Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumalı Ordugahı

Mustafa Kemal Atatürk

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"S- Süvarinin kaç silahı vardır? C- 3: Atı, kılıcı, tüfeği, S- Bunlardan hangisi birinci derecede önemlidir? C- Atı, çünkü, süvari atının hızı sayesinde düşmanı keşfeder. S- Süvari için muharebe etmek mi, yoksa mümkün oldukça muharebeden çekinip düşmanı keşfetmek mi uygundur? C- Keşfetmek efendim. Çünkü muharebeye tutuşursa keşif geri kalır."
Sayfa 17 - Genel Kurmay Basımevi | 30 Ağustos 1909; Pazartesi
Bir bölük, bir alay, bir tugay, bir tümenin, düşman karşısında sevk ve idaresiyle görevlendirilenler her an önemle dikkat etmelidirler ki komutları altında bulunan bütünü oluşturan yüzlerce, binlerce insanın, çok paralar ve emek verilerek elde edilip yetiştirilmiş olan hayvanların hayatı, bir anlık kararsızlıkla mahvolur.
Sayfa 47 - Genel Kurmay Basımevi | 6 Eylül 1909; Pazartesi
Reklam
- Kurmay Kıdemli Yüzbaşı Mustafa Kemal:
Bizde eğitim ve tatbikat amacıyla bir süvari tugayının toplandığı yıllardan beri görülmedi. Kurmay başkanının, ordu komutanlarının manevra meydanlarında bulunmaları da pek rastlanan bir durum değildi. Cumalı Ordugâhı, özlemini çektiğimiz askerlik hayatının başlangıcı gibi anlaşılabileceğinden; orada geçirdiğim on günlük hayatın hatırası olmak üzere tuttuğum bazı notları silah arkadaşlarıma hediye etmek istedim. Asker hediyesinin değeri asker olanlarca bilinir.
Sayfa 3 - Genel Kurmay Basımevi
Cumalı Ordugâhı , özlemini çektiğimiz askerlik hayatının başlangıcı gibi anlaşılabileceğinden; orada geçirdiğim on günlük hayatın hatırası olmak üzere tuttuğum bazı notları silah arkadaşlarıma hediye etmek istedim. Asker hediyesinin değeri asker olanlarca bilinir.
Sayfa 3 - ATESEKitabı okudu
Efendiler! Bilirsiniz ki süvari subaylarının en önemli görevi keşiftir. Bu görevi hakkıyla yapabilmek için süvari subaylarının büyük harekâtı düşünmesi ve önemli strateji doğrultularıyla harekâta etki yapacak olan önemli mevzileri değerlendirmesi gereklidir.
Sayfa 30 - Genel Kurmay Basımevi | 2 Eylül 1909; Perşembe
- Süvari Tümeni Komutanı Suphi Paşa:
“(Subaylara hitaben) Efendiler; üzerinde manevra yaptığımız, atlarımıza çiğnettiğimiz bu topraklar, geçmişte bu sınıfın gösterdiği fedakârlık ve gayretle elde edilmiştir. İşte (eliyle göstererek) ordugâhımızın yakınındaki şehitler mezarlığı bunun ölümsüz şahididir. Bu toprakları karıştırırsanız ecdadımızın kemiklerini, atlarının nallarını bulursunuz. Hâlbuki süvari sınıfının şu son zamanlardaki durumu herkes tarafından bilinmektedir. Dolayısıyla mesleğimizin ilerleyebilmesi için hepimizin çok çaba harcaması gerekir. Bugün aramızda bulunarak bizi mutlu eden Ordu Komutanı Paşa Hazretleriyle Kurmay Başkanı Paşaya ordugâhımıza gelmelerinden dolayı teşekkür eder ve başarıya kolayca ulaşmamız için yardım edeceklerinden emin olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi kendilerine arz ederim."
Sayfa 37 - Genel Kurmay Basımevi | 4 Eylül 1909 Cumartesi
Reklam
Bölük Kumandanı düşmana birçok zayiat verdirdiğini ve düşman avcılarının her şeye rağmen takarrübettiğini görünce hemen avcılarını tuttuğu sırtın gerisine hayvanların yanına çekti ve düşman nazar ve ateşinden masun olarak ata bindirdi. Bu esnada karşı takımın avcıları 150 m’ye kadar pek yorgun bir hâlde tekarrubetmiş ve hayvanlarından 300 - 400 metre kadar uzaklaşmış bulunuyorlardı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.