Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çevrebilim

Ruşen Keleş

Çevrebilim Gönderileri

Çevrebilim kitaplarını, Çevrebilim sözleri ve alıntılarını, Çevrebilim yazarlarını, Çevrebilim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nüfus artışı ile gelir düzeyi kıyaslandığı zaman, nüfus artışının refah düzeyini düşürücü bir etken olduğu ortaya çıkmaktadır. Nüfus artışını denetlememek ise, azgelişmiş ülkelerin yoksulluk çemberinin dışına çıkmalarını engellemek ile eşanlamlı olacaktır.
Dünya yüzölçümünün ancak %8'i, nüfusun yarısını barındırmaktadır. Nüfusun %2'si ise, yerküre yüzölçümünün 1/4'ünden fazla bir alana yayılmıştır.
Reklam
Gezegenimizi tehdit eden en büyük kötülükler, cehalet ve baskıdır. Bilim, teknoloji ve sanayi cehaletin ve baskının aracı değildir. Bunlar, uygun biçimde kullanıldıkları oranda, aşırı nüfus, açlık ve salgın hastalık gibi âfetlerin insanlığın kendisinin kendisi tarafından yok edilmesini önlemenin vazgeçilmez araçlarıdır.
Dünyada süregelen refah dağılımı dengesizliği nüfus artışı ile tümden keskinleşmekte, açlık hız kazanmaktadır. Artan dünya nüfusunun beslenebilmesi giderek güçleşmektedir. Günümüzde 6 milyara yaklaşan dünya nüfusunun iyimser bir kestirimle 1.5 milyarı dengeli beslenmekte, geri kalanın bir bölümü fizyolojik olarak karnını doyurmakta, önemli bir bölümü de açlıkla karşı karşıya bulunmaktadır.
Yürürlükteki Orman Kanunu, doğal olarak yetişen ya da emekle yetiştirilen ağaç ve ağaçcık toplulukları bulundurdukları yerleriyle birlikte orman sayılır. Ancak bu tüzel tanımlama ormanın tüm niteliklerini açıklamaktan uzaktır.
Türkiye'de erozyon ile ortalama yıllık toprak kaybı 500 milyon ton dolayındadır.
Reklam
FAO'ya göre 450 milyon, Dünya Bankasına göre yaklaşık bir milyar insan kötü beslenme kurbanıdır. UNICEF ise, açlık nedeniyle erken doğmuş olan ya da besin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar sonucu her yıl 15 milyon çocuğun öldüğünü bildirmektedir.
Gürültü hayvan topluluklarının ürkmesine ve bunun sonunda göç edip, yerleşim alanlarını değiştirmelerine yol açmaktadır. Ayrıca, başta besi hayvanları olmak üzere, gürültü hayvanlarda da fizyolojik ve etolojik nedenlerle davranış değişiklikleri yapmaktadır.
Dünyada yalnızca belli noktalarda, yerlerde, bölgelerde bozulma, yok olma ile karşılaşılmaz, eğer bir sorun varsa dünyanın tümünü aynı anda ve aynı ölçüde ilgilendirir. Dünyanın tümü aynı çevrebilimsel koşullara bağlıdır. Bu nedenle, dünyanın tek bir geleceği vardır ve insanlar bu ortak geleceği birbirleriyle paylaşacaklardır.
Günümüzde tarımsal alanların her kilometrekaresi 370 kişiyi beslemektedir. Nüfus bu hızla artarsa, 2025 yılında her kilometrekare 1370 kişiyi beslemek zorunda kalacak ya da besleyemeyecektir.
Reklam
Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin çok az bir bölümünün, örneğin bitki türlerinin ancak yüzde birinin yeterince incelendiği, hayvan türlerinde ve mikro organizmalarda bu oranın giderek daha da düştüğü ileri sürülmektedir.
Türlerin sayıca azalması denilebilen tür kaybı da, doğrudan ekonomik yararı olmayan türlerde yoğunlaşmakta, ekolojik dengedeki yeri henüz saptanamamış bir çok tür yok olmaktadır.
Avrupa Topluluğu'na dahil ülkelerde yılda kişi başına ortalama 80 kg'dan fazla et tüketilirken, Türkiye'de bu tutar 20 kg'ın altına düşmektedir.
Kimyasal Erozyon
Erozyon yalnızca toprağın yüzeysel kaybına neden olmakla kalmaz, toprağın içinde bulunan ve bitkiler açısından önemli besin maddelerini oluşturan elementlerin, toprağa sızan güçlü su akışıyla daha derinlere, toprağın alt katmanlarına inmesine ve giderek yer altı su kaynaklarına karışması sonucunu doğurur. Toprağın bitki besin maddelerini yitirdiği bu olaya yıkanma ya da kimyasal erozyon denir.
Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nun bulgularına göre, Dünya tahıl üretimi, Dünya nüfus artış hızının üzerine çıkmıştır. Bununla birlikte yetersiz beslenenlerin ya da yeterli besin bulamayanların da sayısı giderek artmaktadır. Bu olgu gösteriyor ki, küresel tarımın potansiyel yeterliği henüz tüm insanların yararına sunulmamıştır. Bir başka deyişle, günümüzde karşılaşılan açlığın temelinde, besin maddelerinin Dünya nüfusuna dengesiz dağılması, gereken yerde gerektiği kadar besin bulunmaması yatmaktadır.
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.