Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

(BOP) Türkiye-İran Suriye

Darağacı

Murat Köylü

Darağacı Gönderileri

Darağacı kitaplarını, Darağacı sözleri ve alıntılarını, Darağacı yazarlarını, Darağacı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sorulması gereken bir küçük soru
Sorulması gereken bir küçük soru da şudur: Türkiye yahut ABD neden Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ya da Bahreyn için demokrasi talep etmiyor da Suriye için talep ediyor?* *Özcan Yeniçeri, Yeniçağ Gazetesi, 26.01.2012
Bugün gündemde Suriye var, şartlar elverirse İran sıraya girecek, arkasında Türkiye'nin ajandada olmadığını kimse iddia edemez
Reklam
Ne karamsar olmaya ne Polyannacılık oynamaya gerek var. "Anglosakson-Yahudi ittifakı" küresel güç olarak gözünü İslam dünyasına dikmiş bulunuyor. Ülkeleri tek tek sıraya koymuş; önce işgal ediyor veya bombalıyor.
Suriye’nin Dostları Grubu
Suriye’nin Dostları Grubu’nun diğer önderi Fransa nasıl bir dost ki. Ekim 1925’te Fransız ordusu Hama’da gösterileri bastırmak için çoğu kadın ve çocuk 300 Suriyeli’yi öldürdü. Aynı Fransa, Ekim 1925-Mayıs 1926 arasında Şam’ı üç kez havadan, karadan ve tanklar ile bombalamışlar, kentin birçok mahallesini yerle bir etmiştir.
Suriye’de Esad’ın devrilmesi
“Suriye’de Esad’ın devrilmesinin bu ülkeye barış ve demokrasi değil, iç savaş, parçalanma ve Irak, Lübnan ve Türkiye’yi de kapsayacak bir bölgesel iç savaş getireceği, bölgesel ve bölge dışı güçlerin bu iç savaşta hem doğrudan hem de temsilcileri aracılığı ile ikili bir savaş (doğrudan ve vekaleten) süreci geliştirecekleri hususunun altı bu satırların yazarı tarafından çizilmiştir.
Suriye ve İran için Hizbullah
Suriye ve İran için Hizbullah’ı kullanmak, İsrail’e ve diğer rakiplere doğrudan bir çatışma riski taşımadan saldırma imkanı vermektedir. Bunun sonucunda Hizbullah’a karşı kurulacak baskı dolaylı yoldan Suriye üzerinden gerçekleşmektedir. Suriye kurulacak baskı Hizbullah’a kurulacak baskıya eşdeğerdir.
Reklam
Baas sistemi
Suriyeli Rum Ortodoks Mişel Eflak ve Sünni Müslüman Salah Bitar, Baas hareketinin öncüleri ve kurucularıdırlar. Baas hareketi üç prensip altında bütün Arap halklarını tek bir ulus olarak tek çatı altında toplamayı hedefliyordu.
Bağımsızlığa giden yolda en önemli itici gücün Arap milliyetçiliğinin uyanışı olduğu görülmektedir. 19. yüzyıldan itibaren Avrupalılar ya da Amerikalılar tarafından idare edilen üniversitelerde eğitimlerini tamamlayan Suriyeli entelektüeller, Arap tarihi, dili ve ' edebiyatı üzerine yaptıkları çalışmalarla Arap milliyetçiliğinin fikri zemininin oluşumuna katkıda bulunmuşlardır.
Bu okullarla Fransızca, Suriye’nin en küçük köylerine kadar sokulmuştur. Bunların asıl amacı insanlara hizmet değil, Suriye üzerindeki emellerini gerçekleştirmekti. Bu Fransız okullarına giden Arap öğrencilere Türk düşmanlığı aşılanmıştır. Türklerle Arapları birbirine düşman edip, bölgede karışıklık çıkararak bölgeye hakim olmayı amaçlamışlardır.
Misyonerler Suriye ve Beyrut’ta Osmanlı’nın idare ve eğitim yetersizliğinden faydalanarak burada okullar açtılar. Bu okullar Mısır valisi M. Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’nın Suriye’yi yönetimi sırasında Suriye’de yaşayan yabancılara Osmanlılardan daha çok ayrıcalıklar tanıması ile Beyrut, Şam ve Halep gibi merkezlerde açılmıştır.
35 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.