Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi

Gökhan Akçura

Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi Hakkında

Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
139
Görüntülenme

Hakkında

1980'li yıllardan itiabaren matbaacılık sektörü, basım teknolojisindeki değişimlere paralel olarak yerini yurdunu bir anlamda toprağını da değiştirdi. Gazetelerde bu değişim "Babıâli mahzun" başlığıyla duyuruluyordu. Bir habere göre, 1993'te, İstanbul Matbaacılar Odası Başkanı Ökkeş Alpaslan Cağaloğlu'nda trafiğin büyük dert haline gildiğini, kiraların astronomik rakamlara yükseldiğini, bu nedenle matbaaların zorunlu olarak taşınacaklarını bildiriyordu. Alpaslan demecinde, "Topkapı'da 938 dükkanın bulunduğu modern matbaacılar sitesi tamamlandı. Şu an orada 200 civarı matbaacı faaliyet gösteriyor. Cağaloğlu, Karaköy, Sultanhamam, Tahtakale bölgelerinde 700-800 matbaa var. Bunların hepsi bu yıl içinde taşınacak. Bu yıl sonuna kadar Cağaloğlu'nda matbaa kalmaz. Gazateler de taşınıyor. Böyle giderse babıâli birkaç sene sonra tarih olacak" diyordu. Kitapta basım sanayinin en önemli hammaddesi olan kağıdın Türkiye serüveni de detaylı olarak anlatılıyor. Kitapta İzmit'te kurulan ilk kağıt fabrikamız, devletin kağıt tahsisinin yarattığı sorunlar, matbaacıların kağıt ithali için yaptığı çalışmalar ayrıntılarıyla ele alıyor. Tipo döneminin ardından sektöre hakim olan ofset matbaacılık, neredeyse kitabın ikinci yarısının ana konusu. Bu bölüm pek bilinmeyen "ofsetin öncüleri"nin çabalarını aktararak başlıyor. Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi (CDTMT) kitabının bize gösterdiği gibi, ofsetin kaçınılmaz yükselişi gazeteciliğin de bu yönde köklü bir dönüşüm geçirmesine neden oluyor. Kitabın son bölümünde matbaacılık sektörünün 1980'lerden bugüne uzanan gelişimini özetleyerek çalışmasını noktalıyor. Akçura'nın çalışması, bugüne kadar yayıncılık tarihinin sınırlı bir parçası olarak ele alınmış olan Cumhuriyet dönemi matbaacılık tarihini ayrıntılarıyla aktarmayı başarıyor. Anılar, makaleler, arşiv malzemeleri ve yaşayan tanıklarla yapılan yüz yüze görüşmelerle zenginleştirilen kitap, görsel yanıyla da öne çıkıyor. Yeşim Demir imzasını taşıyan grafik tasarım yüzlerce görsel malzemeyle konunun daha iyi kavranmasını sağlamayı amaçlıyor.
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 377Basım Tarihi: Ağustos 2012İlk Yayın Tarihi: 2012Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789944063647Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Gökhan Akçura
Gökhan AkçuraYazar · 13 kitap
Gökhan Akçura (d. 1951), Türk yazar, araştırmacı, senarist, reklamcı, yayıncı, editör, radyo programcısı.rnrnAnkara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Aynı alanda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1980den sonra üniversiteden ayrıldı ve reklamcılık, senaryo yazarlığı, yayıncılık ve editörlük yaptı.rnrnHalen İstanbul Devlet Tiyatrosunda dramaturg olarak çalışmaktadır. Ayrıca serbest araştırmacı, yazar ve radyo programcısı olarak da çalışmalarını sürdürmektedir. Akçuranın sinema, tiyatro ve gündelik yaşam tarihi ile ilgili birçok kitabı yayımlandı. 1998 yılında Albüm Dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Birçok belgesel ve serginin hazırlanmasında katkıları oldu. Özellikle dokuz kitaplık Ivır Zıvır Tarihi dizisiyle ünlendi. Kurulduğundan itibaren dokuz yıl boyunca Açık Radyoda "Arzın Merkezine Seyahat" adlı bir rock programı hazırlayıp sunmuştur.