Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çin Kaynaklarına Göre Sui-Tang Hanedanlıkları Döneminde Çin Kültürüne Katkı Sağlayan Orta Asya Kökenli Kişiler

Bülent Okay

Çin Kaynaklarına Göre Sui-Tang Hanedanlıkları Döneminde Çin Kültürüne Katkı Sağlayan Orta Asya Kökenli Kişiler Gönderileri

Çin Kaynaklarına Göre Sui-Tang Hanedanlıkları Döneminde Çin Kültürüne Katkı Sağlayan Orta Asya Kökenli Kişiler kitaplarını, Çin Kaynaklarına Göre Sui-Tang Hanedanlıkları Döneminde Çin Kültürüne Katkı Sağlayan Orta Asya Kökenli Kişiler sözleri ve alıntılarını, Çin Kaynaklarına Göre Sui-Tang Hanedanlıkları Döneminde Çin Kültürüne Katkı Sağlayan Orta Asya Kökenli Kişiler yazarlarını, Çin Kaynaklarına Göre Sui-Tang Hanedanlıkları Döneminde Çin Kültürüne Katkı Sağlayan Orta Asya Kökenli Kişiler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çincede bir özdeyiş vardır: "Ben bir tuğla atıyorum, insanlar yeşim taşı çıkarsınlar. (Pao Zhuan Yin Yu)". Anlamı: Ben bir tuğla koyuyorum, bilim insanları bunun üzerine yeni tuğlalar koysunlar.
Sayfa 109 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Çin kaynakları olmasa, tarihimizi doğru ve ayrıntılı olarak bilmemiz neredeyse imkânsızdır. Mustafa Kemal Atatürk, işte bu amaçla Sinoloji Kürsüsünün kurulmasını istemiştir.
Sayfa 109 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tang Hanedanlığının ilk üç hükümdarının annesi Türk'tür. Eğer Çin tarih kayıtları olmasa, biz bu bilgiye ulaşamayacaktık.
Sayfa 109 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Günümüzde Çin'de, Çince ad ve soyadı taşıyan çok sayıda Türk bulunmaktadır.
Sayfa 108 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Çin uygarlığı bir bakıma, Orta Asya kökenli ulusların önemli katkı sağladığı, sentez bir uygarlıktır.
Sayfa 107 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Orta Asya kökenli kişiler, Çin ordusunun fetih savaşlarında, ülke savunmasında ve ayaklanmaların bastırılmasında önemli görevler üstlenmişlerdir. Ülkede huzurun sağlanmasından sonra bu kişiler, askerlik sanatı dışındaki alanlara yönelmişler ve çok farklı alanlarda değerli çalışmalar yapmışlardır. Bu davranışlarıyla bilim insanlarına önemli bir mesaj vermişlerdir. "Biz Türkler, savaş sanatı konusunda başarılı olduğumuz kadar, diğer alanlarda da başarılı bir ulusuz."
Sayfa 107 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tang Hanedanlığı döneminde, Orta Asya kökenli ulusların etkisi ile atın kullanım alanları da genişlemiştir. At ve devenin gerek binek olarak gerekse yük taşımakta kullanılması sonucunda, ülke içi trafik canlanmıştır. Kadınların ata binmeye başlaması da yine Orta Asya'nın etkisidir.
Sayfa 105 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Orta Asya kökenli bayanların yüz makyajları da, Çinli bayanların ilgisini çekmiştir. Çinli bayanlar, aynı onlar gibi boyanmaya başlamışlardır. Dun Huang'da duvar resimlerindeki bayanların makyajı ile Tang Hanedanlığı dönemindeki Çinli bayanların makyajları büyük benzerlik göstermektedir. Bu durum, Orta Asya makyajının Çin'de kabul gördüğünün en güzel kanıtıdır.
Sayfa 105 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Sui Hanedanlığı döneminde, mükemmel inşaat teknikleri olan üç mimarın soykütüklerini incelediğimizde, bunların Türkistan asıllı olduklarını görüyoruz. Yu Wen Kai, Yan Pi ve He Chou adlarındaki bu mimarlar, Tang Hanedanlığının başkenti Chang An'ı inşa etmişlerdir. Chang'An, gerek plan, gerekse mimari açıdan "örnek kent" olarak kabul edilmektedir. Bu üç mimarın çocukları ve torunları baba mesleğini devam ettirmişler ve Tang Hanedanlığı döneminde saraylar, yollar, köprüler inşaa etmişlerdir.
Sayfa 100 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
54 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.