Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri

Emine Gürsoy Naskali

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
ulan. sadsadasdasd
Çeker: Çeker ailesinin soyadının öyküsü, Selanik göçmeni Demir Çeker’in, ağabeyi İbrahim Çeker’le yemek sofrasında gerçekleştirdiği bir sohbetten gelmektedir. Demir Bey, ağabeyi İbrahim’e hangi soyadını alacaklarını sorduğunda, ‘Biz hep rakı çekiyoruz, soyadımız Çeker olsun’ yanıtını almıştır.” (Alper Çeker)
halide ve adnan adıvar
Adıvar: “Dr. Adnan Adıvar ve Halide Edip Adıvar Soyadı Kanunu’na itiraz etmişler. Adıvarlara göre, kendileri zaten çevrelerinde tanınan, bilinen, adı sanı malum olan insanlardı, soyadına ihtiyaçları yoktu. Soyadı almak adı sanı belli olmayanlara uygun düşebilirdi. Atatürk’ten gelen ikaz sonucu, kızgınlıklarını belirtmek amacıyla, ‘Bizim adımız, şöhretimiz malumdur’ anlamına gelen Adıvar soyadını almışlardı.” (Emine
Reklam
Antep: “Dedem gazidir ve Çanakkale’nin Lapseki’ye bağlı Dereoba köyündendir. Gençken hem Gaziantep’te, hem de Çanakkale Savaşları’nda savaşmış ve ayağından vurulmuş. Köyden Çanakkale dışında da savaşan tek kişi olduğundan ona herkes Antepli Celil diye hitap edermiş. Soyadı Kanunu da gelince ‘Biz seni öyle biliriz. Senin soyadın Antep olsun’ demişler, o da kabul etmiş. Çok mülayim, çalışkan, sessiz ve becerikli bir insanmış. ‘Devletim henüz o kadar zengin değil’ diyerek İstiklal Madalyası’nı almamış, maaş da istememiş.” (Ersin Antep)
Ailemizin yaşadığı yer olan Hatay’ın Ordu ilçesinde Türkiye’nin yönetim ve siyasetine uygun olarak değişiklikler gerçekleştirilmişti. Bu ilçenin adı Karadeniz bölgesindeki Ordu iliyle karıştığı için Yayladağı olarak değiştirilmişti.
Kayalı: “Bir akşam, Bağbaşı köyüne kurtlar inmiş. Dedemin babasının köpekleri kurtları fark edip havlamışlar. Köydeki bütün adamlar tüfeklerini alıp kurtları vurmaya başlamışlar. Bir hafta sonra, akşam keçilere saldıran kurtlar köpekleri görüp kaçmışlar. Ertesi sabah büyük dedem toplamış bütün köyü. Kurtların geçtiği nehri kapatmak için çare arıyorlarmış. Büyük dedem, dedemle birlikte nehre gelmiş, yan tarafa kayalıkları ite ite yerleştirmiş ve yolu kapatmışlar. Böylece kurtlar bir daha gelmemiş. Soyadı Kanunu çıkınca köydekiler ve büyük dedem soyadını Kayalı koymaya karar vermişler.” (Furkan Kayalı)
Sayfa 72 - olaylara bağlı alınan soyadlarına örnekKitabı okudu
Akçay: “Aile büyüklerimiz köyde büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyorlarmış, özellikle inek besliyorlarmış. Soyadı Kanunu çıktığı zaman herkes kendi iştigal alanıyla ilgili soyadları seçerken benim dedelerim Dombazoğlu’nu soyisim olarak seçmişler. Dombaz, inek anlamına geliyor. Dombazoğlu soyadı komik ve alaycı ifadelerle karşılaşmaya sebep oluyormuş. Büyük amcam bundan çok rahatsız olduğundan 18 yaşını geçince kendisinin ve kardeşlerinin soyadını Akçay olarak değiştirmiş.” (Neslihan Akçay)
Reklam
:D :D
Aşnaz: “Dedemin dedesi lezzetli ve tatlı yemekleri yemek istemediği, diğerlerine naz ettiği için bu soyadını almışız.” (Merve Aşnaz)
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.