Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Psikoloji Defterleri 1

Çocuk ve Ergenle Çalışmak

Kolektif

Çocuk ve Ergenle Çalışmak Sözleri ve Alıntıları

Çocuk ve Ergenle Çalışmak sözleri ve alıntılarını, Çocuk ve Ergenle Çalışmak kitap alıntılarını, Çocuk ve Ergenle Çalışmak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şiddet (violentia) latincede Bia-yani yaşam (via)- kökünden gelir. Bu şüphesiz bir rastlantı değildir zira bebeğin anne memesine saldırısında gör- düğümüz gibi şiddet, temelde yaşamı sürdürebilmek için gerekli bir hamledir; Jean Bergeret (1984) bu "temel şiddet"in altını özellikle çizer ve şiddetin doğuştan gelen, "doğal bir narsisistik yaşam içgüdüsü" olduğunu ifade eder. Kendini öteki karşısında var etmek ve gelişim hareketi için, insanoğlunun kendi öznel gereksinim ve arzularının doyumu için hissettiği bu gerilimin gerekliliğini vurgulayarak şöyle özetler: "Şiddet, narsisizmin saf halidir."
Şöyle der Sigmund Freud: "Ancak yası tutabildiğimizde kültürel değerlere verdiğimiz değerin, onların kırılganlığından etkilenmediğini görebiliriz. Savaşın tüm yıktıklarını belki eskisinden daha sağlam ve daha kalıcı bir biçimde yeniden yapabiliriz"
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Analitik sürecin kendi tarihini yeniden yazma olarak ele alınmasını var olan bir hakiki tarihe en yakın, en uygun olanın bulunması olarak görmemek gerekir. Unutmamamız gereken, psikanalitik uğraşın bir puzzle olmadığı, olsa olsa bir lego olduğudur. Yani söz konusu olan önceden çizilmiş bir resmin sonradan dağılmış parçalarının özgün olana tipa tıp uygun bir biçimde yeniden bir araya getirilmesi değildir. Birbirinden farklı, fakat birbirine bağlanabilecek birçok parçanın, önceden değil, ancak süreç içinde saptanabilecek bir bütünü oluşturacak şekilde bir araya getirilmesidir. Ve birey analitik süreç boyunca kurduğu bütünü her seferinde bozup parçaları yeniden farklı bir biçimde bir araya getirebilir. Ruhsallığın dinamik bir aygıt olmasının gereğidir bu. Ruhsallığın herhangi bir parçasının ya da bir ürününün yerinin mutlak, yanı değişmez olduğunu düşünmek psikanalitik düşünceye aykırıdır.
Sayfa 116Kitabı okudu