Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumhuriyet'in Üç Fedaisi

Özdemir İnce

Cumhuriyet'in Üç Fedaisi Gönderileri

Cumhuriyet'in Üç Fedaisi kitaplarını, Cumhuriyet'in Üç Fedaisi sözleri ve alıntılarını, Cumhuriyet'in Üç Fedaisi yazarlarını, Cumhuriyet'in Üç Fedaisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önsöz
Ülkenin sözde cumhuriyetçilerinin en büyük kusuru ve suçu, Cumhuriyet'in İslamcı geleneksel fanatizm karşısında gösterdiği hem içgüdüsel, hem bilinçli tepkiyi anlayamamaktan kaynaklanmaktadır.
Sayfa 15 - Türkiye Suudi Arabistan Anayasasını Uyguluyor - Ünal Özmen Birgün Gazetesi 17 Haziran 2016Kitabı okudu
Mahmut Esat Bozkurt’un 2 bin sayfayı bulacak 4 ciltten oluşan Toplu Eserler’inin birinci cildi 2014 Mayıs’ında yayınlandı. Ülkede küçük bir düşünsel ve ideolojik deprem olması gerekmez mi? Ne gezer! Kitap belki 500 adet ya sattı ya satmadı. Uğur Dündar’ın, Yılmaz Özdil’in, Soner Yalçın’ın 100 binlerce kitabını kapış kapış satın alan Mustafa Kemal’in askerleri neredeler? Bir yerdeler işte? Bu ülkede milyonlarca Mustafa Kemal’in askeri var ama Cumhuriyet’in ancak birkaç bin askeri var. Bellki yok bile!
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
Savcı ve yargıçların kendisini karşılamaya gelmesine karşı çıkan ve onların ayağına giden Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un savcılar hakkındaki sözleri çoktandır asıldıkları yerden indirildiler, kazındıkları mermerlerden silindiler: “Cumhuriyet Savcıları! Meriç kıyısında çalışan Türk köylüsünün kaybolan sabanından tutunuz da bu davada yaşayanların uğrayacakları en ufak bir haksızlıktan, hatta Bingöl dağlarının ıssız kuytularında nafakalarını bekleyen öksüzlerin gözyaşlarından sizler mesulsünüz...”
... ... Atatürk’ün; “Yoruldunuz, biraz dinlenseniz iyi olacak, buyurun biraz istirahat edin!..” demesi üzerine Reşit Galip Bey’in kalkıp gideceğini, böylelikle o derin sessizliğin ortadan kalkacağını umanlar yanılmıştı. Çünkü Dr.Reşit Galip; “Burası sizin değil, milletin sofrasıdır. Milletin işlerini görüşüyoruz. Burada oturmak sizin kadar, benim de hakkımdır...” demesiyle zaten derin bir sessizlik içindeki salonda sanki hayat durmuştu. “Öyleyse, biz kalkalım!” diyerek masayı terk eden Atatürk, sinirlerine hakim olmuş, işi uzatmamıştı. Ancak bütün geceyi Dolmabahçe Sarayı’nda pencere kenarında bir koltukta geçiren Reşit Galip’i bir süre kendi odasından izleyen Mustafa Kemal Paşa sabah uyandığında, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik Bıyıklıoğlu’ndan Reşit Galip Bey’i soruyordu. Bıyıklıoğlu o geceki üslubundan dolayı mahcubiyetini Gazi Paşa’ya iletmesini ve kendisinden Ankara’ya gidecek kadar borç para istediğini, bunun üzerine 25 lira verdiğini söylüyordu. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa; “Bu durumda olan bir arkadaşa 25 lira mı verilir? Bari benim hesabımdan birkaç yüz lira verseydin...Adamın parası yokmuş baksana” diyordu ve ekliyordu: “Cebinde beş parası yok ama, karakterinden hiç taviz vermiyor, parası yok ama, cesareti var...” ... ...
Sayfa 211Kitabı okudu
Fikrin en tehlikelisi gizli kalanıdır. Herhangi bir fikri açıkça ortaya koymak ve eleştirmek, -eğer zararlı ise- onu önleyecek çarelerin başında, en başında gelir. Bir fikri yenmek için alınacak tedbir, işkence değildir. Fikirler, işkence ile yok edilemezler. Yok etmek için tek çare, herhangi bir fikrin karşısına daha güçlü fikirlerle çıkmaktır. Tarih böyle diyor. -Mahmut Esat Bozkurt
Hayatın icaplarına uymayan örf ve âdetlerde ısrardır ki, milletler için felaket sebebi olur.
Reklam
312 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap; kimisi yurtdışında eğitim görürken, milli mücadeleye katılmak için, yurda giden düşman gemilerinin depolarına gizlice girip vatanına dönen, kimisi bu ülkede yıllarca bakanlık, başbakanlık yapmasına rağmen kira evinde ölen ve kimisi öldüğünde cebinde 5 lirası olup da üzüntüsü milletine yeterince hizmet edemeyişi olan bu insanları layıkıyla tanımadığımı farkettirip utandırdı. Cumhuriyetin Üç Fedaisi; bugün hakettikleri şekilde tanınmayıp, unutturulsalarda cumhuriyeti kuran ve onu yaşatan bu devrimci ruhlu fedailerin emeklerinin karşılığı olarak her Türk’ün vefa borcu olmalı onları öğrenmek, fikirlerini anlamak ve ideal edinmiş oldukları demokratik, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti gayesi için çabalamak. Yazar da dönemin en entellektüel, en donanımlı kadrosundan olan bu insanların -kurdukları laik cumhuriyete düşmanlıklarından dolayı her türlü karalamayı yapan- kin dolu, karşı devrimcilere ve cumhuriyet düşmanlarına karşı hakklarını müdafaa ediyor. Kitap bu müdafaa sırasında sık sık tekrarlara düşüyor ve bu durum zaman zaman kitabı sıkıcılaştırıyor ancak sanıyorumki yazar bu bilgileri okurlarının kafasına çakarcasına öğretmek amacıyla bilinçli yapıyor. Aksi halde aynı metinlerin yazarın ve editörlerin gözünden kaçıp bir çok kere tekrar etmesini açıklayamayız.
Cumhuriyet'in Üç Fedaisi
Cumhuriyet'in Üç FedaisiÖzdemir İnce · Potkal Kitap Yayınları · 201715 okunma
Bu Cumhuriyet'i içerdeki ve dışarıdaki düşmanlarla ve aymazlarla, boğazlarına kadar kan içinde boğuşan insanlar kurdu.
Ruh ve kafa sağlığı yerinde olan bir kadın kendisini esaretten kurtaran bir yasa yapan Cumhuriyet'e nasıl karşı olur?
58 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.