı ve hevesinin peşine düştü. " (A'râf, 176.) Zaten onun kalbinde hevasına meyletme ve uyma isteği vardı. Bu da onu o çirkin günahı işlemeye itti. Şu ayete de kulak ver: Yine O'na iman etmedikleri ilk durumdaki gibi onların kalplerini ve gözlerini ters çeviririz. Ve onları şaşkın olarak azgınlıkları içerisinde bırakırız. " (En'am, 110.) Ey saadet yolcusu, bütün bu manalar sebebiyle Allah'ın has kulları kalpleri için çok korkarlardı. Onun için ağlar, kalplerinin sapmaması için büyük gayret gösterirlerdi.
Kalbin meşguliyeti oldukça fazladır. Akıl ve heva-i nefis oradadır. Orası iki rakip ordunun savaş alanıdır; bir tarafta heva ve askerleri, diğer tarafta ise akıl ve askerleri bulunuyor. Bu sebeple kalp, sürekli bir muharebe meydanı, ölüm kalım mücadelesinin mekanı ve rakiplerin çekişme alanıdır. Böylesine mühim bir noktanın dikkatlice korunup gözetilmesi, güvenliği konusunda gaflete düşülmemesi gerekir.
Ebu Kılâbe (rah.a) şöyle der: "Gıybet, kalbin hidayeti bulma ve doğruyu düşünme melekesini tahrip eder."
Abdullah b. el-Mübârek (rah.a): "Dilini korumaya dikkat et, çünkü dil, İnsanı en çabuk öldüren şeydir Çünkü lisan kalbin tercümanıdır, Kişinin olgunluk derecesini gösterir."
Reklam
İlim, saidlere ilham edilir, şakiler ise ondan mahrum bırakılır.
" Ölümü hatırlamak insanı lüzumsuz şeylerden uzak tutar .. "
Semerkand yayınlarıKitabı okudu
Tam da bu !
" Her şeyden ayrılmayı telafi edecek bir bedel vardır.. Fakat Allah'u Teâlâ'dan ayrılmayı hiçbir bedel karşılayamaz! "
Semerkand yayınlarıKitabı okudu
" Sen sadece Rabb'inin rızasını talep et, O da sana iki cihan saadeti versin .. "
Semerkand yayınlarıKitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.